2014. április 23., szerda

Több az öngyilkos katona, mint a harcban elesett


 

Annak ellenére, hogy az amerikai hadsereg a pszichológia eszközeit is igénybe veszi soraiban …







© Reuters

A múlt héten az amerikai speciális hadműveletek élén álló William McRaven admirális bevallotta, soha nem volt ennyit öngyilkosság a speciális alakulatok soraiban, mint az utóbbi években. «Attól tartok, hogy ebben az évben még rosszabb lesz. 10-12 éve kemény harcokat vívnak katonáink. Aki részt vett egy háborúban, onnan megváltozva kerül ki, ennyire egyszerű a dolog.»
2012-ben 350 katona ölte meg magát. 2013-ban a dec.15-i statisztika szerint 284. Számuk 2005-óta megduplázódott, meghaladja azokét, akik harcban estek el. A Stop Soldier szervezet szerint minden nap 22 veterán és egy hivatásos választja magának a halált.
Az elitcsapatokban még jelentősebb ez a szám, őket küldik a kockázatosabb missziókba. Az elitcsapatok katonái ragaszkodnak "drága" helyükhöz; nehéz náluk a depresszió, a poszttrarumális stressz kiderítése; a nyomás csökkenéséhez, a «harci mentalitás» felszámolásához idő kellene, az pedig nincs; az aggodalmat, fájdalmat magukba kell fojtsák.
Az USA 59.000 katonából álló elitcsapatai 84 országban vannak jelen. Több katonai szervezet állítja, hogy ha az USA nem akarja elveszteni ezt a csendes háborút, a bomlás problémáját komolyra kell vennie…
Forrás: La Libre, Le Monde 
ápr.23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.