2014. április 12., szombat

Egészségügy... és más


 


Nem új, hanem lebontásra váró kórház Belgiumban


 


Minap egy magyar lapban azt olvastuk, Belgiumban a kezdő orvosok is 6 ezer eurót keresnek. Nem vicc volt, pedig hát szó sincs erről. Az orvosok bére átlagosan bruttó havi 4.428,79 euró, nettóban 2500 és 4500 között (nemcsak munkahelytől függ, összevont családi adózás van, ezért nincsenek pontosabb számok).
A szakorvosok bruttó 2500-5500 euró között, az általános orvosok, háziorvosok (a pacientúrát meg kell venniük!) pedig ennél kevesebbet, 2500–4500 között keresnek. Paraszolvencia nincs.  (http://www.references.be/carriere/salaires/entre-2500-et-4500%E2%82%AC-nets-pour-les-g%C3%A9n%C3%A9ralistes)


Ennek kapcsán elgondolkodtunk, mennyi tévhit kering, mennyire nem ismerik Magyarországon más országok életét. Csak annyit láttatnak velünk, hogy ha átszámoljuk forintra a jövedelmeket, szebbnél szebb summákat kapunk.


De pl. itt vannak az egészségügyi kiadások. Először is a bruttó jövedelemből levonják a tb-előleget, a nyugdíjból is (merthogy az is adóköteles). Ezen felül tartozni kell egy társadalombiztosítási formációhoz, ezt fizetni kell (havi 9-10 eurót egyszemélyes «családnak», a választék nagy: szocialista, keresztény, liberális tb-k, de az árak és a szolgáltatások csaknem ugyanolyanok). Ha (bármilyen) orvoshoz fordul az ember, fizetni kell, 26 euró a háziorvosi vizit, ha odamegyek (saját otthonában rendel, asszisztense nincs, de még takarítani is magának kell), ha kijön, az drágább; a specialista 30–56 és ki tudja még mennyi lehet, plusz a kiegészítő vizsgálatok ára. Ezekből a tb 30-40 %-t térit, néha 50 %-ot, változó. Ugyanígy van a gyógyszerekkel. A kórházi ellátásra külön biztosítást kell kötni, különben inged-gatyád rámegy (pl. 5 napos kivizsgálás  a páciensnek, ha nincs kórházbiztosítása, csak tb-je, akkor 1200-be, a tb-nek 2500 euróba kerül; ha egyik sem lenne neki, akkor tehát 3700 euróba!). A kórházi biztosítót külön meg kell fizetni (havi 25-30 euró), hogy megtérítse a saját részt – persze 4-5 hónappal később fizet, a páciens életvitelére hivatkozva meg-megpróbálkozik annak megtagadásával is. Jelentős tartalékokkal kell bírni, amit kevesek engedhetnek meg maguknak; nemfizetés, késés esetén pedig a kórház egyenesen rádküldi a végrehajtót… Na és persze meg is kell élni. Márhogy az adók, meg a nem annak keresztelt ilyen-olyan kifizetendők után. A hivatalosan is «szerény munkásház» adója évi közel 400 euró, a kötelező tűzvész elleni biztosítás évi 360. Az élelem, a közlekedés nyugaton még mindig sokkal drágább – statisztikai kimutatások szerint is -, példa: Belgiumban egy 400 grammos kenyér 1,50; egy liter tej 0,86; zsemle 0,25 (mind a legolcsóbb fajtából). Hát ezért van, hogy «olyan sokat» keresnek; futja a magasabb termelékenységből.

Mindezeket nem azért írjuk, hogy sajnáljuk a nyugat-európai munkásságot, hanem azért, hogy tudjátok: van még mit veszíteni ! A hírek szerint a Fidesz most «kórházreformba» akar fogni. A polgári sajtó ilyeneket ír: «van olyan polgármester, aki azt sem tudja elfogadni, ha elveszik tőlük a szülészetet» – mintha a polgàrmestereknek, s nem a lakosságnak lenne szüksége szülészetre. «Struktúraátalakításról» beszélnek, azaz olyan intézményekről, amelyek nem kórházakként működnek majd. A legtöbb kórháznak komoly tartozásai vannak, az állam átvett közülük jó néhányat, de a kormány célként határozta meg az «egészségügyi intézményrendszer átalakítását a … hatékonyabb, költségtakarékosabb intézményfenntartás érdekében». Ki fogja ennek meginni a levét? A beteg, akit messzire kell vinni, mert nem lesz a közelben kórhàz. A dolgozó, akinek a zsebébe kell nyúlnia, ha leesik a lábáról. Kinek a fejére hullik vissza a költséggel takarékoskodó ellátás? Láttuk, hogy szerte Európában milyen eredménnyel jár az egészségügyi szolgáltatások, költségvetések megkurtítása, valójában a magánszektorba terelése. Franciaországban kismamák szülnek az út szélén, Belgiumban pedig egész rétegek képtelenek megfizetni az orvosi ellátást.

Magyarországon is az egészségügy privatizálása folyik annak rendje és módja szerint, ahogyan azt az EU és az IMF megköveteli. Kiszervezések, várólisták, szolgáltatások megszüntetése, kórházak bezárása, s a végén ki-ki fizesse a teljes költséget, ha gyógyulni akar. Persze, hogy ilyen irányba tart a kormàny, ha egyszer ez az «európai ukáz». Van tehát még miért küzdeni Magyarországon is…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.