2012. január 6., péntek

Nemzetközi információk

új széria 53-54 – 2011. dec 16-30.




A 2011. dec. 10-12-i algíri konferencia

a megszálló háborúk, az idegen beavatkozás ellen, a nemzeti és népszuverenitásért



Sürgősséggel tartott nemzetközi konferencia

Algíri felhívás

Politikai és szakszervezeti felelősök, értelmiségiek, jogászok, emberjogi harcosok vagyunk, a Magreb, a Szahel-övezet és Afrika, Európa, Amerika és Ázsia más országaiból érkeztünk.
2011. dec. 10-11-12-én ültünk össze Algírban a líbiai beavatkozás után sürgős jelleggel az idegen intervenció, a megszállás ellen, a nemzetek integritása és szuverenitása védelmében.
Megvitattuk a világ helyzetét, az összes kontinensen tapasztalható fejlődés kérdéseit. Megerősítettük, hogy támogatjuk a népek, a dolgozók, az ifjúság harcát társadalmi-gazdasági és demokratikus jogaik védelmében.
A nagyhatalmak NATO-égisze alatti líbiai katonai intervenciója utat nyitott a régióban a biztonság hiányának, az instabilitásnak, veszélybe sodorta a Szahel-országok integritását, holott ugyanezek a nagyhatalmak már legázolták Irakot, folytatják az afganisztáni háborút, fenntartják Haitiban a katonai megszállást, s a világ számos részén katonai bázisokat működtetnek.
Elítéljük a líbiai katonai intervenciót, mely messze állva attól, hogy «felszabadítsa» a líbiai népet, előkészíti a holnap törzsi és etnikai alapú erőszakos incidenseit.
Megerősítjük, hogy ez a beavatkozás csak a szenvedést, a nélkülözést és a biztonság hiányát növelte a régió minden népe számára, melyek már eddig is a fegyveres konfliktusok és a külső erők adósságfizetésnek álcázott rablásának áldozatai.
Mélyen elítéljük az imperialista szemléletet, a népek forrásainak kifosztását, és ezt a beavatkozást motiváló dominanciát.
Kijelentjük, hogy ennek a beavatkozásnak egyik célja azt a fenyegetést tartalmazza az itt élő, jogaikért és szuverenitásukért küzdő népek számára, hogy külföldi «protektorátus» alá kerülve jelenük és jövőjük meghatározásának jogát elvegyék.
Világosan látjuk és denunciáljuk a nagyhatalmak terveit, melyekben törzsi, etnikai és vallási alapon törekednek a nemzetek dezintegrációjára az elnyomás és a fosztogatás érdekében. Határozottan opponálunk a katonai bázisok kiépítésével szemben, legyen szó az Africomról vagy másról a Szahel-övezetben – bármilyen ürüggyel is akarják azokat létrehozni. A világ összes katonai bázisának megszüntetése talaján állunk.
A helyzet sürgető, mivel a Mashrek-országokban (Egyiptom, Jordánia, Libanon, Szíria, a Palesztin Hatóság, és Izrael) az imperialista országok részéről a háború állandósításának törekvése tapasztalható; tagadják a palesztin nép jogát hazája visszaszerzéséhez, a menekültek visszatéréséhez, Gázába és Ciszjordániába zárva, megtorlásnak és agressziónak alávetve ezt a népet.
Teljes támogatásunkról biztosítjuk a szíriai népet a demokráciát és az egyenlőséget célzó törekvéseiben, de határozottan elítéljük azokat a konspirációkat és manővereket, melyeket az említett nagyhatalmak és alvállalkozóik valósítanak meg egy szíriai idegen katonai beavatkozás érdekében.
Minden katonai beavatkozás ellen opponálunk a világban, tehát Szíriában éppen úgy, mint Iránban – az ENSZ-szel vagy anélkül. Így Bahreinben is, annak ellenére, hogy mélyen elítéljük a népet sújtó megtorlást és szolidárisak vagyunk harcával követelései és politikai jogai elérésére.
A helyzet sürgető, mivel ugyanezek az imperialista hatalmak és nemzetközi intézményeik szociális háborút folytatnak Európában és az USA-ban gyilkos szigorítási programjaik által a spekulánsok, a bankok és a magánbiztosítók megmentésére.
Sürgető a helyzet, mert a nagyhatalmak a globális világrendszer kereteiben keresik a beavatkozást az országok ügyeibe a nemzetek és népek önrendelkezését sértve.

Egy világ dől össze

Mi, politikai és szakszervezeti felelősök, értelmiségiek, jogászok, emberjogi harcosok, akik a közvetett vagy közvetlen katonai beavatkozást elviselő országokból, a megszállást végző NATO-tagországokból vagy a katonai megszállásokat ellenző kormányok országaiból jöttünk, itt Algírban együtt jelentjük ki:

