2012. január 18., szerda

Őrületes Tervekkel a magyarság boldogulásáért!


•    kiss (hírszerző)


 


Gyerekkorunk fénypontjai voltak azok a rajzfilmek, melyekben az Aktuális Gonosz mindig egy őrületes Nagy Tervet készített elő Jerry egér, a Gyalogkakukk, vagy az univerzum megkaparintására. A gondosan kimunkált tervben mindig szerepelt egy vasgolyó, ami legurul, elmozdít egy kést, ami elvág egy kötelet, ami leejt egy 1,6 tonnás súlyt, ami ráesik egy libikókára, ami kilő egy követ, stb. Az őrületes tervekbe sajnos mindig valami kis hiba csúszott, így a főgonosz végül mindig pórul járt, magát zárta be a kalitkába, amire aztán ráesett az 1,6 tonnás üllő, a láda begyújtott dinamit és még átment rajta egy expresszvonat is.
Nem gondoltuk volna, hogy a másik szédületes gyerekpoén, a púzós-kínos-hülyeségeket beszélő elnök után az Orbán-kormány az őrületes terveket is valóra váltja. De mégis: most itt az újabb, a Darányi Ignác Terv, a hazai mezőgazdaság védelmében. Gyors és hevenyészett számolás alapján ez körülbelül a tizedik terv lehet, amit az elmúltmásfélév alatt a kormány bejelentett: volt Magyarország Munka Terv,  Magyar Növekedési Terv, Semmelweis, Wekerle Sándor, Széll Kálmán, Mikó Imre, Széchenyi tervek, és még országvédelmi, valamint otthonvédelmi terv is.
Véletlenül sem azt akarjuk mondani, hogy ezekben a tervekben ne lennének hasznos gondolatok és elképzelések. A Darányi Ignác Terv hazai mezőgazdaságot, ökobio termelést támogató elképzelései például támogathatóak, pontosabban szólva támogatható minden, ami a döglődő magyar vidékbe szeretne életet lehelni.
Ám ezzel az önmaga paródiájába fulladó tervezéssel Orbánék most már simán utolérték Gyurcsány Ferenc gigapoliszos reformvízióit. Minden két hónapra jut egy őrületes terv, miközben jobb nem lesz tőlük, sőt egyáltalán nem úgy néz ki, mintha ezekből a tervekből láthatóan lenne valami. Arról nem is beszélve, hogy a valóban fontos lépések megtételénél mintha sokkal fontosabb lenne maga a túlgondolt, színpadias körítés, a Terv maga, mindenképpen valami polgárinak gondolt XIX-XX. századi politikus nevével ékítve.
Egy valamivel viszont biztosan nem vádolható az Orbán-kormány, sorozatban gyártott tervei miatt. Remekül folytatják a hatalmas, díszkötéses matyómintás ígéretek, Borneót és Celebeszt visszafoglaló gigatervek nemes magyar hagyományát, aminknek a végén mindig a kitervelők fejére hullik vissza az 1,6 tonnás üllő, meg a láda dinamit. Meg az országéra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.