2014. április 13., vasárnap

A megszorítások szolgálatában: területi reformok az európai országokban



 


 



Franciaországban most jelentették be a 2017 és 2021 közötti területi reformot. Hivatalosan a közszféra eddigre megvalósítandó 50 milliárd eurós megtakarításával indokolják – amelyet pedig a munkáltatóknak nyújtott újabb kedvezmények tesznek szükségessé.

Az Európai Unió ebbe az irányba tart, a pénzügyi válság a területi «reformokat» élénkíti. Olaszország, Portugália, Spanyolország, Hollandia, Belgium, Svédország már «egyszerűsítette» területi közigazgatási szerveit, csökkentette a képviselők számát, összevonta a helyhatóságokat, azok feladatait, ahogyan az OECD elemzője kiemelte. Magyarország is megtette ezeket a lépéseket, holott kormánya «hősiesen harcol» az EU ellen …

A «reform» különösen veszélyeztető elemei, hogy megszünteti, csökkenti a helyi önkormányzatok hatásköreit, melyek még mindig a legközelebb állnak az állampolgárokhoz, a legdemokratikusabb intézmények. Az EU ezt  túlzottan drágának találja. Az Európai Unió terve szerinti – az akár a határokon túl is nyúló – régiókban pedig a nemzeti törvények enyésznek el. A régiók mozaikja ellentmond az állampolgári egyenlőség és egység elvének, s az ehhez fűződő állampolgári jogoknak.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.