Elutasítjuk, hogy megsemmisítsék az emberi civilizáció olyan műveit, mint a nemzetek létezése, mint a demokratikus viszonyok.
A nagyhatalmakat és a szolgálatukban álló intézményeket vádoljuk azzal, hogy az emberiség kontinuitását veszélyeztetik a háborúkkal, az éhínséggel, az emberi fejlődést képviselő társadalmi vívmányok letörésével.
A nagyhatalmakat vádoljuk azzal, hogy a barbárság elterjesztését képviselik, a totalitarizmus ágyát vetik meg a politikai demokrácia alapjainak, pártok és független szakszervezetek létezésének megkérdőjelezésével. Úgy találjuk, a nemzetközi szakszervezeti szövetség felelőssége, hogy egységes akciót szervezzen a dolgozók társadalmi-gazdasági jogaiért, a népek jogaiért és a nemzeti integritás és szuverenitás védelméért a nemzetközi intézmények, az imperialista és G20 kormányok gyilkos politikája és programjai ellen.
Mi, akik mindnyájan saját országunkban küzdünk a népek azon jogáért, hogy békében és méltósággal éljenek saját nemzeti forrásaik produktumaiból, hogy szabadon dönthessenek jelenükről és jövőjükről demokratikus jogaik gyakorlásával, eltökélten proklamáljuk, hogy harcolni fogunk a nemzetek és népek szuverenitásának támadói, természeti kincseik fosztogatói ellen.
Mélyen elítéljük a politikai, társadalmi-gazdasági jogokért küzdő népeket és az aktivistákat érő megtorlást, bármelyik országban történjék, csakúgy, mint az összes barbár dekompozíciót, regressziót és káoszt teremtő imperialista megszálló rablóháborút.
Alapvető oppozíciónkat deklaráljuk a népi szuverenitást eleve elorzó idegen beavatkozással szemben.
Mi, politikai, szakszervezeti felelősök, értelmiségiek Afrikából, Ázsiából, Amerikából, akik Algírban gyűltünk össze dec. 10-12-én néhány hónappal az algériai függetlenség ötvenéves évfordulója előtt, megerősítjük az algériai nép jogát arról, hogy saját maga döntsön jövőjéről minden külföldi beavatkozással szemben; ez a nép az emberi civilizáció részeként a népek harcának támpontjaként szolgál, s eltökéltek vagyunk, hogy mindent megtegyünk az algériai nép társadalmi-gazdasági vívmányai védelme, Algéria szuverenitása érdekében minden külföldi nyomás és zsarolás ellen.
Közöttünk azok, akik az imperialista hatalmak kontrollálta országokból érkeztek, tagadják országaik kormányainak azon jogát, hogy az algériai ügyekbe avatkozzanak. Tudatában vagyunk, hogy Algéria függetlensége és szuverenitása védelmével egyben az egész régiót segítjük az imperialista fenyegetéssel szemben.

Állandó nemzetközi bizottság felállításáról döntöttünk, mely őrködik és riadóztat:
1- Bertrand Russel típusú nemzetközi bíróság előkészítésével, mely a tények alapján nemzetközi vádiratot készít elő a rabló háborúcsináló felelősök, a nemzetek tönkretevői ellen.
2- Egységakciók koordinációjával a nemzeti integritás és szuverenitás védelmében való együtt-cselekvés érdekében.
3- Egységes mobilizációval a háborúval szemben és a háborús költségvetés társadalmi-gazdasági célokra való felhasználása (egészségügy, oktatás, a szegénység, éhezés elleni küzdelem) érdekében.
4- Egységes mobilizációval az IMF, a Világbank, az Európai Unió, stb. halálos programjai és az Európában használatos költségvetési deficit-diktátumok ellen, melyek a dolgozókat, a népeket gyilkos kiigazításokra kényszerítik, szociális jogaikat és vívmányaikat letörik; a nemzeti gazdaságot megsemmisítő és az államokat gondokság aló helyező külső adósságok eltörléséért.

