2014. április 22., kedd

Kína: tömeges sztrájk Dongguanban




 



 


Donnguanban (Guangdong tartomány) második hete sztrájkol a Yue Yuen Industrial Holdings 40 ezer dolgozója. Ez az üzem készíti az Adidas, Nike, Converse, Puma, Asics, New Balance márkájú cipőket. Havonta kb. 150 eurót keresnek. Most azt követelik munkáltatójuktól, hogy fizesse meg utánuk a társadalombiztosítást, amihez törvényes joguk van.
Az igazgatóság először elutasította a kérést és a sztrájkolókat fenyegette, azután múlt csütörtökön a tb-hozzájáruláshoz 27 eurós emelést kínált a jövőre nézve.
A munkásokat a rendőrség ütlegelte, néhányukat letartóztatta. «Senki nem mer a tiltakozás élére állni, mert mindenki fél a megtorlástól» nyilatkozta egyikőjük. A vállalat Jangsiban található üzeme szintén csatlakozott a sztrájkhoz.
A munkások azt akarják, hogy az igazgatóság fizesse meg az elmaradt tb-hozzájárulást, az utóbbi időben számos munkabeszüntetés zajlott hasonló okok miatt. A központi kormány kérte az elmaradások kifizetését, de a Yue Yuen egyik igazgatója szerint a helyi kormány bátorítja őket, «kezükre adja a munkaerőt».
A kínai cégek egy ideje előszeretettel költöztetik üzemeiket Kína más részeibe vagy más ázsiai térségekbe, ahol a feltételek előnyösebbek számukra, a munkaerő «olcsóbb». Az üzem bezárásakor tudják csak meg a munkások, hogy nem fizettek utánuk társadalmi terheket és így nincs joguk semmire.  A hivatalos szakszervezet ígérget mindent, de a munkáltatókat mégsem «zaklatja», ez az, ami a konfliktusok megsokszorosódását okozza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.