2014. április 18., péntek

Franciaország





 

Az «iskolai ritmusnak» nevezett oktatási reform állása



Danielle Casanova, Marseille helyhatósági képviselője a  La Provence áprilisi 18-i számában bejelentette, hogy városa nem vezeti be a reform előírásait a következő tanévkezdéskor. A helyhatóság már kérte is annak egyéves halasztását, mivel Marseille nem lenne képes a 73.478 kisgyermek számára szakképzett nevelőket biztosítani. A városnak 3500 óvónőre és tanítóra lenne szüksége, de csak 200-at  talált; a reform pedig évi 25 milliárd eurójába kerülne.

"Ekkora összeggel évente újabb 5 iskolai csoportot tudunk létrehozni, vagy minden gyermek számára számítógépet biztosítani", jegyzi meg Danielle Casanova. 

«Meg kell állapítani azt is, hogy senki nem kívánja ezt a reformot, sem a pedagógusok, sem a szülők, sem a helyi képviselők, mert drága és túlbonyolított. Az állam csak a terheket akarja áttestálni, holott éppen most jelentette be, hogy 11 milliárd euróval csökkenti az önkormányzatok költségvetését, jelezte a polgármester, Jean-Claude Gaudin.


Az FO szakszervezet kijelentette, hogy részéről «Nem!», az iskolai alkalmazottakat pedig tömegtüntetésre hívja a városháza elé, hogy a helyhatóság követelje a kormánytól a reform visszavonását, mert az elfogadhatatlan és megvalósíthatatlan. A közvéleménykutatások szerint a franciák 69 %-a ellenzi vagy későbbre halasztaná az iskolai ritmus reformját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.