Algéria, Sidi Said Abdelmadjid, SG UGTA ; Louisa HANOUNE, SG PT ; BENMOHAMED Mustapha, PT Algérie ; Mohamed MECHATI, militant nationaliste ; Zohra Drif Bitat, vice présidente du Sénat ; Mbarek SERAI, expert international ; TELLI Achour, Secrétaire national UGTA; BOUHAMIDI Mohamed, philosophe et chroniqueur ; Ramdane TAZIBT, député PT, Vice président/APN ; MESSOUS Abd El Kader, SN UGTA ; Djelloul Djoudi, PT ; ZARAT Rachid, ex-député PT ; KHERBACHE Zoubida, députée PT, BEDRAOUI Malika, députée PT ; KOUADRIA Smain, SG syndicat Arcelor ; DAIFFALLAH Mourad, syndicaliste Arcelor ; Brahim DJEBAR, SN UGTA ; EL MALTAOUI Ahmed, SG UW UGTA Tamanrasset ; DJOUDI Mohamed, SG UW Biskra ; ZEGHDI Abdelhalim, UW El Oued ; Zerougui SAHRAOUI, syndicaliste UGTA-El Oued ; ZOUAOUI Ahmed, SG fédération des finances UGTA ; CHOUITEM Nadia, députée PT ; KOUIDRI Dalila, SG association nationale des familles des disparus ; Ali Bendhob, SG UW Laghouat ; LABATCHA Salim, Secrétaire général fédération Agroalimentaire –UGTA ; ALOUANE Mohamed, rédacteur en chef révolution et travail ; ARFOUTNI Abderahmane PT Algérie ; LABCHRI Karim, PT Algérie ; Abdelhamid Boubeghla, PT ; DERRADJI Abdelhamid, SG fédération des cheminots ; Amira BAYA, FNTR ; BELKHODJA Mouloud, FNTR ; Abderahmane BASSALEM, syndicaliste UGTA ; ZITOUNI Lemtaï, S.G de l’Organisation africaine des syndicats des Mines-Energie-Chimie ; Ali GHALEM, scouts musulmans algériens ; Mohamed MOKHTARI, SG UW UGTA El Bayadh ; BOUCHERMA Ahmed, SG UW UGTA Jijel ; BAROUDI Souad, syndicaliste UGTA ; ALLOUA Fatiha, architecte ; MEGHRABI Sofiane, avocat ; BENDJEDOU Nassima, élue municipale PT ; DJOUAMBI Amar, PT ; MECHAAL Samia, PT ; BENBESSA Rahima, syndicaliste fédération bâtiment et travaux publics ; Nassira BOUDRICHE, syndicaliste UGTA ; Ahmed El MELTAOUI, syndicaliste UGTA ;
Afghanistan, Mohammad Khan, member of Left Radical organization ;
Afrique du Sud/Azanie, MABASA Lybon, président Socialist Party of Azania ;
Bénin, SETONDJI AHOUNOU Florentine, syndicaliste ; ASSOGBA Innocent, syndicaliste ; KOUNOUHOU G. Marcel, syndicaliste ;
Brazilia, Shakespeare Martins de Jesos, CUT Nacional ;
Burundi, Paul NKUNZIMANA, président du Parti des travailleurs et de la démocratie (PTD) ; Fabrice NIKUZE, membre du PTD ;
Burkina Faso, DIALLO Moussa, syndicaliste CGT-B ; NAMA MAMADOU, SG/USTB ;
Camerun, Ruth EKOUT ABOUI, Secrétaire générale CSTC; NTONE DIBOUTI Maximilien, président CSTC.
Középafrika, ZAKARIA Patrice, SG/SNECASV,
Elefántcsontpart, OUATTARA Mamadou, syndicaliste (CNEC) ; YAO K. Francois, SYNASEC-Cőte d’Ivoire ; EDIA Oi Edia, CNEC-Cőte d’Ivoire ;
Spanyolország, Luis GONZALEZ, membre conseil confédéral des CC. O.O ; Xavier ARRIZABALO, professeur d’économie l’université de Madrid ; Angel TUBAU, Informacion Obrera ; Myriam JOSA, journaliste du journal Lavanguardia (Barcelone) ;
USA, Colia Clark, ILCINFO, Manhattan Green Party USA ; Nellie HESTER, Harlem tight back against war at home and abroad, occupy harlem ; OMOUALE Clay, leader December 12th movement international Secretariat ; Alain BENJAMIN, SF Labour Concil ; Nancy Wohl Forth, US Labor against WAR
Egiptom, Zeinab SALEM, activist ; Ibrahim ESSAYED Ali Kamal, membre de l’Association El Amal El Watani ; Mohamad Abdellah Enahas, militant ouvrier/syndicaliste ; Mohamad Hassen Khalil, Parti socialiste égyptien;
Franciaország, Daniel GLUCKSTEIN, Secrétaire national POI, coordinateur EIT ; Clément Robert, POI ; HEBERT Patrick, syndicaliste ; GAUTHIER Lucien rédacteur en chef Informations ouvrières P.O.I ; HAYON Samy, syndicaliste ; RAGUIN Hubert, syndicaliste ; Majed NEHME, directeur de publication du journal Afrique-Asie ;
Gabon, Joseph MENGARA, Secrétaire général adjoint UTG chargé de la coopération internationale ;
Ginea, DIALLO Abdoulaye Lelouma, représentant de l’OUSA auprès de l’OIT á Genève ;
Haiti, St-CYR Fignole, Secrétaire général CATH ;
Mauricius, M. Haniff PEERUN, président Mauritius labour congress ;
Olaszország, MONASTEROLO Andrea, ouvrier membre de CGIL ; GRANAGLIA Dario, ouvrier membre de CGIL ; CIGNA Alessandra, enseignant membre de CGIL ;
Libia, Mohamed Said Ben Abdelhamid, écrivain ; Aissa Hassan Ismail, militant ;
Mali, ISSA DIAKITE, syndicaliste; DAO Baba, syndicaliste; Guissé Ibrahima, syndicaliste synacome EDMSA/UNTM ; Nouhoum Keita, Secrétaire administratif (SADI) Parti de la Solidarité africaine pour la démocratie et l’indépendance ; KONARE BALLA, professeur du supérieur militant et membre du comité central du parti de la Solidarité Africaine pour la démocratie et l’indépendance (SADI) ;
Nigeria, Promise ADEWUSI, Deputy president, Nigeria Labor Congress (NLC) ; BELLO ILIYAS Abdulraoof, Senior staff ass of Nigerian universities (SSANU);
Niger, HAMANI Harouna, député national ;
Mauritania, SIDI Ould Ahmedou Ould Boyé, Secrétaire général adjoint de l’union des syndicats libres de Mauritanie (USLM) ; Boumediene Ahmed Salem, secrétaire des relations extérieures Union des travailleurs mauritaniens ;
Marokkó, Karim ELKHEMLICHI, syndicaliste, directeur journal informations ouvrières ; Khalid HOUIR, représentant de la confédération démocratique du travail (CDT) ; Khalid El ADJBARI, syndicaliste fédération national de l’enseignement (á titre personnel) ;
Palestina, SALAH Mohamed, FPLP ; Salah Salah, membre du Conseil national palestinien ;
Portugália, AIRES Rodrigues, Parti ouvrier d’unité socialite (POUS) ;
Oroszország, Mark VASILIEV, Mouvement socialiste de Russie ;
Szenegál, MAMADOU Diouf, SG CSA ; Malick SY, Yoonu Askan wi mouvement pour l’autonomie populaire ;
Serbie, VELICKOVIC Djuro, CE du syndicat d’électricité ; IMSIROVIC Pavlusko, Alliance ouvrière politique ;
Svédország, CARLSTEDT Marcus, syndicaliste, bloc anti-impérialiste ; Annika BLOMBERG, workers activist anti imperialilst bloc ;
Szomália, Mohamed Maié, directeur Tools of Humanity ;
Togo, DJISSENOU Yawo Marius, militant MTRP ; KIFALANG TE Marguerite, présidente de l’UFESYL ; GBIKPI-BENISSAN Tetevi, SG Union nationale des syndicats indépendants du Togo (UNSIT) ;
Csád, BASSOU Rakis Singa, syndicaliste ;
Tunézia, DHIBI Kheireddine, étudiant ; GUESMI Lotfi, membre du syndicat de l’enseignement primaire –UGTT- ; Mohamed EL HADDAD, professeur langue arabe ; BEN LARBI Mohamed, Sawt El Oumal ; Amar Amroussia, membre de la direction du Parti communiste des ouvriers de Tunisie (PCOT) ; Tahar Mohamed CHEGROUCHE, militant progressiste ;
Törökország, BORATAV Korkut, académicien ; Gencay Gursoy, académicien ; Sadi OZANSU, président Parti de la fraternité ouvrière (Turquie) ; Ahmet TONAK, académicien ;
Venezuela, Saul ORTEGA, Partido Socialista Unido da Venezuela ;

