2014. április 7., hétfő

Választások után



Még folyik az eredmények stilizálása, de tudjuk, nincs semmiféle meglepetés. Orbán ugyan «egetrengető győzelemről» hurrázik, de az új-régi kormányt a lakosságnak mindössze egynegyede támogatja.


A «részvétel nem volt túl magas», állapítja meg a sajtó, ez azonban állításával szemben nem azt jelzi, hogy ne lenne «protesthangulat». Az a – korábbinál is jelentősebb – réteg, amely nem ment el szavazni, alulfizetett munkásokból, az ipartalanítás következtében pusztuló régiók munkanélkülijeiből, saját maguk eltartására is alig képes kistermelőkből, kényszervállalkozókból, megnyomorított köztisztviselőkből, pedagógusokból, nyugdíjasokból, jövőjüktől megfosztott fiatalokból áll.


A magát kormányváltónak hirdető ellenzék (az MSZP és bomlásának terméke) a már megbukott tartalommal próbálkozott, azzal, amellyel éppen előkészítette az első Fidesz-kétharmadot és a Jobbik felfutását. Kudarca teljes mértékben megérdemelt.

Az LMP csak azoknak vonzó, akik még tényleg hiszik, hogy az EU-ban, amit az LMP lelkesen támogat, lehet más a politika.

A tömegek számára sem ez a «baloldal», sem a számos többi marginális pártocska nem jelent alternatívát. Hogyan is jelenthetne, ha mindkét oldalon ugyanazt a politikát látják: a szociális vívmányok megsemmisítését, a bérek lenyomását, a nyugdíjak szabdalását, a nemzetközi kapitalista intézményeknek való alávetést, a munkásosztály szervezeteinek elnyelését, a nagytőke kiszolgálását, a közszolgálatok megszüntetését, a fiatalok jövőnélküliségének fokozását, a megszorításokat, a korrupciót… Ahogyan az EU tagállamok mindegyikében. Az elutasítás elsősorban a magukat «baloldalinak» mondó pártokat érinti, amelyek deklaráltan a dolgozó tömegeket akarják képviselni, de lóláb nagyonis kilóg.

A Jobbik rátelepedve a valódi gondokra, demagóg javaslatokat fogalmaz meg. Azt azonban soha nem mondta, hogy magát a kizsákmányolást akarná megszüntetni, sőt, a dolgozókat próbálja megosztani rasszista retorikájával. Mi több, még «európaellenes» is – képviselőit ott látjuk az Európai Parlamentben…

A magát «egyetlen igazi baloldalnak» hirdető Munkáspárt saját magát radírozta le a politikai palettáról azzal, hogy képtelen sztálinista múltjával szakítani és jobboldali erőkkel kokettál.


A szóvivő szerint Orbánnak személyesen gratulált Barroso. Minden bizonnyal megérdemli, hiszen nagyon is ügyesen, tudatosan operált – szavakban – «államosítással, a külföldi nagytőke büntetésével, munkahelyteremtéssel», valójában a Fidesz központosítási törekvéseinek és a «nemzeti burzsoázia» igényeinek takarójaként, de semmiképpen nincs szó szuverenitásunk visszaszerzéséről, a nemzetközi tőkétől való távolodásról, félperifériás helyzetünk megszüntetéséről.


Azonban amíg Magyarországon az Európai Unió diktatúrája uralkodik, semmilyen kormány számára nem lehetséges egy igazi újraállamosítás, munkahelyek védelme, a hazai gazdaság újjáépítése. Az Európai Unió és szerződései tiltják az állami beavatkozást, mivel ez összeegyeztethetetlen a «szabad és torzítatlan versennyel» (Maastrichti szerződés 104-es cikkely). Semmiféle újraállamosítás, semmiféle felemelkedés, semmiféle «jobban teljesítünk» nem lehetséges addig, míg Magyarország ennek az intézménynek a rabja. Ezért hangsúlyozzuk: az Európai Unióval szakítani kell!

4 évvel ezelőtt ezt mondtuk, ma megismételjük: országunkban, ahogy más országokban is, a munkásosztály nem mondta ki még az utolsó szót. A magyar munkásosztálynak, a magyar népnek nagy harci hagyományai vannak: 1848, 1919, 1945-48 – egészen az 1956-os munkástanácsok forradalmáig, mikor a tanácsok felkeltek a bürokrácia ellen és kimondták, hogy «Gyárat, földet vissza nem adunk!». Ma az ’56-os munkásforradalmat meghamisítják jobb- és «baloldalon», ezek az erők árusítják ki együttesen az országot, semmisítik meg a gyárat, adják vissza a földet! De a magyar munkásosztály előbb- utóbb megtalálja a munkástanácsok útját!

Ha követeli:

  • A privatizációk érvénytelenítését!
  • Az összes demokratikus és szakszervezeti szabadságjog helyreállítását!
  • Szakítást az Európai Unióval, az IMF-fel, a NATO-val!
  • A balkáni és dunai népek szabad unióját, garantálva az összes nemzet és nemzetiség demokratikus jogait!
  • A tőke uralmától mentes szabad európai népek szabad szövetségét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.