2014. április 20., vasárnap

Felháborító számok




Clément Guillou  (Le Nouvel Observateur)





A Crédit suisse pénzügyi csoport és a Vöröskereszt külön-külön közreadta jelentését. Helyzetvázlatuk reménytelenséget sugároz. Az elsőből megtudjuk, hogy «a világ termelése 241 ezer milliárd dollárra ugrott, tehát 2000 óta megduplázódott».  A másodikban pedig olvashatunk az «európai gazdasági válság humanitárius hatásairól»

(42 ország az EU, a Balkán, Kelet-Európa tanulmányozása). Megállapítja, hogy «a Vöröskereszt élelemsegélyére szorulók száma 2009 és 2012 között 75 %-kal nőtt».  

A világon a vagyonok 46%-át a a háztartások 1 %-a birtokolja


A Crédit suisse a 2012 közepétől 2013 közepéig tartó periódust vizsgálta. A termelés ebben az időszakban 4,9%-ot nőtt, míg az utóbbi 10 évben 68%-ot. A leggazdagabb háztartások 753 000 dollárnál kezdődnek (557 000 euró) és a világ vagyonának 46%-a az övék – ez az arány növekszik.  A háztartások kétharmadának vagyona stabilan a világ gazdagságának csak 3%-a.   


Németországban 25 %-os a szegény dolgozók aránya


A Vöröskereszt megállapítja, hogy a német munkavállalók egynegyedének olyan alacsony a jövedelme, hogy nem képes alapvető szükségletei kielégítésére – az összeget nem közölte, de Németország az alacsony bérű munkaerőt preferálja, minimálbér pedig nincs … A 2008 óta megkötött munkaszerződések fele rövid lejáratú, társadalombiztosítás nélküli. Azon dolgozók száma, akik munkájukkal nem képesek fenntartani önmagukat, 1,3 millió.

A Fondation Bertelsmann 2012 decemberében kimutatta, hogy a lakosságban a «középosztály» részaránya 15 év alatt 65-ről 58 %-ra csökkent: 5,5 millió német «elszegényedett»; 500 000  «meggazdagodott».

Egész Európában, jelzi a Vöröskereszt, jelentősen emelkedett az «újszegények» száma, akik dolgoznak, de bérük kevés, választaniuk kell lakhatásuk fizetése és az élelem vásárlása között.

A dollármilliomosok száma 31 millió


Számuk soha nem volt ekkora: 14 millióan vannak az USA-ban, 10 millióan Európában, 6,5 millióan Ázsiában.

A 100 000 ultra-gazdagnak, aki tőkéje 50 millió dollárnál (37 millió euró) több, fele az USA-ban él. Kína messze utolsó, előtte van Németország, az Egyesült Kiárlyság, Franciaország és Japán. A milliomosok száma 6,1 %-kal emelkedett, az ultra-gazdagoké 10 %-kal – míg a világ termelése csak 4,9 %-kal. A jelenlegi globális gazdaság a vagyonfelhalmozásnak kedvez.

Európai országok, ahol a fiatalok munkanélkülisége meghaladja az 50 %-ot


Bosznia, Macedónia, Szerbia, Spanyolország, Görögország: 2012-ben minden második 24 év alatti fiatal munkanélküli volt. Az utóbbi három év alatt alakult ki ez a borzasztó arány. Kelet-Európában a fiatalság munkanélkülisége már a válság előtt is risztóan magas volt. Horvátországban, Cehországban, Lengyelországban és a balti államokban megduplázódott.

A Vöröskereszt jelentése a szigorításokat okolja: «a válság hosszú távú hatása még nem ismert, de évtizedekre fog kihatni, akkor is érezni fogjuk, ha a közeljövőben a gazdaság javul».

Franciaország helyzete


Főképpen az ingatlanárak következtében (Párizs, Mediterránium) a francia vagyonok átlaga magas: 296 000 dollár (219 000 euró), magasabb, mint Németországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban. A vagyonok kétharmada ingatlan, a háztartások eladósodottsága viszonylag alacsony, 12 %-os. A Crédit suisse azonban aláhúzza, hogy az egyenlőtlenség itt magasabb, mint a nyugat-európai országok többségében. Egyébként az európai milliomosok egynegyede lakik Franciaországban, de az ultra-gazdagok többen vannak Svájcban, Németországban és az Egyesült Királyságban.

A francia lakosság 14%-a él a szegénységi küszöb alatt


Az Eurostat 2011-es adatait használva a Vöröskereszt megállapítja, hogy 2008-hoz képest 1,3 ponttal (350 000 személy) emelkedett a szegénységi küszöb alatt (max. a középjövedelmek 60 %-ból) élők aránya. Néhány országban kivételesen csökkent, de alúhúzza, hogy ezek kivételek (Portugália, Egyesült Királyság, Ausztria), mert  «nemcsak egyre többen szegényednek el, hanem a szegények maguk is egyre szegényebbek, a gazdagok-szegények közötti távolság egyre behozhatatlanabb».

A kínaiak aránya a «középosztályban»


Kínában – a népességhez képest – kevés a nagyon szegény és nagyon gazdag. A decilis statisztika alapján felsőközéposztálya 40%-os (6-9 mutató között). A kirívóan szegények–kirívóan gazdagok aránya nem jelentős.










A Crédit suisse szerint «ez annak köszönhető, hogy gyakorlatilag hiányoznak az örökölt vagyonok, relatíve egyenlő a mezőgazdasági földek és a magánlakások megosztása. A vállalkozók és befektetők gazdagodásával az egyenlőtlenség azonban itt is erősen növekszik».

40%-kal emelkedett az öngyilkosságok száma Görögországban 2011 első negyedévében


Ezek a szigorítások első jele: a 2010-es év ugyanazon időszakához képest 40 %-kal nőtt az öngyilkosságok száma, jelentette a görög Egészségügyi Minisztérium. A nők öngyilkossága megduplázódott.

Más országokban is – hosszú csökkenés után – megnőtt, közli a Vöröskereszt, és «világosan mutatja, a mentális betegség, a depresszió növekvőben van». Az európai országok többségében az egészségügyi kiadások csökkennek.

Az orosz nemzeti vagyon 35%-val 110 személy rendelkezik


«A pénzügyi egyenlőtlenség a világon Oroszországban a legnagyobb (a Karib-országokon kívül, amelyek viszont a milliárdosok kedvelt tartózkodási helye)», húzza alá a Crédit suisse. Egy orosz milliárdos átlagosan 11 milliárdnyi vagyonnal rendelkezik, ilyenből ma már 110 személy is van Oroszországban –a Forbes adatai szerint 2000-ben csak nyolcan voltak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.