2014. április 21., hétfő

Nemzetközi információk




A description...
Nemzetközi információk
Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése
172. sz. (541) - 2014.ápr.18.
 
 
FRANCIAORSZÁG
Parti ouvrier indépendant
(Független Munkáspárt)
 

Az Hollande-Valls kormány a munkáltatók és az Európai Unió háborús fegyvere a dolgozó osztályok, a nép ellen

 

Egy héttel azután, hogy a helyhatósági választásokon soha nem látott távolmaradással elutasítottuk a kormány politikáját,  Hollande miniszterelnökké nevezte ki Valls-ot.

 

Kit képvisel Manuel Valls és csapata?

 

Pierre Gattaz, a munkáltatók szervezete, a Medef elnöke: «Üdvözlöm, hogy a miniszterelnök a vállalatok versenyképességét teszi a kormány gazdaságstratégája középpontjába, s a felelősségi paktumot megvalósítani szándékozza. Manuel Valls beszéde védőbeszéd a vállalatokért. A munkaerő árát illetően megerősítette, hogy azt 10 milliárddal fogja csökkenteni, ami nagyon jó hír» stb. (La Dépêche, ápr.10.)

 

Az Hollande-Valls-kormány a «munkaerő árának csökkentését» követelő munkáltatók kormánya. Ez a kormány az Európai Unió mindent leromboló direktíváit követi, duplán szigorít a dolgozókkal, a fiatalokkal, a munkanélküliekkel, a nyugdíjasokkal szemben.

 

Ahhoz, hogy az állami kiadásokból 19 milliárdot lefaragjon, a kormánynak meg kell kurtítania a közszolgáltatásokat, a postát és a vasutat privatizálnia, az iskolákat, egyetemeket bezárni, a tisztviselők bérét befagyasztani.

 

  • A helyhatóságoktól 10 milliárdot elvonni a csődbe kergetést jelenti (ezért bejelentették a megyék megszüntetését, a 10 ezer lakosnál kisebb települések összevonását és a régiók számának megfelezését);
  • a társadalombiztosítástól 21 milliárdot, ebből 10 milliárdot az egészségbiztosítástól) megvonni tömeges kórházbezárásokat, a gyógyítás árának emelését jelenti.
     
    A társadalombiztosítás a munkásosztály 1945-ben kivívott joga. Az egymást követő kormányok, a munkáltatók és a multinacionális vállalatok állandó jelleggel vissza akarták vonni és 1945 óta az osztályharc mimdig ennek megvédése körül zajlott.
     
    Ma pedig az Hollande-Valls kormány arra készül, hogy a társadalombiztosítást, a munkásszolidaritás talapzatát víz alá nyomja, kiszolgáltassa a spekulációnak, és a munkásosztály kollektív jogait megsemmisítse. Ez az Európai Unió által diktált politika, ennek veti alá magát minden kormány, amely ezeket az ellenreformokat meg akarja valósítani.
     
    A Valls által bejelentett munkásellenes intézkedések soha nem látott erőszakkal folynak. Természetesen így sem képes elfeledtetni azt a mélységes elutasítást, amit a helyhatósági választásokon tapasztaltunk. Valls megkapta a munkáltatók, a jobboldali pártok támogatását, ezek azt kívánják, hogy sikeres legyen. Mégis nehéz helyzetben lesz. Nem áll hatalmában a valóságot megváltoztatni, azt, hogy a tömegek mélységesen elítélik Hollande politikáját. Az osztályharc útján a dolgozók, aktívak és nyugdíjasok, fiatalok, szervezetek egységesen megmozdulva már holnaptól megpróbálják blokkolni a felelősségi paktumot, hogy végezzenek a nyomor és munkanélküliség politikájával. Minden eszközünkkel segíteni fogjuk őket. Közeleg az összeütközés.
     
    Az iskolai reform kérdése visszahullott a szocialista párt fejére az önkormányzati választásokkal. A reform visszavonása, a középfokú oktatás pedagógusi státuszának érintetlenül hagyása igényétől visszahangzik az ország.
     