Spanyolország

Interjú Luis Gonzalez-szel, a Munkásbizottságok (CCOO) konföderális tanácsa tagjával

8 szövetségi szakszervezeti felelős dec. 7-én több újságban publikált. Védelmükbe veszik a «deficit és adósság csökkentésének céljait (…), a reális határon belüli célzó európai döntéseket», hogy «új európai társadalmi szerződés szülessen», és végül arra kérik a szakszervezeti mozgalmat, «konvenció által» vegyen részt a szerződések jövőbeli revíziójában, melynek célja az lesz, hogy «garantálja az Európai Unió túlélését»

- Toxo, Méndez és más szakszervezeti vezetők új európai szociális szerződést kérnek. Tudsz róla?
- Hogyne, de egyáltalán nem osztom véleményüket.

- A cikk nem képviseli az európai szakszervezeti mozgalom álláspontját?
- Először is, ahogy tudom, a szakszervezeti mozgalom egyetlen intézményében sem lett megvitatva. A birtokomban lévő információk szerint még ha az UGT és a CCOO, a német DGB, más francia és belga szakszervezeti vezetők alá is írták, mások kereken megtagadták; sem a görög, sem a portugál, az ír vagy brit vezetők nem tették meg.

- De ez a cikk nem felel meg szakszervezeted, a CCOO vezetése által elfogadott vonalnak?
- Be kell ismerni, hogy sok dolog megfelel a szakszervezeti többség javaslatainak. De ez nem jelenti azt, hogy a szervezett dolgozók együttese ismeri és magáénak tartja ezt az álláspontot.

- Te magad mit gondolsz?
- Az «új európai társadalmi szerződés» gondolata nem új. Természetes folytatása az ASE-nak (szociális-gazdasági egyezmény, a spanyol munkáltatói, szakszervezeti és kormány által a múlt év elején aláírt paktum), mely a nyugdíjcsökkentést elfogadta. A múlt évben, febr. 3-án az UGT, a CCOO és a DBG vezetése nyilatkozatot adott ki ezzel a címmel: «Európa útkereszteződésben», amelyben a munkaügyi reformokat megvédik, «a szociális dialógusok és azok eredményeképpen létrejött egyezmények termékeként» és pozitívnak értékelik a kollektív szerződéseket és nyugdíjakat érintő változásokat Spanyolországban.

- Te hogy értékeled az ASE-t?
- Az ASE eredménye az, hogy 20 %-kal csökkennek a jövőben a nyugdíjak és két évvel kell többet dolgozni. Ami a kollektív tárgyalásokat illeti, az eredmény nulla. Az egyezmények blokkolva vannak és úgy is maradnak a bércsökkentések melletti elkötelezettség ellenére. A fiatalok között, akiknek leginkább késleltetett és legkisebb lesz a nyugdíja, a szakszervezet vészhelyzetbe került.

- Megmagyaráznád ezt a becslésedet: «szakszervezeti vész»?
- Az ASE után a CCOO-ban a fiatalok csatlakozása, mely addig is alacsony volt, 50 %-kal csökkent. Ahogy egy fiatal aktivista mondta nagyon finoman, a 15M (2011. május 15.) méltatlankodó tömegmozgalma nem lett volna lehetséges, ha az UGT és CCOO vezetése nem írta volna alá a csalódottságot eredményező paktumot, mely a munkanélküli fiatalok milliói és a szakszervezetek között mély szakadékot hozott létre.

- Azt gondolod, hogy a 8 vezető által aláírtak szerepet játszottak?
- Elég csak az ilyen mondatokat elolvasni: «Az európai szakszervezeti mozgalom nem csak partizán-álláspontot véd, mi az általános érdekek védelmét keressük az Unió súlyos politikai válságának megoldására.» Kénytelen vagyok emlékeztetni arra, hogy a szakszervezeteket a munkáltatók ellenében a dolgozói érdekek védelmére hozták létre.

- Nem gondolod, hogy ha az Európai Unió összeomlik, maga alá temet mindannyiunkat?
- Jó kérdés. Fel kell tenni a görög, portugál vagy ír dolgozóknak, azoknak, akiket a trojka, vagyis az IMF, az Európai Bizottság és a Központi Bank, az Unió központi intézményei döntenek éppen romba. Vagy a katalóniai tisztviselőknek, a madridi, navarrai pedagógusoknak, akik bérét csökkentik az Unió kívánalmainak megfelelően, miközben munkaidejük növekszik, ha éppen el nem bocsátják őket. És az ár még magasabb lesz.

