2012. január 31., kedd

Nemzetközi információk


új széria 58. sz. (427) - 2012. jan. 27.


A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének kommünikéje

87, rue du Faubourg Saint-Denis – 75 010 Paris (France) Tel : (331) 48 01 88 28 – Email : eit.ilc@fr.oleane.com

A nigériai dolgozók munkabeszüntetésének és szakszervezetük, a
Nigeria Labour Congress teljes támogatása


2012. jan. 1-től a Goodluck Jonathan vezette nigériai kormány Christine Lagarde IMF igazgató nigériai látogatása nyomán a kőolajszektorban megszüntette az állami szubvenciót.

Ez a brutális intézkedés vezetett az üzemanyag és minden általános fogyasztási cikk árainak szédületes emelkedéséhez.

Nigéria, Afrika legnépesebb országa (160 millió lakos), 30 millió munkanélkülivel számol, s lakosság több mint 70 %-a kevesebb, mint napi két US dollárból él.

A szakszervezetek, a dolgozók és a fiatalok azonnal reagáltak. A legfőbb szakszervezeti konföderáció, az   Abdulwahed Omar vezette Nigeria Labour Congress, általános sztrájkra szólított jan. 9-től, melyet tömegesen követtek az országban.

A kormány először a rendőrséget küldte a békés tüntetők ellen 15 halálesetet provokálva. De a dolgozók és szervezeteik eltökéltsége láttán a nigériai elnöknek vissza kellett vonnia a döntést és részlegesen visszaállítania az üzemanyagtámogatást.

Jan. 15-én a szakszervezet – követelései fenntartása mellett – a sztrájk felfüggesztéséről döntött, amit Abdulwaheed Omar be is jelentett abujai sajtókonferenciáján.

A PENGASSAN olajipari dolgozók szakszervezete szintén azt helyezi kilátásba, ha követeléseik, nevezetesen az olajszektor számára nyújtott szubvenciók, nem teljesülnek, vissza fog térni a sztrájk eszközéhez.

A nigériai kormány ugyanakkor deklarálta, hogy folytatni kívánja az «olajszektor teljes deregularizációs folyamatát».

A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése felhívja a figyelmet, hogy a sztrájkjog és a szakszervezeti jogok védelme elválaszthatatlan a nemzeti szuverenitás védelmétől, az országok saját természeti kincseik, különösen kőolajkincsük feletti ellenőrzés gyakorlásától.

Az Egyetértés elveti az IMF privatizációs politikáját, melyet az megpróbál előírni minden országban, mert ez a háború és a destrukció faktora.

Az Egyetértés támogatta az algíri megszálló háborúk elleni, a belügyekbe való beavatkozással szembeni, a nemzetek szuverenitásának és integritásának védelmére tartott 2011. decemberi találkozót a Parti des travailleurs d’Algérie (Algériai Dolgozók Pártja) és az Union générale des travailleurs algériens (UGTA, Algériai Dolgozók Általános Szövetsége) szervezésében, melyen delegációval vett részt a Nigeria Labour Congress. A Nemzetközi Egyetértés teljes mértékben támogatja a nigériai dolgozókat és szakszervezeteiket, s arra kéri a tevékenységében részt vevőket, csatlakozzanak hozzá.

Louisa Hanoune, Daniel Gluckstein koordinátorok

Üzenetek küldhetők a Nigeria Labour congress e-mailcímére: gsec@nlcng.org

HAITI
Dokumentum

Információként azoknak a szakszervezeteknek és aktivistáknak, akik a CATH haiti szakszervezet a Ouanaminthe szabadzóna Codevi vállalatától elbocsátott szakszervezeti felelősök visszavétele érdekében közzétett felhívására válaszoltak vagy ezt megtenni szándékoznak.

