2014. január 22., szerda

Franciaország

POI (Független Munkáspárt)

Semmilyen paktumot a kormánnyal!

Senki ne merjen a társadalombiztosításhoz nyúlni!


François Hollande jan. 14-i sajtókonferenciáján deklarálta a háborút a munkásosztály és a demokrácia ellen.  
A «vállalati felelősség paktumát» megerősítve kijelentette:
—  a «munkaerő ára» csökkentése nevében 36 milliárdot ajándékoz a munkáltatóknak a társadalombiztosítási hozzájárulások csökkentésével; a szigorítás nevében a közkiadásokat (közszolgálat, iskolák, stb.) 50 milliárd euróval csökkenti.
—  ennek eszköze: a «nagy társadalmi kompromisszum» megvalósítása, amelyben az állam, a helyi önkormányzatok és a «szociális partnerek» (munkáltatói szervezetek és munkásszakszervezetek) összeborulnak; az országos szabályozás átadása a régióknak, így a Köztársaság munkásjogai felszámolásának felgyorsítása.
Hollande döntött, hogy akár erővel is megvalósítja – a kormány felelősségére hivatkozva, hangsúlyozta: «nem hagyom a fázósak» ellenkezését, akik fel mernek kelni az Európai Unió és a pénztőke ellen, melynek ő teljes mértékben aláveti magát.
A családi pótlékhoz való munkáltatói hozzájárulás likvidálásával – «egyetlen kormány soha nem adott ekkora munkáltatói járulék csökkentést» (Le Journal du dimanche) – az egész társadalombiztosítást likvidáció fenyegeti!
1945-ben a munkásosztály hozta létre szolidaritása alapján a garantált társadalombiztosítást. A társadalombiztosítás tönkretétele a szervezett munkásosztály tönkretétele szervezeteivel együtt. Ez tény. Ugyanezt fejezi ki az az akarat, amely az állami intézmények köztársasági formáját szórja szét, ez az e keretekben létező munkás- és demokratikus vívmányok megsemmisítésének kisérlete.
Az, hogy a munkáltatók szervezete, az EU reprezentánsai és a német nagykoaliciós kormány Hollande-ot támogatja, a dolgok rendjéhez tartozik. De a munkásosztály szervezetei számára nincs mit tárgyalni egy olyan paktumról, amelynek egyetlen tartalma az osztály és szervezeteinek atomizálása.
A kormánypolitika soha nem látott módon támadja a bérből és fizetésből élőket és családjukat. Napirendre került, hogy együtt adjunk viszontválaszt, a dolgozók egységesen mozduljanak szervezeteikkel együtt, hogy blokkolni lehessen ezt a pusztító programot.
Legyen akármilyen természetű is, semmiféle paktum nem lehetséges az Hollande-Ayrault kormánnyal, a munkáltatók és az Európai Unió munkásellenes eszközével! (1) A «felelősségi paktumot» meg kell semmisíteni, s vele együtt le kell számolni kezdeményezőivel: a kormánnyal, a munkáltatói szervezettel, az Európai Unióval!
Párizs, 2014. jan. 21.
Claude Jenet, Daniel Gluckstein, Gérard Schivardi, Jean Markun,
országos titkárok
 

(1) Mégegyszer is kimondjuk, a szocialista párt baloldala és a Front de gauche se különb, amely ha kritikával is illeti a «felelősségi paktumot» (néhányan pedig el is ítélik), de mégis támogatja a kormányt, nevezetesen közös listákkal a helyi választásokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.