- Még magasabb lesz az ár?
- Rajoy (az új miniszterelnök) feltárta az UGT és az CCOO vezetői előtt a Központi Bank néhány követelését, melyet az titokban küldött júliusban a spanyol kormánynak: az Alkotmány megreformálásán túl 20 %-os bércsökkentés, a fiataloknak munkahelyteremtés a bérminimum alatti szinten, mely nem ad jogot a munkanélküli segélyre és nyugdíjra sem. Távozása előtt Zapatero megtette az első lépést, legalizálta 426 eurós bérrel a «képzési munkát» az egyetemi diplomások és a hivatásos képzések részére, holott a minimálbér 640 euró. Emlékeztetni kell, hogy amikor Felipe Gonzalez kormánya 1988-ban be akarta vezetni az úgynevezett «munkahely-programot fiatalok számára» hasonló jellegű munkaszerződéssel, a szakszervezeti mozgalom válasza a dec. 14-i tömeges általános sztrájk lett.

- A 8 vezető cikke azt mondja, hogy «új társadalmi- gazdasági szerződést kell kidolgozni a szociális partnerek aktív közreműködésével. Egy megújító jellegű európai társadalmi szerződést, mely többek között tartalmazza a munkahelyeket, béreket (melyeket a szociális partnerek autonóm módon megvitatnának), a nyugdíjakat, a munkanélküli jövedelmeket, az oktatást és az egészségügyet».
- Ez olyan irány, mely egyenesen vezet a legnagyobb szerencsétlenségbe. Tabula rasat követel az összes eddig osztályharcban elért társadalmi vívmány helyére, elfogadja, hogy minden újratárgyalásra kerüljön. «Európa megmentése» azt jelenti, hogy a finánctőke feltételeit fogadjuk el.

- Hova vezet ez?
- A CCOO legutóbbi konföderális tanácsán jómagam elleneztem a Rajoy-kormánnyal való «tárgyalásokat», azt javasoltam, hogy pont fordítva csináljuk, nyilvánosságra kell hozni a költségvetési megszorítások «vörös vonalát» és azt, hogy szakszervezetünk semmiképpen nem egyezik bele, hogy már most keressük szövetségeseinket arra a mozgósításra, mellyel megvédjük a közszolgáltatást, a munkajogokat, a szociális vívmányokat. A főtitkár, Ignacio Fernandez Toxo lehangoló feleletet adott. Azt mondta: nem veszítenénk a tagságból, sőt valószínűleg gyarapodnánk is ezzel a vonallal, de a döntési körökből kimaradnánk és nem befolyásolhatnánk a változásokat. Jómagam azt tartom, a szakszervezeti erőknek pontosan a tagjai érdekeit kell szem előtt tartani, azok mozgósítási kapacitását. Mások számára pedig az számít, hogy részt vehessenek a «szociális dialógusokban» még akkor is, ha ez demobilizál, ha csökkenti erőnket, ahogyan az utóbbi évek tapasztalatai mutatják.

- Akkor nincs mit tenni? A szakszervezeti berkekben a csata elveszett?
- Egyáltalán nem. Meg kell nézni a madridi pedagógusok megmozdulását, a katalóniai egészségügyi dolgozókét. Ezek csak a szakszervezetekkel, a dolgozókkal történt megbeszélésekkel együtt lehetségesek. Az egységmozgalmat ők követelték ki. Olyan tömegmobilizációs és sztrájk-lelkiállapot kell, mint amilyen a görög népé szakszervezeteikkel együtt. El kell utasítani a szakszervezetellenes kampányokat, mely a vezetők hibáira támaszkodik, de sokkal messzebbre mutat. Például, 15 görög elektromossági szakszervezeti felelőst vádoltak meg azzal, hogy részt vettek az új ingatlanadó villanyszolgáltatással való egybekötése elleni bojkott-kampányban. Hagyjuk őket? Ellenkezőleg, meg kell védenünk. A jövőbeli költségvetési megszorítások elleni eredményes csaták érdekében harcolnunk kell, hogy szakszervezeteink szervezzék és vezessék azokat. Ebben a küzdelemben lesz lehetséges, hogy a dolgozók előrelépést tegyenek szervezeteik visszaszerzése ügyében.


GÖRÖGORSZÁG

Nemzetközi kampány kezdődött a Nikos Photopoulos és a GENOP-DEH szakszervezet felelősei ellen indított jogi eljárásokkal szemben

Korábbi számunkban közzétettük Louisa Hanoune és Daniel Gluckstein, az Egyetértés koordinátorainak felhívását, melyben az egész világ munkás- és demokratikus mozgalmát kérik a tiltakozásra. «2011. nov. 30-án 15 szakszervezetit, közöttük Nikos Photopoulost, a GENOP-DEH szakszervezet elnökét bíróság elé citálták és súlyos büntetés vár rájuk.» 6 havitól 5 évig terjedő elzárást kaphatnak. Az általános sztrájk előestéjén a kormány óvatosan kivárt az ítélettel.
A dolgozók, a népek a görög dolgozók és szervezeteik oldalán állnak a trojka és kormányuk által bevezetett barbár programok elleni küzdelmükben. Akciójuk legitim, az elektromos szolgáltató dolgozóinak akciója jogos, követelik a kormány által bevezetett új, a villanyszolgáltatást az adófizetéssel összekötő intézkedés eltörlését.
Számos szakszervezet, aktivista válaszolt a felhívásra, többek között:

