2014. április 1., kedd

Az Egyesült Titkárság* és Ukrajna






(*az Egyesült Titkárság a IV. Internacionálé nevét bitorló pablista irányzat)


Az USA-imperializmus szempontjából George Friedman a Stratfor magánügynökségtől ezt magyarázza: «A Krímnek nincs jelentősége», mivel ami fontos, az az, hogy «az amerikai kormány ukrajnai győzelmét arra akarja használni, nyugatbarát kormányt hozzon létre és Oroszország komoly vereséget szenvedjen» (márc. 19.).

Egy héttel később az EU-val aláírták az egyezményt és az IMF bejelentette, hogy zöld fényt ad a kölcsönre (14-18 milliárd dollárt két év alatt) «akkor, ha a hatóságok előzőleg és általánosan bevezetik az energiára vonatkozó intézkedéseket, melyek a gazdaság stabilitását biztosítják és létrehozzák a tartós növekedés feltételeit». Az azonnali intézkedéseket márc. 27-én a sokk-kormány élén álló Jacenyuk miniszterelnök elfogadtatta a parlamenttel. A polgárháborús intézkedések között vannak: május elsejétől a magánfogyasztók számára a gáz árának 50 %-os emelése, az állami szubvenciós programok csökkentése, a Naftogaz állami energiavállalat restrukturációja, a tisztiselők bérének és nyugdíjának befagyasztása, a közszféra állományának 10 %-os leépítése és adóemelés.  Egy ilyen (az egész földrészen háborús eszközként ismert) sokkterápia az ország diszlokájióját vonja maga után, ahogy ez történt Jugoszláviában több mint 20 évvel ezelőtt (La Vérité 81 cikke Ukraine: révolution ou dislocation? – Ukrajna: forradalom vagy diszlokáció?).




Az «Euromajdan» mozgalmában gyökerező kormány itt mutatja meg valódi természetét. Ezen tettek fényében kell jellemezni az Egyesült Titkárság és ukrajnai, oroszországi, lengyelországi, franciaországi csoportjait. Olyan irányzat, amely a IV. Internacionálét csaló módon magának vindikálja, s amely apropóján egy ex-szovjeunióbeli aktivista ezt írta az orosz nyelven megjelenő  Rabocsije Izvésztyija legutóbbi számában: «ilyen örökösökkel semmi kétség, hogy Leo Trockij forog a sírjában».

Mint tegnapelőtt Líbia kapcsán, tegnap Szíria révén ezek a csalók azt akarják elhitetni, hogy a IV. Internacionálénak és a trockizmusnak lenne bármi köze is az amerikai imperializmus ilyenfajta hadműveleteihez, amelyek az úgynevezett «demokratikus forradalmak» fátyla alatt szétszórják a nemzeteket, hogy jobban szétverhessék a munkásosztályt.

Ukrajnában: «legitimnek ismerjük el a forradalom által létrejött kormányt»

Az Egyesült Titkárság nemzetközi lapja, az Inprecor/International Viewpoint utolsó száma (601-602.sz., 2014 február) a hozzá kötődő ukrajnai csoportok különböző dokumentumait publikálja. Egyikőjük, amelyet (rosszul) «Baloldali Ellenzéknek» hívnak már 2013 novemberétől a Majdanra hívott tüntetni ezzel a jelszóval «ESZ, Evropa szocialiszticsna», vagyis «EU, szocialista Európa».

Döntésüket megerősítendő a csoport legfőbb vezetője, Zahar Popovics írja: «a legsürgetőbb kérdés, amellyel Ukrajnának szembe kell néznie, az nem az Európai Unió, nem is a szakszervezetek, hanem az az egyszerű tény, hogy az oligarcháknak adót kell fizetniük». Tehát a részvétel igazolt a «korrupció elleni küzdelem» nevében. Ugyanez a felelős személy írta a francia Új Antikapitalista Párt lapjában (L’Anticapitaliste, febr. 20.) az Euromajdan apropóján: «az ukrajnaiak tömeges felkelése volt ez, a nemzetiségeké, a különböző etnikumoké az ukrajnai demokráciáért. A szélsőjobb persze jelen volt, de a sokkal szélesebb mozgalom elnyelte.» Az olvasó, aki érdeklődne azon okok után, mi vette rá a Harmadik Birodalom iránt nyílt nosztalgiát érző csoportokat arra, hogy tömegmozgalom élén találják magukat, nem nagyon talál választ…