     
    A Független Munkáspárt országos irodája ápr. 12-i ülésén az Európai Unió és annak úgynevezett «parlamentjével» szembeni kampányra, széleskörű összefogásra szólít. Azokkal vagyunk, akik kijelentették: «Nem fogunk szavazni az EP választásokon május 25-én». Segíteni akarjuk a harcot szervezni az EU polittikájával való szakítás érdekében, az országokat az adósság és a deficit nevében  kötelező politikai vonal ellen. Azokkal vagyunk, akik ezt mondják: «Nem szavazunk, ezzel utasítjuk el a szociális pusztítást, amelyet a szerződések írnak elő, amelynek az Európai Parlamentben résztvevő minden politikai erő aláveti magát.»
     
    Mindenkit megszólítunk, aki a helyzet megvitatását és megoldását szeretné, aki napirendre tűzi az autentikus munkásérdekek, a kizsákmányoltak és elnyomottak politikai képviseletét.
     
     
    Demokráciát!
     
    A Párizsi Kommün kontinuitásában
    szakítást az V. Köztársaság, Európai Unió) intézményeivel!
     
    Az európai népek nemzetközi szolidaritását! A munkásvívmányok védelmét!
     
    Gyülekezzünk május 24-én 11 órakor a Mártírok falánál,
    Párizs, place Gambetta, XX.ker.
     
     
    MAROKKÓ
     
    Április 6-án országos tiltakozó menet a három szakszervezeti tömörülés felhívására
     
    A description... Közel 300 000 munkás, fiatal, szakképzett munkanélküli – arab- és beduin – vett részt Casablancában a menetben, amelyet «a vásárlóerő megőrzése, a szabadság, méltóság és társadalmi igazság elérése» érdekében hirdettek meg a szakszervezetek.
    A tüntetés élén a három tömörülés főtitkára, Miloudi Moukharik (UMT), Noubir Amaoui (CDT) és Abderrahmane Azzzouzi (FDT) haladt.
     
     
    Az ország minden részéről, a szaharai térségből is tömegesen érkezve, nem csak a munkásosztály egységét, hanem Marokkó nemzeti egységét is kifejezték.
    «Benkirane semmit nem tett, mennie kell!», «Benkirane kormánya nulla!» kiáltásokkal a menet készvevői az iszlamista kormány ellen tiltakoztak annak megszigorításaival, privatizációival szemben, a munkajogok megszüntetése, a nemzetközi intézmények, bennük az IMF igája ellen.
    A kormányoffenzíva veszélyezteti a népesség megélhetését az üzemanyagok, a megélhetési alaptermékek drágulásán, a kompenzációk és társadalmi juttatások megszüntetésén és a szakszervezeti szabadságjogok támadásán keresztül.
     
    Követelték a munkásosztály történelmi vívmányait érintő törvényjavaslatok visszavonását is (nyugdíjtörvényjavaslat, sztrájktörvényjavaslat, szakszervezeti törvényjavaslat).
     
    A három szakszervezeti tömörülés vezetője még febr. 11-én márciusi határidőt jelölve meg fordult közös memorandumban a kormányfőhöz az alapvető munkáskövetelésekkel:
     

A népesség vásárlóererejének biztosítását;

Bérfejlesztést, minimálbéremelést;

A 2011. ápr. 26-án a kormányzattal írásba foglalt egyezség teljesítését;

A szakszervezeti jogok, sztrájkjog tiszteletben tartását;

Általános társadalombiztosítást, garantált jó minőségű betegellátást, méltó nyugdíjat;

A munkatörvényköny előírásainak alkalmazását;

A munkanélküliség csökkentését, különösen a szakképzett fiatalokét;

Kollektív tárgyalásokat minden szektorban;

Stabil munkahelyeket, véget vetni az időszakos, prekárius munkavégzésnek és az alvállakozások rendszerének

 

A három szakszervezet vezetése ápr. 9-én felhívta a kormányt, hogy az «kezdjen valódi, komoly és felelős tárgyalásokba», ezenfelül megerősítette szándékát a «mozgósítás felgyorsítására, az egységes munkásharc folytatására a munkásosztály, az egységes nemzet érdekében».

 

 

Informations internationales, Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis-75010 - France  • Tél  (33 1) 48 91 88 28 • E.mail : eit.ilc@fr.oleane.com

 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.