2012. január 23., hétfő

Hírek és vélemények


Félévente 150 ezer és egymillió forint közötti összeget kell szeptembertől fizetni azoknak az egyetemi és főiskolai hallgatóknak, akik nem kerülnek be az állami ösztöndíjasok közé. Ráadásul a legnépszerűbb szakok állami finanszírozását vágta vissza leginkább a kormány: gazdasági képzésre összesen 250 ingyenes hely jut, jogot pedig csak két budapesti egyetemen lehet majd állami támogatással tanulni. Idén tízezerrel kevesebb ingyenes hely lesz az alap- és az osztatlan képzésen. Csak 250 közgazdász és 100 jogász járhat «ingyen» egyetemre. A korábbi verzióhoz képest az államilag finanszírozott helyek számát négyezerrel megemelték, a stratégiai fontosságúnak tartott keretszámelosztásban a végső döntést Orbán Viktor kormányfő vonta magához – milyen jó ember: akár eltörölhette volna az egész állami ösztöndíjrendszert is!

Orbán és az IMF ugyanazt akarja. Orbánék pedig az első perctől „elővigyázatossági” hitelről beszélnek, az IMF pedig az első perctől kezdve az ilyen hitelnél is ragaszkodik a szigorúan számon kért gazdaságpolitikai változásokhoz. Tehát valóban sikerülhet, hogy – a kormány szempontjából – a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon: az IMF feltételének megfelelően készenlétit, és egyben az Orbán által óhajtott elővigyázatossági hitelt kapjon Magyarország. Ám ez pusztán a kormány belpolitikai kommunikációs „győzelme” lesz – a lehívás ugyan nem kötelező, de higyjük-e, hogy nem így lesz?

Kísérleti egérré válhat Magyarország hamarosan: az Európai Unió rajtunk tesztelheti, hogyan működnek a költségvetési fegyelemhez kapcsolódó büntető szankciók – szintén sokba kerülhet mindannyiunknak.

Az Európai Unió vezetőinél jár canossát a héten a magyar kormányfő, miután a múlt héten már jelezte, gyakorlatilag bármilyen uniós igénynek eleget tesz a vitatott hazai törvényekkel kapcsolatban – nem megmondtam, hogy csak kellette magát, mint egy szűzlány!

Nagy Erzsébet pécsi pedagógus első fokon megnyerte azt a pert, amit azért indított iskolája ellen, mert az intézmény 2010 januárja óta nem állja a bérének banki átutalása kapcsán keletkező költségeket. Országosan akár a tíz milliárdot is elérheti a közalkalmazottak jogos követelése és ennek vesztesei az önkormányzatok lesznek, mert kötelezték az őket, hogy a banki vagy postai úton fizessék ki dolgozóik illetményét, de az utalás költségeire az állami büdzsé nem biztosított plusz forrást – no comment.

A Budapest Környéki Törvényszék első fokon felmentette a hűtlen kezelés vádja alól Veresegyház polgármesterét. Az ítélet szerint a leghosszabb ideje - 1965 óta - hivatalban lévő településvezető nemhogy anyagi hátrányt nem okozott a városának, hanem még gyarapította is az önkormányzat vagyonát – kemény sallert kapott az ügyészség.

Nyugdíjkasszával gyógyították a büdzsé bajait – akkor a nyugdíjkasszáét meg a büdzsével kellene…

A horvátok bíznak az Unióban – még.

Több száz Lungo Drom-os romát hívott a Hősök terére Farkas Flórián (Fidesz), hogy a kormány mellett tüntető tömeggel együtt vonuljanak a Parlamenthez – megfenyegették őket vagy megvették?

Pataky Attila: Viktor csodákat tesz! – Azt, az aranyból is képes sz…t!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.