2014. április 20., vasárnap

Fiatal barátaink figyelmébe




A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézet a Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat alkotóival, a SpeakEasy Projecttel társulva készít most kutatást a Londonban és Angliában élő, valamint ott dolgozó magyarokról.

 


Londonban a minimál órabér 6,19 font (2300 forint) – ennyit keres egy gyorséttermi felszolgáló. Ha valaki heti öt napon át napi 8 órát dolgozik, akkor havi 990 fontot (369 ezer forintot) visz haza. Egy közértes árufeltöltő alapbére 1-2 fonttal lehet magasabb óránként – így az ő havi fizetése akár 1152 font (430 ezer forint) is lehet.
 
Ebből a pénzből azonban nagyon nehéz kint megélni, a költségek ugyanis akkor is borzasztóan magasak, ha semmire sem költ, aki kint dolgozik.


Havonta 12,5 ezer forinttal meghaladják majd kiadásai a várható bevételt – persze ha csak heti 40 órát dolgozik, és viszonylag kényelmesen él, például van külön szobája. Ha 8-10-en összeköltöznek, az albérlet akár a harmadával is olcsóbb lehet. Heti 60 órányi munkával, egyéb pluszköltségek nélkül így jelentős megtakarítás is elérhető: akár 200 ezer forintot is félre lehet tenni havonta a minimálbérből. Persze ehhez vállalni kell azt, hogy heti hét nap izzasztó munka után zsúfolt lakásba tér haza az ember. Azok számára is gyakran kudarcot hoz a kiruccanás, akiket a pénzkereseti lehetőség helyett a nyelvtanulás érdekelt volna jobban. A feszített munkatempó miatt nem lehet beszélgetni, a pult mögött vagy a boltban viszont mindig ugyanazokat a mondatokat kell ismételgetni. A nyelvleckék szóba se jönnek: a kifizetésükért annyit kell dolgozni, hogy épp a különórákra nem jut majd idő. Egy általános, este tartott heti nyelviskolai oktatás ára 190 font (70 ezer forint) körül mozog – ezért heti 30 órával kell többet dolgozni, vagyis napi tíz órát, heti hét napon át. Az átlagos londoni fiatal keresetének körülbelül fele (500 font) lakbérre és rezsire megy – természetesen ez függ attól is, hányan költöznek össze, és hol van a szállás, vagyis mennyit hajlandók utazni egy nap. Ezenkívül egy ember – átlagosan – Londonban legalább 176 ezer forintnak megfelelő összeget költ étkezésre, valamint egyéb háztartási kiadásokra: például mosó- és tisztálkodószerekre. A számottevő fix költségek közé be kell számítani az utazást is. A bérletek ára attól függ, milyen tömegközlekedési eszközre szólnak. Az árak 75,3 fonttól 116,8 fontig terjedhetnek, vagyis minimum 28 ezer forintot kell erre fordítani. Olcsóbban csak az jár, aki hajlandó tekerni: a londoni tömegközlekedési társaság kerékpárbérlési rendszerében a bicikliért minimum heti 10 fontot, azaz 3740 forintot kell leszurkolni. Sajátot nem érdemes venni, egy egyszerű bicikli ára 230 font (86 ezer forint) – 23 hónapos kint tartózkodás kell ahhoz, hogy ez megérje, ráadásul figyelembe kell venni a kinti időjárást is: Londonban nem ritka vendég az eső és a köd.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.