Dél-Afrika : Lybon Tiyani Mabasa, Socialist Party of Azania ;
Algéria : Samia Mechaal, militante PT; Nassima Bendjedou, élue municipale PT ; Nacera Boudriche, syndicaliste UGTA ; Fatiha Allaoua, élue municipale PT ; Zoubida Kherbache, Députée á l’APN (PT) ; Smain Kouadria, Secrétaire général Syndicat Arcelor Mittal ;
Sofiane Maghrabi, avocat ; Mourad Daifallah, Syndicaliste Arcelor Mittal ; Amira Baye, Fédération nationale des travailleurs retraités (FNTR) ; Malika Badraoui, députée du PT ; Rahima Benbessa, Fédération des travaux publics et bâtiments (UGTA) ; Ahmed Boucherma, Secrétaire général de l’Union dee Wilaya de Jijel (UGTA) ; El Hadj Mokhtari, Secrétaire général de l’Union de Wilaya El Bayadh (UGTA) ;
Telli Achour, Secrétaire national UGTA, SG de la Fédération de l’énergie ; Abderahmane Arfoutni, PT ; Mohamed Bouhamidi, enseignant universitaire ; Aumar Djamel, enseignant ; Amine Kara, vice-président Assemblée populaire communale de Reghaia, Alger ; Mouloud Belkhodja, FNTR, Union de Wilaya d’Alger ; Kamel Djafer, député du PT ; Mohamed Meziani, député du PT ; Nadia Chouitem, députée du PT ; Meriem Benchaouia, Journaliste á l’Authentique ; Kaci Aggad, journaliste au quotidien L’Expression ; Djouambi Amar, membre du bureau national du syndicat du commerce ; Mamar Bakr, étudiant; Mohamed Mechati, dirigeant historique de la Révolution algérienne (membre du «Groupe des 22»); Sahraoui Zerrougui, syndicaliste UGTA; Zohra Drif Bitat, vice-présidente du Sénat; Malek Seraï, économiste, expert international;
Belgium : 13 militants syndicalistes FGTB de la sidérurgie, des Banques assurances, collectivités locales, un ancien député socialiste, réunis le 9 décembre á Liège.
Bénin : Florentine Setondsi, Syndicaliste CSTB ; Marcel Kounouho G., Syndicaliste de la santé (SYNTRASESH) ; Assogba Innocent, Syndicaliste;
Brazilia : Shakespeare Martins, CUT ;
Burkina Faso : Moussa Diallo, Secrétaire confédéral adjoint chargé des questions sociales (CGT-B) ; Mamadou Nama, USTB ;
Burundi : Le Parti des travailleurs et de la démocratie (PTD)
Cameroun : Maximilien Ntone Diboti, président de la CSTC, Ruth Ekout Aboui Beyeme, secrétaire générale de la CSTC
Középafrika : Patrice Zakaria, SNECASU ;
Elefántcsontpart : Edia Oi Edia, Enseignant ; Yao K. François, Secrétaire général du SYNASEG ; Mamadou Ouattara, Membre de la Coordination nationale des enseignants du supérieur et de la recherche (CNEC) ;
Egyiptom : Mohamed Khalil, Socialist Party of Egypt ; Karima Hefnawy, Socialist Party of Egypt ;
Spanyol állam : Les délégués syndicaux CCOO de l’hőpital Severo Ochoa de Madrid ; La Section syndicale CCOO de l’entreprise John Deere Iberica (Getafe) ; Union Comarcal Las Vegas CCOO, Madrid ; 13 syndicalistes CCOO du secteur de la santé de Séville ;
USA : Clay Amoroule ; Nellie Bailey, Occupy Harlem ; Colia Clark ;
Franciaország : La Commission exécutive de l’UD Force ouvrière de Seine et Marne (77) ; Le secrétariat administratif du syndicat CGT de l’INRA ; L’Union départementale Force ouvrière de la Gironde (33) ; La section CGT du centre de tri PTT de Bobigny (93) ; L’Union régionale des syndicats de cheminots de Paris Saint-Lazare FO ; Le SNUDI-Force ouvrière de la Gironde (33) ; Le syndicat CGT des retraités Multipro de Montceau-les-Mines (71) La section SNTRS-CGT de l’ESPCI ; Le Conseil syndicat du syndicat des hospitaliers de Dieppe – CGT (76) ; Comité départemental du POI de Gironde (33) ; Le comité local du Parti Ouvrier Indépendant (POI) du XIème arrondissement de Paris ;
14 militants du Vaucluse (84) ;
Gabon : Joseph Mengara, Secrétaire général adjoint de l’UTG ;
Guadeloupe : L’Union générale des travailleurs de Guadeloupe (UGTG) ;
Nagy-Britannia : John McDonnell, député du Labour party ; Mike Calvert secrétaire adjoint de Unison á Islington ; Dr. Nat M. Queen, University and College Union Birmingham ; Mick Hubbard, GMB Trade Union ; Glyn Beagley King’s College London ; Anthony Dooley, Ipswich Association, National Union of Teachers ; Matt Wells PCS union Defra London Branch ; Nadim Mahjoub, enseignant, LSE ; Nick Phillips Vice-President Southwark TUC ; Michael Edwards Professor UCL London ; Dr John J O’Dowd University and College Union (Glasgow University Branch) Health & Safety Representative ; Henry Mott UNITE the UNION Southwark ; Helen Peters, UCU ; Rob Jackson University of Keele ; Roger MacKay, President Ipswich & District Trades Union Council ; John Calderon, Hackney Labout Party ;
Ben Rickman, Secretary, Brent Trades Union Council ; Lorraine Douglas ; Marie Lynam, GMB Union, Londres (á titre individuel) ; Richard Morgan, Sec Derbyshire Community Branch GMB, Acting ; President, Derby Area TUC (DATUC).
Haiti : Louis Fignolé Saint-Cyr, secrétaire générale de la CATH ;
Olaszország : Alessandra Cigna, militant CGIL (á titre personnel) ; Dario Granaglia, militant CGIL (á titre personnel) ; Andrea Monasterolo, militant CGIL (á titre personnel) ;
Libanon : Majed Nehmé, directeur de la revue Afrique-Asie
Libia: Issa Hassan,
Mali : Ibrahima Guissé, secrétaire á l’information de la section nationale EDM-SA du SYNACOME ; Nouboum Keita, Parti Sadi (Parti solidarité africaine pour la démocratie et l’indépendance) ; Issa Diakite, trésorier de la section nationale EDM-SA du SYNACOME ; Baba Dao, SYNACOME/EDM (UNTM) ; Balla Konaré – Comité central du Parti Sadi (Parti solidarité africaine pour la démocratie et l’indépendance).
Marokkó : Khalid Houir Alami, Confédérqation démocratique du travail (CDT) ; Karim Elkhamlichi, Directeur du journal Akhbar Omaliya ; Khalid El Ajbari, SG de la Fondation d’enseignement national (FNE), Région Taza-Al Hoceima-Taounate.
Mauritius : Haniff Peerun, président Mauritius Labour Congress (MLC);
Niger: Hamani Harouna, député ;
Nigéria: Bello Illiyas Abdulraoof, Nigerian Labour congress, SSANU;
Palestina : Foad Ahmad, FPLP ;
Portugál : Maria Joao Roldao Gomes (Leiria - Portugal) ;
Oroszország : Mark Vassilev, historien ;
Szerbia : Pavlusko Imsirovic, Alliance ouvrière politique ; Djuro Velickovic, membre de la CE du syndicat de l’électricité ;
Svédország : Marcus Carlstedt, syndicaliste ;
Svájc : La Communauté genevoise d’action syndicale (CGAS) ;
Togo : Tétévi Gbikpi-Bénissan, Secrétaire général de l’UNSIT; Marius Djissenou Yawo, UNSIT ;
Tunézia : Lotfi Guesmi, syndicat de base des instituteurs de Kasserine; Dhibbi Khaineddine, journal Saout Al Oummal; Hammadi Ben Mim, syndicat de l’enseignement de Tunisie, PCOT;
Törökország : Mehmet Sadi Ozansu, président du Parti de la Fraternité ouvrière ; E. Ahmet Tonak, professeur en économie á l’université Bilgi d’Istanboul ;

