2014. április 19., szombat

Mezőgazdaság, földbirtok az Unióban




ForrÁs: SOPHIE CHAPELLE

http://wA földbirtok-koncentráció nem csak Afrikát és Ázsiát érinti, a nagybirtokosok rendkívül aktívak az Európai Unióban is. Az amszterdami Transnational Institute  ápr. 14-én publikálta az alábbi infografikát, mely szerint a 3 %-nyi nagybirtokos az európai földek felét kezében tartja! S a terjeszkedés növekszik a kisbirtokok rovására. 2003 és 2010 között a 10 hektárnál kisebb birtokok száma egynegyedével csökkent, ugyanakkor az 50 hektárnál nagyobbak ma már összesen 7 millió hektárt jelentenek, Írországnyi nagyságot.









1./ A legnagyobbak 1 %-a birtokolja a földek 20 %-át;          
2./ A legnagyobbak 3 %-a birtokolja 50 %-át;                 

3./ A farmok 80 %-a 14,5 %-ot.


A hektárok után hajsza elsősorban Kelet-Európában zajlik. Magyarország, Románia, Szerbia szerepel a céltáblák keresztjében. Szerbiában 500 000 hektárt, azaz a mezőgazdasági földek 15 %-át kaparintották meg kereskedelmi cégek.

2005 és 2010 között Franciaországban Luxemburg nagyságú terület került ki művelés alól, 227 200 hektár, átadva a helyet a kereskedelmi zónák számára, de ebben Németország halad az élen…

A kialakult helyzetért a Transnational Institute a hangsúlyt az EU közös mezőgazdasági politikájára (PAC) teszi, amely a tulajdonosi koncentrációt segíti elő. 1992 óta a mezőgazdasági ártámogatás helyébe a termelési szubvenció lépett. Másképpen szólva, minél nagyobb a birtok, annál nagyobb a segítség. Az eredmény, hogy 2011-ben az 1,5 % legnagyobb kapta a PAC-támogatások egynegyedét.

Mindez persze földrajzi egyenlőtlenséget is eredményez: a farmok 44 %-val Nyugat-Európáé a szubvenciók 80 %-a, szemben a kelet-európai 20 %-kal.



Kik a legfőbb élvezői ennek a segítségnek? Nem a mezőgazdasági lakosság, hanem az élelmezési szektor. 1997 óta a Friesland Campina holland tejgazdaság eképpen jutott 1,6 milliárd euróhoz, a francia Saint Louis Sucre (a német Südzucker lányvállalata) 2004 óta 196 milliós szubvencióhoz, az Egyesült Királyságban a multinacionális Nestlé 197 millió euróhoz. Az EU-támogatások az egyenlőtlenség növekedését szolgálják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.