Levél Haitiból

 «Abban a pillanatban, ahogy kiderült szakszervezeti hovatartozásuk és akaratuk az ott dolgozók képviseletére, elbocsátották a Ouanaminthe zónában a Codevitől Arnold Bien-Aimé és Dieubénite Dorsainville elvtársainkat, akik minden anyagi eszközüktől megfosztva most az utcán vannak. Mindeddig semmi nem történt, a minisztérium és a kormány csak megnyitotta dossziéjukat. (1)
Egyszerre jogi és mozgósítási kampányt folytatunk elbocsátott elvtársainkért, és szakszervezetünk az ILO-nál már benyújtotta panaszát.
A jogi útra terelés egy ügyvédi irodával indult, mely a munkáltatók nyomására megszakította szerződését a CATH-tal, így más irodákhoz kell fordulnunk.
Sokasodnak a problémák. Elvtársaink családjára is nyomás nehezedik. A Codevi vezetője alapvető szerepet játszik a szakszervezet megsemmisítésére törekedve.
Ez a maffiózó-politika a szabadzónák igazi arca, ezért kérjük az aktivisták sürgős állásfoglását, segítségét anyagilag is». Fignolé Saint-Cyr, a CATH főtitkár.

(1) A Sendika Ouvriye Tekstil ak Abiman (SOTA) 6 másik szakszervezeti felelősét is elbocsátották Port au Prince szabadzónájában végzett tevékenységükért.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Felhívjuk a figyelmet, hogy a CATH nov. 18-án felhívta a munkás- és demokratikus szervezeteket, hogy támogassák az elbocsátottak azonnali visszavételi és a szakszervezeti jogok tiszteletben tartásának kérelmét a szabadzónákban, ahol a munkáltatók alulfizetett és jogtalanná tett dolgozókat zsákmányolnak ki. (Nemzetközi információk  51. sz.)

Arnold Bien-Aimé és Dieubénite Dorsainville, a CATH aktivistái elbocsátása az ILO konvenciókkal is ellenkezik.

Kezdeményezés és állásfoglalás küldése:

(a Haiti Köztársaság elnökének)
Président de la République d’Haïti, M. Martelly:
Levélcím: Palais national, avenue de la République Champs de Mars, Port-au-Prince, Haïti.
Mailcím: a haiti köztársaság elnöki linkje, «contact» rubrika, üzenet küldése.

Szociális ügyek Minisztériuma:
Levél: 16, rue de l’Enterrement, Port-au-Prince, Haïti. Par fax : (509) 23 80 84.

Másolat a Centrale autonome des travailleurs haïtiens (CATH) : cath372002@yahoo.fr
és Entente internationale des travailleurs et des peuples : eit.ilc@fr.oleane.com

Anyagi segítség:
Csekk (CMO): EIT-ILC, 87 rue du Faubourg Saint-Denis, 75 010 Paris (France)
(megjegyzés: «Haïti: campagne réintégration des ouvriers Arnold Bien-Aimé et Dieubenite Dorsainvil»)


A Nemzetközi Egyetértés honlapján

dokumentumaink teljes egészükben megjelennek, rubrikánként, országonként, dátumuk szerint
http://entente-internationale-des-travailleurs-eit-ilc.blogspirit.com/
vagy egyszerűen a EIT Entente internationale a böngészőprogramban



OROSZORSZÁG

A 2011. dec. 10-12-i algíri konferencia


A megszálló háborúk, az idegen beavatkozás ellen, a nemzeti és népszuverenitásért sürgősséggel tartott nemzetközi tanácskozás
(Felhívása a Nemzetközi információk 53-54-es számában)

Folytatjuk a beszámolót, ezúttal Mark Vasziljev beszámolójával (Oroszország):

Megjelent a Rabócsije Izvésztyija 2012. januári számában

2011. dec.10-12 között az Algériai Köztársaság fővárosában a Parti des Travailleurs d’Algérie és az Union générale des travailleurs d’Algérie kezdeményesével a szuverén mediterrán országok belügyeibe való beavatkozás és háborúk elleni konferencia zajlott.

A fórum összehívását közvetlenül befolyásoló tényezőket a NATO líbiai beavatkozás indokolta, melyet a résztvevők a Mediterránum déli országainak fenyegetéseként értékeltek a résztvevők.

Baloldali pártok, személyiségek, szakszervezetek, kutatók, felsőoktatási dolgozók, emberjogi harcosok voltak jelen egész Észak-Afrikából, a Szahel-övezetből, itt volt az egyiptomi Szocialista Párt, a tunéziai, afganisztáni, szomáliai, palesztinai, iraki, bahreini baloldali pártok és szakszervezetek küldöttségei, a líbiai intervencióban részt vett vezető imperialista államok szakszervezeti és baloldali mozgalmainak küldöttei.

