2014. január 10., péntek

Franciaország - győztek a tengerészek


A Société Nationale Maritime Corse Méditerranée (SNCM, Földközi-tengeri hajózási vállalat) dolgozói egységben szakszervezeteikkel jan. elseje óta folytattak sztrájkot, s tegnapra a kormányt meghátrálásra késztették: a kollektív szerződéseket és az összes francia munkajogot alkalmazni kell a francia hajótársaságoknál azokra is, akik más nemzetiségűek, más országok állampolgárai.  
Mindenkinek kijár tehát a "francia szerződés, a francia kollektív szerződések előnyei, s legalább a francia minimálbér", pontosított Frédéric Alpozzo, a CGT-Marins szakszervezet felelőse. 
Frédéric Cuvillier közlekedési miniszter anti-bérdömping-intézkedés mellett kötelezte el magát, amely minden olyan társaságra kötelező lesz, amely két francia kikötő között jár. A földrészt Korzikával összekötő vonalon működik pl. az SNCM konkurense, a Corsica Ferries «low cost» francia-svájci-olasz magántársaság, amely a néhány olasz tengerész mellett főként görögöket, portugálokat, románokat, bolgárokat, litvánokat és cseheket foglalkoztat 1000-1500 eurós bérrel. Az SNCM-nél a bérek 2000-2500 eurósak, egy havi tengeri munka után 1 havi szabadság jár.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.