2012. január 23., hétfő




A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének 2012. jan. 20-i kommünikéje

A nigériai dolgozók sztrájkmozgalma és szakszervezetük, a Nigeria Labour Congress teljes mértékű támogatása

2012. jan.1-től a Goodluck Jonathan vezette nigériai kormány megszüntette az olajszármazékok állami szubvencióját, mely döntést Christine Lagarde, az IMF elnöke nigériai látogatása során tett magáévá.

Ennek a ritkán látott brutalitásnak következtében a benzin ára 120 %-kal emelkedett, maga után vonva az összes fogyasztási cikk általános áremelkedését.

Nigéria, Afrika legnépesebb országa (160 millió lakos), 30 millió munkanélkülivel számol, s lakosság több mint 70 %-a napi kevesebb, mint két US dollárból él.

A szakszervezetek, a dolgozók és a fiatalok azonnal reagáltak. A legfőbb szakszervezeti konföderáció, az  Abdulwahed Omar vezette Nigeria Labour Congress, általános sztrájkra szólított jan. 9-től, melyet tömegesen követtek északtól délig az országban.

A kormány először a rendőrséget küldte a békés tüntetők ellen 15 halálesetet provokálva. De a dolgozók és szervezeteik eltökéltsége láttán a nigériai elnöknek vissza kellett vonnia a döntést és részlegesen visszaállítania az üzemanyagtámogatást.

Jan. 15-én a szakszervezet követelései fenntartása mellett a sztrájk felfüggesztéséről döntött, amit Abdulwaheed Omar be is jelentett abujai sajtókonferenciáján.

A PENGASSAN olajipari dolgozók szakszervezete szintén azt helyezi kilátásba, ha követeléseik nem teljesülnek, nevezetesen az olajszektor számára nyújtott szubvenciók visszaállítása, vissza fog térni a sztrájk eszközéhez.

A nigériai kormány ugyanakkor deklarálta, hogy folytatni kívánja az «olajszektor teljes deregularizációs folyamatát».

A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése felhívja a figyelmet, hogy a sztrájkjog és a szakszervezeti jogok védelme elválaszthatatlan a nemzeti szuverenitás védelmétől, az országok saját természeti kincseik, különösen kőolajkincsük feletti ellenőrzés gyakorlásától.

Az Egyetértés elveti az IMF privatizációs politikáját, melyet az megpróbál előírni minden országban, mert ez a háború és a destrukció faktora.

Az Egyetértés támogatta az algíri megszálló háborúk elleni, a belügyekbe való beavatkozással szembeni, a nemzetek szuverenitásának és integritásának védelmére tartott 2011. decemberi találkozót a Parti des travailleurs d’Algérie (Algériai Dolgozók Pártja) és az Union générale des travailleurs algériens (UGTA, Algériai Dolgozók Általános Szövetsége) szervezésében, melyen delegációval vett részt a Nigeria Labour Congress. A Nemzetközi Egyetértés teljes mértékben támogatja a nigériai dolgozókat és szakszervezeteiket, s arra kéri a tevékenységében részt vevőket, csatlakozzanak hozzá.

Louisa Hanoune, Daniel Gluckstein koordinátorok


Üzenetek küldhetők a Nigeria Labour congress e-mailcímére: gsec@nlcng.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.