Louisa Hanoune, a Parti des travailleurs d’Algérie főtitkára bevezető beszédében aláhúzta, hogy a NATO Líbia törzsi struktúráját használva fel, mintegy mintaként ahhoz, hogyan dezintegrálja a térség országait Afganisztántól Mauritániáig. Ugyanezt az álláspontot fejtette ki egyik szomáliai küldött is, aki kimutatta, ez a politika és ezek a kívülről «importált» elvek tették lehetővé egy olyan soknemzetiségű állam, mint Szomália dezintegrációját.

Az USA-beli aktivista, Alan Benjamin beszámolt arról, hogy elvtársai tudomást szereztek egy «algériai átmeneti nemzeti tanács» tervének létezéséről, melyet a líbiai minta alapján hoztak létre. Az USA-ban baloldali aktivisták a washingtoni hivatalos személyekkel szemben nyilvánosan elhatárolódtak ettől a «politikai szervezettől».

Mali, Nigéria, Líbia, Algéria és Elefántcsontpart küldöttei számadást adtak a törzsi szeparatista törekvések történelméről, melyet az imperializmus avégett használ fel, hogy destabilizálja ezeket az országokat és politikai-gazdasági előnyökre tegyen szert. Ez a politikai analóg az USA és az Európai Unió Jugoszláviát szétverő és a véres polgárháborúhoz vezető Balkán-politikájával.

Az európai imperializmus közel-keleti és észak-afrikai terjeszkedése története az 50-es évekbe nyúlik, ekkor kezdődött az európai nagyhatalmak viszonyának új formája keresése volt gyarmataikkal. A gazdaság kiszolgáltatása, egyenlőtlen szerződések kikényszerítése a «kereskedelem szabadsága» jegyében. Az Európai Unió létrehozása után a «mediterrán partneriátus» az 1996-os «barcelonai nyilatkozattal» kezdett formát ölteni majd a 2006-os «Unió a Méditerránumért», első számú kezdeményezője az éppen megválasztott elnök, Nicolas Sarkozy lett. Gazdaságilag az Unió a Mediterránumot liberális elvekkel akarja megpecsételni. Politikailag az Unió «balkáni oldalát» akarja erősíteni Törökország, Albánia, Ciprus rovására az 1975-ös Camp Davidi egyezmény újabb kiegészítésével Izrael és a nyugatbarát egyiptomi kormány között. Izrael és a Palesztin Hatóságok csatlakoztak a Mediterrán Unióhoz.

Az Unió-Mediterrán partneriátus kezdettől fogva nehézségekbe ütközött. Palesztinában tovább folytak az összecsapások az izraeli fegyveresek és az arab lakosság között. Az arab országok egyre jobban kritizálják az EU aktivitását, gazdasági érdekeik elleni megnyilvánulásként ítélték meg. Ezen az alapon kezdte fejleszteni az algériai kormány a szakszervezet nyomása alatt a népesség szociális garanciáit. A líbiai vezető, Kadhafi elutasította a részvételt a franciaországi Unió a Mediterránumért csúcstalálkozón, megállapítva, hogy ez «az arab és afrikai országok egysége elleni összeesküvés». Ebből kifolyólag Líbia csak megfigyelő lett.

2011 elejét egész sorozat országban bekövetkezett társadalmi felfordulás jellemezte Marokkótól Bahreinig, melyek egyenes következményei a gazdasági «liberalizmus» politikájának. Tunéziában és Egyiptomban az állampolgárok tömeges tiltakozása megdöntötte Ben Ali és Mubarak évtizedekig fennálló, az imperializmus hű rendszerét.

Az eseményeknek az is vonzata, hogy az USA, az EU, a NATO etnikai jellegű konfliktusokat szervezett Líbiában és az ENSZ zászlaja alatt közvetlen beavatkozás zajlott le az országban. Több ezer békés civil lakos pusztult el az idegen fegyveresek jelenléte és az ország megosztottsága által. Alá kell húzni, hogy a tanácskozás résztvevőinek ez az általános megítélése, a tunéziai forradalomban részt vetteké csakúgy, mint más Magreb-országból jött szakszervezeti aktivistáké.

Csak úgy állhatunk ellen az USA, az EU, az ENSZ ilyenfajta politikájának, ha a baloldali, szakszervezeti erőit, az afrikai és közel-keleti neves közembereket összefogjuk, a nemzeteket mobilizáljuk az IMF gyilkos, a társadalmat/gazdaságot romba döntő tervei ellen. A tanácskozás résztvevői megerősítették, hogy olyan nemzetközi bíróságon kell kivizsgálni a mediterránum déli országaiban elkövetett agressziót, mint amilyet Bertrand Russell állított fel 1966-ban.