Ezen becslése vezette Zahar Popovicsot cikkében, címe «A Majdan és utána» (márc. 10. Az Egyesült Titkársághoz kötődő orosz Open Left website), hogy a következő jellemzéssel szolgált Jacenyuk: «legitimnek ismerjük el ezt a forradalom által létrejött a kormányt. Világosan a Majdan alulról szervezett mobilizációs hullámára épült. Az egész világot hívjuk, ideértve Oroszországot is, hogy ismerje el ezt a kormányt. Ez azt jelenti, fontos aláhúznunk, hogy nem politikailag támogatjuk a kormányt. Támogatjuk a gyakorlatban néhány különleges kezdeményezését, mint pl. az információáramlás megnyitását, de szemben állunk az emlékművek megsemmisítésében való részvételével, az orosz nyelv regionális státuszának megsemmisítével. A háborús fenyegetést igazolásként használva az új kormány szemet húny a szélsőségesek fölött, akik megszüntetik a szovjet emlékműveket, a rendőrség és a fegyveres erők köreibe integrálja a félkatonai szélsőjobbos bandákat. Nem támogatjuk a  soviniszta és antikommunista hisztériát, amelyet megpróbálnak a társadalomba plántálni a háborús fenyegetést használva.»

A «Baloldali Ellenzék» 2014. márc. 3-i nyilatkozatát «az orosz birodalom újjászületése, új világháborús fenyegetés, krími szeparatizmus» elítélésének szentelte. Ez újból ürügyként szolgál a kijevi imperialistabarát kormány legitimizálásához: «az Orosz Föderáció által kezdett agressziónak nyíltan annexiós jellege van és a forradalmi köztársaság ellen irányul (ez valódi, oligarchaellenes forradalom, világosan az a törekvése, hogy vagyonuk átláthatóságának kérdését vegye napirendre).»

 «Forradalmi köztársaság»? A neonáci söpredékből, oligarchákból és a 90-es évek «privatizátorai» közül összeszedett kormány?  Nevetséges!

Ilyen jellemzés elkerülhetetlenül javaslatok megfogalmazásához vezeti a «Baloldali Ellenzéket». Ekként a «Szigorítás? Előbb az oligarcháknak!» című szövegben az Egyesült Titkárság ukrajnai csoportja csak szőrmentén kritizálva azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány vezetne be az IMF-hitelért cserébe, megfogalmazza, hogy «igazságosabb» szigorítási politika kellene, afelé kellene annak orientálódni, hogy «feláldozza egy maroknyi oligarcha érdekeit». «Ha a komány valóban megtakarítást akar, akkor vegye elő az oligarchákat (…) Ha ezek valódi patrióták, akkor odaadják pénzüket, hogy az állami költségvetési deficitet megszüntessék». Ezt javasolja a felhívás!

De a legszégyenletesebb a dokumentumban az Európai Unióval történő társulási egyezmény szemérmetlen támogatása, ez volt magának a Euromajdannak is egyik eredeti «követelése»: «Ukrajna aláírhatja a társulási egyezményt anélkül, hogy integrálódna a szabadkereskedelmi zónába – a Baloldali Ellenzék reális követelése már 2013 októberében ez volt».

Lenne tehát egyik oldalról a társulási egyezség, amely a munkásosztály és Ukrajna népe számára pozitív, és a másik, a «szabadkereskedelmi zóna», amely pedig már problémákat okozna. A Jacenyuk által bejelentett polgárháborús program bemutatja ennek a mesének a totális jellegét.

Az Egyesített Titkárság ukrajnai csoportja halálos illúziókat dédelget az Euromajdanról, és hív az úgynevezett «európai értékek» követésére. Ehhez nem habozik rózsaszínre festeni az EU kormányainak politikáját (különösen Hollande «szocialista» kormányát Franciaországban, holott emez éppen 35 milliárdot ajándékoz a munkáltatóknak a társadalombiztosítást kirabolva). Azt írják: «Támogatjuk azt, hogy Európát válasszuk! Európában a milliomosok 40-60 %-os adót fizetnek személyi jövedelmük után és Franciaországban az egymillión felüli jövedelmeket 75 %-os adóval sújtják». (Ez utóbbiak ezért is teszik át címüket Belgiumba, Svájcba, stb. – a ford. megjegyzése)

Tehát éppen akkor, amikor egész Európában erősödik az EU és parlamentje reakciós intézményeinek elutasítása, az Egyesített Titkárság ukrajnai hívei az «Európát választjuk» szlogennel kampányolnak…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.