2014. január 15., szerda

Franciaország



  A Delphi gépkocsi-felszerelésgyártó két üzem 150 munkahelyet szüntet meg (Blois és Périgny). «2008 óta az igazgatóság egy törökországi, aztán egy romániai, majd most egy kínai üzemben gondolkodik», mondja Thierry Oudin, a CGT szakszervezeti tömörülés felelőse.

 A Sanofi 1500 - 2000 alkalmazottja tegnap szakszervezeteivel együtt sztrájkbalépett mindenki számára kollektív béremelést, a Sanofi termelésének és üzemének fenntartására garanciát, a prekaritás eltüntetését követelve.

 A Paris-Lognes DRD Logista dohányraktárat péntek óta blokkolják a dolgozók: «1,3 %-os, minimum 60 eurós béremelést reklamálunk» - jelentette ki a CGT felelőse.



 Jan. 14-én a köztársasági elnök bejelentette a versenyképesség növelése jegyében az új célt: «2017-ben a vállalatoknak és vállalkozóknak már ne kelljen többé a «családi hozzájárulás» (pótlék) 30 milliárd eurót jelentő társadalmi terhét fizetniük». A betegség, öregség, munkahelyi baleset mellett ez a negyedik kockázati tényező, melyhez a munkáltatóknak is hozzá kellett járulniuk.

Kijelentette: «A felelősségi paktum harmadik szakasza az egyszerűsítés. A normák számát le kell csökkenteni.», vagyis a munkatörvénykönyv egészét fel akarja forgatni.


«2014-ben 15 milliárd eurót  takarítunk meg. 2015 és 2017 között legalább 50 milliárddal többet kell». A települési költségvetéseket és a társadalombiztosításét pécézte ki leginkább.



A régiók «lesznek felhatalmazva, hogy helyileg szabályozzanak» – lehetővé téve, hogy az országos előírásokat helyezzék obligón kívülre.

 Négy szakszervezeti tömörülés, a CGT, a CFDT, a FSU és az UNSA tegnap a köztársasági elnök kijelentései alapján közös nyilatkozatot tett. Kérik, hogy «a vállalatok számára általánossá tett adó- és társadalmi terhek fizetési könnyítései szolgálják a munkahelyteremtést, a bérből élők szakképzettségét  és a dinamikus bérpolitikát». A CFDT emellett «követeli a munkáltatók pontos és számokban kifejezett kötelezettségeit».




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.