GÖRÖGORSZÁG

Photopoulos perét ismét elhalasztották

Nikos Photopoulost, a GENOP-DEH elektromossági dolgozói szakszervezeti elnökét és elvtársait bíróság elé állították, börtönbüntetés fenyegeti őket, amiért a trojka politikájának ellenálltak. Széles nemzetközi szolidaritási kampány indult érdekükben, melyben a Nemzetközi Egyetértés is részt vesz. Az eljárás ellenük 2011. nov. 30-án indult, majd áttették jan. 10-re, aztán 20-ra, végül 25-re. Jan. 17-én hatalmas sztrájk kísérte a trojka  érkezését Athénba, a kormány úgy tűnik, habozik a szakszervezetre lecsapás kérdésében. Ugyanakkor egy athéni munkás magyarázata szerint «az eljárás korántsem fejeződött be, még több tucat tanút kell meghallgatni. A börtön lebegtetése is egy módja annak, hogy a kormány nyomást gyakoroljon a GENOP vezetésére, rajtuk keresztül pedig a trojka és a kormány diktátumait elutasító aktivisták és a szervezetek együttesére».

A Mexikói Elektromos dolgozók Szakszervezete (SME) jan. 24-én sajtóközleményt adott ki. Az SME jan. 26-án a mexikói görög követség előtt tartott szolidaritási akciót.

«Az egész világon a tőke offenzívát indított a dolgozók ellen, a válság menete megsemmisíti a dolgozói jogokat és elveszi a népek gazdagságát. Kétségtelenül Görögországot éri a válságban megmutatkozó legsúlyosabb tőkés negatív logika.

Szakszervezetünk feltétlen szolidaritásáról biztosítja görög elvtársainkat. Rendkívüli figyelemmel kísérjük a «Helleniki Halivourgia» acélipari dolgozóinak harcát, heroikus munkabeszüntetését azért, hogy 50 elbocsátott társukat visszavegyék, hogy a nyolcórás munkát respektálják és tisztes bért adjanak; szintén szolidaritásunkról biztosítjuk a GSEE-tömörüléshez tartozó GENOP/DEI elektromos dolgozóit, akiket börtönbüntetés fenyeget, mert az élethez elengedhetetlen feltételként védik az áram közszolgáltatását. Mindkét szervezetnek, csakúgy, mint a görög népnek, kormányuk általi szigorítási politikát kell elviselnie. Az SME határozottan elutasítja, hogy a dolgozóknak kelljen megfizetni a válság árát, a nagytőke és a spekulánsok semmit nem veszítenek, büntetlenül folytatják a rablást, megerőszakolják jogainkat, megtorlást alkalmaznak azon dolgozók ellen, akik harcolnak munkájuk, jogaik, a méltó élethez szükséges alapvető emberi jogok elvesztése ellen.

Nagyon is jól megértjük a GENOP/DEI dolgozóit. (…) Bátorítjuk őket harcuk folytatására a győzelemig. Két évvel ezelőtt a mi szakszervezetünk is ellenállt, Felipe Calderon illegális és kriminális elnöki dekrétuma ellen, melyben munkahelyünk, a LyFC bezárását jelentette be túltéve magát a nemzeti törvényeken – Alkotmányunkon is –, a kollektív szerződéseken és nemzetközi szerződéseken. (…)

Szolidaritásunkat kimutatva elutasítjuk a tőkés támadással szembeni ellenállás megtorlását, az üldözés minden formáját, a görög kormány munkásellenes politikáját.

Ennek látható kimutatására jan. 26-án 10 órától a görög követség előtt nagygyűlést tartunk. Ugyanakkor levelet küldünk a görög miniszterelnöknek, a görög nagykövetnek, melyekben követeljük a konfliktusok megoldását. A Ti harcotok a mienk. Kérjük, informáljatok bennünket a továbbiakban is. Ma, mikor a válság a dolgozókat támadja, a nemzetközi szolidaritás jobban, mint valaha az ellenállás alapvető faktora.

“A dolgozó igazságáért és jogáért!”

Testvéri üdvözlettel:
José Humberto Montes de Oca Luna
külügyi titkár
Mexikói Elektromos Szakszervezet


Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.