2012. január 21., szombat

Kína-levél 369. sz. 2011. dec. 15.



Több, mint korrupcióellenes lázadás …

A múlt év júniusában a kommunista párt megalakulása 90. évfordulójának ünnepén a főtitkár Hu Jintao négy, a pártot veszélyeztető tényezőt jelölt meg:  vitalitása elvesztését, elégtelen kapacitását, eltávolodását a néptől és a permanens korrupciót – aláhúzva, hogy ezek a veszélyek a múltban soha nem voltak ennyire súlyosak.
Micsoda illusztrációt ad ahhoz, hogy a kínai KP  képtelen leszámolni a korrupcióval és a néptől eltávolodással a tengerparti kisváros, Wukan, mely hirtelen az érdeklődés középpontjába került! A vitalitást a nép nem vesztette el, ellenkezőleg. Kapacitását szintén nem! Wukan lakói tíz napig, ezer kommandós rendőrtől is bekerítve bizony elkergették a város élén időtlen idők óta berendezkedett korrupt bürokratákat, megválasztották saját képviselőiket, hogy igazságot szerezzenek maguknak: vagy visszadják földjeiket, vagy kifizetik az árát, s tudni akarják, mi történt a földek árával, ami nem a bürokratáké, hanem a városka közösségéé!
A vidéki lázadások elég gyakoriak Kínában. Néhány szakértő azt állítja, a 2010-ben lezajlott 900 ezer tömegtüntetés kétharmada vidéken folyt éppen a földek törvénytelen vagy csalással elért eladása következtében (Sun Liping egyetemi oktató 180 ezerre becsüli, azaz napi 500-ra!) Ez alkalommal az események újabb haladásról tanuskodnak. A kisváros alapjában halászatból és mezőgazdaságból élt, de a helyi hatóságok ingatlanközvetítőknek adogatták el apránként a földeket; egy tüntető a «Caixin»-ben (nov. 22.) pontosít is: 275 hektárt, a kollektív földtulajdon 80 %-át, mely 700 millió yüan (85 millió euró)  hasznot hozott a hatóságoknak, de csak 550-et (65 euró) a lakosságnak. Pl. ezen földek közül adtak el egy nagyipari sertéstenyésztő vállalatnak (tulajdonosa a komm. párt egyik regionális tótumfaktuma), aki ezt továbbadta a Country Garden ingatlankereskedőnek (tulajdonosa  „Ázsia leggazdagabb asszonya” címet kapta 2007-ben). Még a tengeri területek részeit is a helyi halászatot gátló magánfarmoknak adták el…
A lakosok évek óta írogatnak peticiókat, küldenek delegációkat és úgy érzik, átverték őket, mert minden szintű bürokrácia egymást támogatja, a magánszektort részesíti előnyben, ahol nem hiányoznak az óriáis megvesztegetési pénzek…
A «Financial Times» volt kínai levelezője, R. McGregor («L’Express», márc.7.) beszél arról, hogy  «a korrupció hatalmas újraelosztási szerepet játszik az uralkodó osztály köreiben, eképpen a rendszer cementjét jelenti».
Wukan kis emberei nem bírták tovább. «Először életükben a lakosok saját kezübe vették sorsuk irányítását, a hivatalos kereteken kívül választottak képviselőket. Ez teszi az eseményeket teljesen eredetivé. A folyamat kikerülte pártot» magyarázza Jean-François Huchet, a mai Kínai Tanulmányközpont igazgatója. Hogy egészen pontosak legyünk, meg kell mondani, hogy a folyamat el is űzte a 30 éve helyükön ülő bürokrata rablókat! A helyhatósági épületek üresek,  ajtó-ablakok nyitva, a rendőrőrs elhagyatott…
Ezentúl a döntéseket a városka egyik terén összegyűlő lakossági gyűlés hozza. A komm. párt második számú regionális vezetőjével folytatandó tárgyalásokra választott képviselőjük mondja: «A legfontosabb követelésünk a város 12 választott képviselőjének hivatalos elismerése, még akkor is, ha ez átmeneti és időleges képviselet.» («The Telegraph», dec. 20.). «Mi vagyunk a város egyedüli legitim képviselői, senki más nem lehet az a következő választásokig. Ezt el kell fogadni».
Ez a demokrácia. A tárgyalások előestéjén a környező falvak vezetői figyelmeztettek, ha represszió éri Wukant, még erőszakosabb reagálásra kell  számítani, az egész térség fellázad. A hatóságokat a lázadás és a szervezkedés tendenciája nyugtalanítja, írja a Reuters újságírója dec. 12-én.
Tegyük hozzá, a közelgő viharral, az új helyzettel tisztában vannak a hatóságok. A 2010 júniusi Honda sztrájk ma Wukanban nyer új értelmet: a demokrácia, a munkások legtitim és független képviseletének kérdését veti fel nem általános, hanem nagyon is konkrét formában.

