2014. január 17., péntek

Röviden


      A Finnwatch így reklámozza Belgiumot Luxemburggal és Hollandiával együtt az adózás előli menekülő nagy finn vállakozások számára: «sokkal érdekesebb mint Ciprus, a Virgin- vagy a Kajmán-szigetek», konstatálva, hogy ezek az országok (adózási szempontból) az óriási előnyöket kínáló toplista élén állnak. Az 1000 legnagyobb profitot elérő belga vállalat átlagos adója 6,17 %, míg teljes hasznuk 50 milliárd euró.
      Az USA Kongresszusa (parlamentje) a dollármilliomosoké: a képviselők több mint fele az. A leggazdagabb: Darrell Issa 330 millió dollárral.
      Tel Aviv engedélyt adott újabb 1800 lakóház építésére Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában pontosan akkor, amikor John Jerry amerikai külügyminiszter Izraelben tárgyalt a palesztinokkal kötendő közötti «béketervről».
      Nagy-Britannia is nyesegeti a béreket, decemberben újabb bércsökkentést jelentett be az egyetemek számára. A hallgatók oktatóikkal együtt tüntettek dec. elején országszerte, s az edinburgi egyetem gazdasági irodáit is elfoglalták, tudnillik ennek főnöke, Timothy O’Shea 275 ezer eurós fizetést élvez, holott az egyetemi oktatók és személyzet 2009 óta már 13 %-os reálbérveszteséget szenvedtek el.
      Andalúziában 4 szakszervezeti vezetőt ítélt el a bíróság a Las Turquillas állami tulajdonú területe 2012. évi elfoglalása miatt.
      A Google számos konzervatív és jobboldali politikushálózatot támogat. Az amerikai vállalatok nem kötelesek megmondani, kinek adnak pénzt, a Google-tól azonban kiszivárgott, hogy pl. az American Conservative Union, az Heritage Foundation, több konzervatív politikus szép kis csomagot kapott tőle.
      «Törvény előtti egyenlőség»? Belgiumban egy (helyi, nem túl jelentős) per eddig ennyibe került: ügyvéd 600 euró, törvényszéki iroda: 40 euró, eljárási költség: 440 euró. Totál: 1080 euró. Januártól, mivel 21 %-os áfát kell fizetni az ügyvédi díjra és az eljárási költségre, a törvényszéki iroda ára pedig megduplázódik, összesen 1338,40 euróba kerül ugyanaz az az ügy, emellett a kormány a (részlegesen) ingyenes jogi segítséget limitálja. Ki tudja ezután, mégha megannyira biztos is igazában, a havi átlagfizetésnek megfelelô összeget kifizetni?

      Európai Bizottság nemrég elismerte, hogy az Unió országainak egészében 1000 milliárd euróra rúg az adócsalás és adóelkerülés teljes összege.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.