2012. január 12., csütörtök

Kommunista Párt – Vallónia-Brüsszel (Belgium) sajtóközlemény

Az Európai Unió és a demokrácia

2012. jan. 6-i brüsszeli értekezletén a Parti Communiste Wallonie-Bruxelles Központi Bizottsága megtárgyalta az EU 4 külügyminisztere (a svéd Carl Bildt, a lengyel Radoslaw Sikorski, a brit William Hague és a német Guido Westerwelle) Belorusszia kapcsán 2011. dec. 22-i nyilatkozatát és Obama elnök 2012. jan. 04-én aláírt törvényét.

A PCWB egyértelműen elítéli azt a megtorlást, amellyel a belorusz rezsim illeti ellenzékét, azonban nem tudja elfogadni a beavatkozást sem ennek az országnak az ügyeibe; mélyen elítéli azt a nyomást, melyet a belorusz gazdaság privatizálása és a magánszektor fejlesztése érdekében gyakorolnak. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gazdasági liberalizáció semmiképpen nem szinonímája a demokráciának, és bizonyosan nem a népjólétnek. Nem lehet szemére hányni egy államnak, hogy meg akarja őrizni a minden polgárnak biztosított egészségügyi rendszerét, tőkés országainknál jóval alacsonyabb munkanélküliségi rátáját.

Ami az észak-amerikai elnök által ajánlott, az ellenzéknek nyújtandó pénzügyi segítség által kísért büntető intézkedések megerősítését illeti a kereskedelem, a politika és a diplomácia területén, erősen emlékeztet az USA Kuba elleni rosszemlékű blokádjára, melynek csak az lett a hatása, hogy a kubai nép életkörülményei nehezültek meg.

Érdekes, az «egyirányú» demokrácia ezen trubadúrjai némák maradnak az ultrajobboldali magyar kormány autoriter kilengései láttán, mely az Európai Unió teljes jogú partnereként szájkosarat tesz az ellenzékre, az igazságszolgáltatásra és a sajtóra. Vallónia és Brüsszel kommunistái szolidaritásukat fejezik ki a nagyon kevésbé kívánatos Orbán-kormány magyar demokrata ellenzékével.

Az Európai Unió, mely a költségvetés ellenőrzési intézkedéseivel ellentmondást nem tűrve az állami szuverenitást, az általános választójog legitimitását csökkenti, egyre rosszabbul áll, ami a demokrácia bajnoki címének ömaga számára követelését illeti.

A demokráciát, védelmét nem lehet két súllyal, kettős mércével mérni!


Brüsszel, 2012. jan. 11.

a PCWB Központi Bizottsága

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.