-----------------------------------------------------------
Wukan

Dec. 9-én reggel 4 rendszámtábla nélküli kisbusz érkezett civil rendőrökkel és elraboltak a 13 közül 5 képviselőt. Többszáz kommandós kerítette be a városkát, házkutatásokat tartottak. A lakosok erre elbarikádozták a közlekedési útvonalakat, éjjel-nappal őrizték őket, ellenőrzésük alatt tartva a helyzetet. Feliratok reklamálták az igazságot: «Szabaduljunk meg  a korrupt hivatalnokoktól!». Senki nem ment munkába, iskolába. Másnap hajnalban többezer paraszt kaszával-kapával kiverte a vízágyúkkal és könnygázbombákkal bevenni szándékozó kommandósokat. Hétfőn Shanwei prefektúrája, ahová területileg Wukan is tartozik, bejelentette, hogy  Xue Jinbo, a várost képviselők egyike három nappal letartóztatása után szívrohamban elhunyt. A holttestet, melyen ütlegeléseik nyomai voltak láthatók, nem adták ki a családnak. Többezer ember jött utolsó búcsút mondani, «a kommunista párt városban maradt maréknyi csoportja elmenekült, miután a tömeg megakadályozta, hogy a fegyveres rendőrség bevegye a várost»  («The Telegraph», dec . 13.) «Nem bízunk már a helyi hatóságokban», mondja egy lakos.

Kedden ismét ötórás lakossági gyűlés. Követelik a holttest kiadását. «Vérrel kell megfizetni a kiontott vért!»
Péntek. «A Wukan városkát felügyelő hatóságok a földszerzés elleni mozgalom tagjainak megadását reklamálják bűncselekménnyel vádolva őket» (AFP). Shanwei polgármesterét idézi a hivatalos «Kínai újságok» hírügynökség: «a város lakóit bujtogatták a rend megdöntésére, a közjavak tönkretételére,  a közigazgatással szembeni ellenállásra».
Kedd. Lin Zuluan, az egyik városi küldött, 60 éves: «Lufeng vezetői megbeszélésre hívtak. Tudván, hogy nem hagyom el a várost, ide akarnak jönni; azt mondtam, nem, ha a többiek nem jönnek ki a börtönből és a föld nem kerül vissza hozzánk».
Csütörtökre tömegtüntetést szerveztek Lufengbe Xue Jinbo holttestének hazahozataláért. Eközben a komm. párt guangdongi tartományi vezetése elküldte a titkárhelyettest, Zhu Mingguot a konfliktus megoldására. Szerdára találkozót fogadott el  Lin Zuluan ésYang Semao küldöttekkel. Lin Zuluan: «Találkozunk  Zhuval, bemutatjuk követeléseinket. Estig dönthet, hogy beleegyezik-e. Ha nem, másnap tüntetünk, ahogy eldöntöttük. (…) A legfontosabb követelés, hogy elfogadják választott képviselőnk legitimását». Megemlítette, hogy 4 képviselő még mindig börtönben van.
Még mindig szerdán, a komm. párt összes káderét felölelő ülést tartottak Lufengben Zhu Mingguoval az élen. A hivatalos sajtó (China Media Project, dec.21.) : «A városlakók követelési ésszerűek, nincs disciplinális probléma (korrupció - a szerk.) a vezetőknél. Érthető és megbocsátható a városlakók szélsőséges magatartása és a Párt és a (helyi) kormány nem tartja magát felelősnek. Nem áll akadály a tárgyalások előtt. A kormány garantálja a képviselők szabadságát, ha nem követnek el illegális cselekményt vagy kormányellenes aktust. A kormány máris keményen dolgozik a megoldáson, hogy a követeléseknek megfeleljen. Bírósági folytatása lesz, ha a kormány elleni ellenállás, a belső és külső ellenséges erőknek kedvező játék  folytatódik.» Zheng Yanxiong, Shanwei komm. párttitkára így fakadt ki ugyanezen az ülésen: «Csak egy társadalmi osztály számára növekednek a nehézségek minden nappal. A kádereknek, mint én is! A párttitkárok voltak már ilyen fáradtak? Mindennel foglalkozni kell (…) Az emberek minden nap többet akarnak. Egyre ravaszabbak és egyre nehezebb kontrollálni őket».
Zhu Mingguo találkozott tehát a városi küldöttekkel és az egyezség megszületett: «Zhu megígérte a 3 őszi tüntetésszervező szabadlábra helyezését, Xue Jinbo  holttestének hazatérését családjához és a halál okainak kivizsgálását. A városi képviselők sem lesznek  üldözve» (ALC, dec. 21.). Az AFP: «A kínai hatóságok végül kidobták a homokzsákot. (…)  Ez a fordulat Wukan 10 napos blokádja után megmutatja, hogy a hatalom nyugtalan amiatt, amit ez a felkelés az országban keltett és tart attól, hogy átterjed máshová is».
A rendőrség lebontotta az akadályokat, a városlakók is.  Vizsgálatot rendeltek el  a kisajátítás ügyében, de semmi garancia nincs a földek visszaadására, csak megígérték, hogy Wukan lakosai az illegális elkobzás miatt kárpótlásban részesülnek. A «Nanfang Daily» (dec.20.) szerint letartóztatásba helyezték a KP két wukani vezetőjét. Ami a választott képviselőket illeti, szóvivőjük, Lin Zuluan félre nem érthető: amíg a földkérdés nem rendeződik és nincsenek új választások, helyükön maradnak. «Ez még nem győzelem, csak kezdete annak», mondja Lin.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.