KAZAHSZTÁN

Mészárlás Zhanaozen sztrájkoló olajmunkásai ellen
A megtorlás azonnali megszüntetését!


Dec. 16-án, kazahsztáni információink szerint, háborús fegyverekkel felszerelt rendőri erők tüzeltek Zhanaozen város sztrájkoló olajmunkásai békés összejövetelének résztvevőire. A Nemzetközi Egyetértéshez tartozó munkásaktívák szerint egy tucat halott (hivatalosan is mintegy 10) és több száz sebesült is lehet. A városi kórház nem is győzi a sebesültek ellátását.

A Nemzetközi Egyetértés elítéli a vérfürdőt, a munkások, dolgozók elleni valóságos háborút. A szomszédos Aktaou városban a Karazhanbass 150 munkása gyűlt össze az Yntymak téren zhanaozeni bajtársaikkal való együttérzésből, a rendőrség letartóztatta őket.
Zhanaozent a rendőrség lezárva tartja, Kasszismov belügyminiszter pedig bejelentette, hogy a «rend helyreállt».
Az olajmunkások szakszervezetükkel a Kazah Köztársaság függetlensége kikiáltásának 20. évfordulóján rukkoltak elő tárgyalások indításának és szakszervezeti vezetőik szabadon bocsátásának követelésével.
A nyugat-kazahsztáni olajmunkások sztrájkja 2011 májusában indult, mikor a Karazhanbassmunaj vezetése elutasította a munkások által választott szakszervezeti tisztségviselők elismerését. A megtorlásnak már több áldozata volt (aktivisták és családtagjaik), több szakszervezeti felelőst, közöttük a szakszervezeti jogászt, Natalja Szokolovát bebörtönözték a Büntetőkönyv 164-3 törvénycikke («társadalmi viszálykeltés») és a 334-2 értelmében («illegális gyűlések és összejövetelek szervezése»).
A Nemzetközi Egyetértés több ízben beszámolt erről a harcról, tiltakozott a represszió ellen, most ismét informálja a világ munkásmozgalmát és javasolja, hogy a legcélszerűbbnek ítélt formában tiltakozzon a kazahsztáni hatóságoknál annak érdekében, hogy:

«Álljon le a mészárszék!
Szabadságot a bebörtönzött szakszervezeti vezetőknek!
A vétkesek megbüntetését!»

