2014. január 15., szerda

«Alapjövedelem»


Az általunk fenntartott állam azért van, hogy közös ügyeinket rendezze: tömegközlekedést, oktatást, egészségügyet, nyugdijat, rokkantellátást, lakástámogatást, stb. – természetesen a szükségletek alapján, mert hiszen nem mindenkinek kell ebből egyszerre minden.
 
Az «alapjövedelem» viszont az ezekre forditandó összeget mindenki között egyenlően osztaná fel. A magántulajdonra épülő rendben az «alapjövedelem mindenkinek» csak a rendelkezésre álló állami (közösen létrehozott) vagyongazdálkodás átcsoportositását jelentené. Könnyű belátni, hogy elvenne azoktol, akiknek szükségük van rá és olyanoknak adna, akiknek máris dúskálnak.

A hétvégi tanácskozás, a LÉT (a résztvevők között az MSZP, Ferge Zsuzsa szociológus, a közmunkásszakszervezet, Gönczöl Katalin volt ombudsman és Surányi György egykori jegybankelnök) ezzel indult a résztvevők bemutatása: «egyetértettek abban, hogy a piac meg tudja oldani a társadalom összes problémáit». Itt a kulcs, a "piaci szemlélet".*



Nem a szociális alapú juttatások őrzéséről, gyarapításáról van szó, nem a családi pótlék emeléséről, a nyugdijak, munkanélküli járadékok, stb  növeléséréről, olcsó bérlakás-hálózatról, ingyenes bölcsőde, óvoda, iskola, tanszer, gyerekétkeztetés stb. biztosításáról. «A cégeknek megtakarítást jelentene, 457 milliárd forinttal járnának jobban», «párhuzamosan a szociális kiadásokat eltörölnék», «a mostani 27 százalékos áfát fel kellene emelni», stb. Megszűnne a segélyek többsége, a családi pótlék, a gyes és a gyet, a családi adókedvezmény, az anyasági támogatás, a gyermekvédelmi támogatások, az ápolási díj és a közgyógyellátás valami bizonytalan "alapjövedelemért". S a LÉT bevezetéséhez 761,4 milliárd forintot kellene még találni ahhoz, hogy ne boruljon a költségvetés – az összeg szinte fillérre akkora, mint amennyi (az Európai Unió követelésére) a kormány 2012-2013-as megszorításai.

Lehet-e akkor szó is valódi megoldásról?

* A neoliberalizmus, a tőkés társadalom hanyatló szakaszának lényege az, hogy az emberek sorsát a piaci törvények határozzák meg. Az embereknek kell a gazdaság  parancsait követni, és nem ellenkezőleg. A neoliberalizmus központi tétele a "versenyképesség". Ennek alapján a közszolgáltatásokat embertelenül leszűkítik a szabadpiac törvényei alapján "versenyképtelenek" számára. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.