2012. január 7., szombat

Miért, miért?




– Alsóbbrendű útvonal, a kereszteződésben kis körforgalmat iktattak be (nyilván horribilis áron). Egy teherarutót követünk, a körforgalom kijáratánál lesben áll egy járőr. A teherautót ellenőrzi, elengedi, rólam azt állítja, nem indexeltem. Reflexből szoktam, nem tudom bizonyítani (ő sem). 30 ezer Ft-ig terjed a helyszíni bírság, ő 3-at kér. Miközben a papírokat töltögeti, figyelem a forgalmat. Tényleg sokan nem indexelnek. De rajtam kívül csak egy olaszt bírságol meg.
– Az euróárfolyam újabb csúcsra ért 324 forint fölött, pénzünk történelmi mélységbe süllyedt. A magyar matrica ára 2975 Ft (megőrzendő egy évig !), az osztráké 2720 Ft. Nem szempont itt se, ott se, hogy csak néhány óra erejéig vesszük igénybe az autópályát (Magyarországon 2 órát, Ausztriában 3-at), akkor is meg kell fizetni a 10 napot. Egy nap eljön majd az is, hogy ha egy kiló kenyeret akarok venni a boltban, 100 kg-t kell kifizetni?
– Egyszerűen félek az M 1-en. Ha 130-cal is megyek a belső sávon, levillognak az ennél gyorsabban haladók. A jobboldalon 60-80 km-rel guruló sorba. Nincs folyamatos közlekedés, állandóan cikázni kell, előzni, gyorsítani, lehúzódni, beletaposni a fékbe, pedig az előzés a legveszélyesebb művelet. Mintha a sebességkorlátozás nem létezne, aki bírja, marja. Miért ez a sietség, a szabályokra fittyet hányás, tömeges frusztráció?
– V.B. (40 éves) munkát kapott egy multi nagyvállalatnál (munkakölcsönzőn keresztül). A szerződés meghatározatlan időre szól, de a próbaidő 3 hónap. Divatosan, angolul (line operator) nevezik meg beosztását, azonban az csak betanított munkát takar. Munkabeosztása: 3 napig este 6-tól reggel 6-ig, aztán 3 nap szünet, majd este 6-tól reggel 6-ig. Minimálbérért (némi éjszakai, hétvégi pótlékkal), napi háromszori 20 perces szünettel mesterséges világítású „ketrecben”. A napi 12 óra munkához 3 és fél órás utazás is hozzátartozik. Nincs kollektív szerződés, nincs szakszervezet, de még üzemi tanács sem. A bére arra sem elég, hogy saját magát eltartsa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.