2014. április 8., kedd

Az orosz milliárdosoknak sokba kerül …






A Les Echos gazdasági lap adatai alapján az év eleje óta fellépő geopolitikai-gazdasági válság (Ukrajna) csak a 16 leggazdagabb orosz milliárdos vagyonát 23,5 milliárd dollárral csökkentette.
Az ebben az évben legalább egymilliárdot vesztő 18 európai között tízen – oroszok.
A Bloomberg szerint már a múlt év sem volt kedvező a futballrajongó újgazdagok számára (Ribolovjev – Monaco, Abramovics – Chelsea, Uszmanov – Arsenal); az orosz tőzsdepánikban pedig az ukrán mágnás, Rinat Ahmatov  5,1 milliárd dollárt, Oleg Deripaska 3,8 milliárdot, Alekszej Morasov 2,3 milliárdot veszített. A sort lehetne folytatni…
A volt Szovjetunióban a hatalmat az állampárt, főként annak biztonsági szolgálata ( a KGB) szerezte meg, magát a pártot felszámolta, átszervezte, de a teljhatalmú első emberek az új rezsimben is a volt pártemberek, illetve KGB-vezetők lettek, ők vezényelték le a tőkés fordulatot. Az orosz milliárdosok az e során lezajlott privatizációkban szerezték meg irtózatos mértékű vagyonukat – mint a maffizózok, olyan módszerekkel – főként az óriási hasznot hajtó alapanyagkiermelés területén.

Vlagyimir Putyin most «gazdasági hazaszeretetükre» apellálva szólította fel őket, vigyék haza javaik egy részét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.