2011.dec.17.
A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének koordinátorai
Louisa Hanoune, a Parti des travailleurs d’Algérie főtitkára és
Daniel Gluckstein, a francia POI országos titkára


HAITI

A Minustah által elkövetett újabb kínzások

A brazil bizottság kommünikéje
“Haiti védelme saját magunk védelme”

Az ENSZ-csapatok ellen újabb vádakat jelentettek Haitiban: három fiatal ütlegelését, elhurcolását és bántalmazását a fővárosban.
Ami új, hogy ezúttal a brazil csapatok tagja követték el; az áldozatok 29, 20 és 19 évesek.
A nemzetközi sajtó szerint vizsgálatot indítanak a brazil kontingens nyolc tagja ellen, amit az emberjogi nemzeti hálózat sajtókonferencián ismertetett. A haiti sajtó fotókat is közölt az áldozatok sebesüléseiről.
Nem újkeletű dologról van szó. Bizottságunk számtalan alkalommal kimutatta, a brazil kormány tudomására hozta azokat a tényeket, melyekkel az emberi jogokat sértik a MINUSTAH. Nap mint nap észlelhetjük, hogy az ENSZ-csapatok nem békét, nem segítséget nyújtanak, hanem bűncselekményeket követnek el a nép ellen.
A brazil hadsereg vezetése nap mint nap nem szolidaritásra, hanem embertelenségbe ösztönzi a fiatal katonákat. Ez a katonai diktatúra öröksége, a misszió szolgál laboratóriumként a brazíliai favelákban való cselekvéshez is.
Mi, a “Haiti védelme saját magunk védelme” bizottság tagjai, részt vettünk a são pauloi helyhatóság nov. 5-i ülésén, az ENSZ-csapatok Haitiból történő kivonása érdekében tartott kontinentális összejövetelen. A 11 brazil államból 600 személy jelent meg, 7 állam (USA, Haiti, Bolívia, Argentína, Uruguay, Franciaország és Brazília) polgára szólalt fel. Itt megerősítettük elkötelezettségünket a szakszervezeti, diák- és népi szervezetek mellett.
Mégegyszer kijelentjük, ennek véget kell vetni. A köztársasági elnökhöz fordulunk, Dilma Russefhez és a védelmi miniszterhez, Celso Amorimhoz, hogy követeljük, vessenek véget ennek a gyalázatos megszállásnak. Brazíliának nincs szüksége erre a szégyenfoltra történelmében. Azonnal vonják ki a brazil csapatokat Haitiból.

São Paulo (Brazília) 2011.dec.16.


Represszió elleni nemzetközi bizottság (Cicr)
(a szakszervezeti és politikai jogok védelme érdekében)
28, rue des petites écuries 75010 Paris - comiteintercontrelarepression@voila.fr


A Cicr delegációja a kazah követségen dec. 20-án Párizsban


2011. dec. 20-án reggel a Gérard Bauvert újságíró és Jean-Jacques Marie történész által létrehozott nemzetközi bizottság küldöttségét fogadta Jean Galijev, a franciaországi kazah követség tanácsosa.

A delegáció elmondta, hogy a Cicr, a francia és a nemzetközi munkásmozgalom nevében nagyon súlyosan elítéli (1) a Zhanaozenben dec. 16-án a békés körülmények között sztrájkoló olajmunkások ellen elkövetett vérfürdőt.

A delegáció emlékeztette Galijevet arra, hogy a «Karazhanbassmunajban» 8 hónapja kezdődött sztrájk a Cicr teljes figyelmét és támogatását magáénak mondhatja a megtorlás első lépéseitől kezdve. A Cicr tiltakozott az üzemi vezetésnél a demokratikusan megválasztott szakszervezeti vezetők és a dolgozók követeléseinek el nem ismerése miatt. A Cicr elítélte a két szakszervezeti bizalmi meggyilkolását csakúgy, mint mint Zhanssaoul Karabalajeva, az «Ozenmunajgaz» szakszervezeti felelőse 18 éves lányának megölését, valamint felemelte hangját a «Karazhanbassmunaj» szakszervezeti jogászának, Natalia Szokolovának társadalmi békétlenség hintése és illegális szervezkedés vádjával kirótt hatéves börtönbüntetése ellen.

A Bizottság tagjai mélységesen érintve érzik magukat a legutóbbi mészárlással kapcsolatban. Ezért szintén azok viselik a felelősséget, akik hallani sem akarnak a sztrájkolók követeléseiről, arról a jogról, miszerint maguk választhatják meg képviselőiket.

Jean Galijev úr azt válaszolta, hogy a sztrájkolókat nem kell összetéveszteni a tüntetőkkel és olyan elemekkel, akik vasrudakkal felfegyverkezve beférkőztek a tüntetők közé és mindent összetörtek. Ezután megerősítette, hogy kormányzati vizsgálat indul a tények felderítésére, valamint semmiféle akadályt nem támasztanak az elé, hogy újságírók és külföldi megfigyelők jöjjenek a helyszínre.

A küldöttség aláhúzta, hogy azonnali intézkedésre van szükség, először is Natalja Szokolova és a szakszervezeti felelősök szabadon bocsátására (amit a zahanaozeni sztrájkolók is követelnek), és kérte Galijevtől ennek a kérdésnek az átadását országa hatóságainak, melyre Galijev úr pozitív választ adott.

A delegáció
Párizs, 2011. dec. 20.

(1) A zhanaozeni mészárlás elítélők soraiban megtaláljuk a Nemzetközi Szakszervezeti Konföderációt (ITUC), a Szakszervezeti Világszövetséget és az Oroszországi Munkakonföderációt (KTR) is.

Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28 Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.