2014. január 19., vasárnap

Vigyázat, veszély!




Újsághír: A "munkahelyvédelmi akcióterv" révén tavaly január eleje és november vége között több mint 105 milliárd forintot hagyott az állam az érintett munkavállalóknál - jelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyi helyettes államtitkára.

A kedvezményt a fiatalok alkalmazása (131 ezer), a nyugdíj előtt állók (328 ezer), a kisgyereket nevelő szülők 32 ezer), az álláskeresők (22 ezer), továbbá a képzettséget nem igénylő munkakört betöltő dolgozók (230 ezer) esetében érvényesítették a munkáltatók.

Az államtitkár persze úgy magyarázza, hogy «a versenyszférában növekszik az adókedvezményekkel megóvott álláshelyek száma», holott csak arról van szó, a kormány 105 milliárd forinttal támogatta meg a magánvállalkozásokat. S nem is kell mondani, mi minden egyébre szolgálhatna ez a pénz...

Belgiumban a szocialista Elio Di Rupo vezette kormány is megpróbálja elhitetni, hogy a vállalatoknak adott kedvezmények a munkahelyteremtést szolgálják. 2012-ben az ezer legrentábilisabb cég 50 milliárd eurós ajándékot kapott – a 19,9 milliárdnyi támogatással és az átlagosan csak 6,17 %-os adóval (de pl. a sörgyártásról ismert Ab InBev 0,002 % adót fizetett 6 milliárdos haszna után). Holott ezek a cégek 19 646 dolgozók dobtak ki az utcára. A Ford például 2010-ben megígérte, hogy 2020-ig fenntartja a gyártást, a munkahelyeket cserébe a bérek 12 %-os csökkentéséért. És mégis, 2014-ben bezárja kapuit.

Még ha válság is van – a vállalatok osztalékai emelkednek. A nyereséget a dolgozók hozzák létre – jövedelmük mégis csökken.


De a munkáltatóknak ez sem elég: saját, a társadalombiztosításban viselt terheiken akarnak könnyíteni azt állítva, a dolgozók jövedelmét, vásárlóerejét ez nem érinti. Nem így van. A társadalombiztosítás fizet bennünket, ha megbetegszünk, ha nyugdíjba megyünk. Ha abba nincs elég befizetés, kasszája kiürül, kevesebb lesz a táppénz, a gyógyszertérítés, a családi pótlék, alacsonyabb a nyugdíj, vagyis jövedelmünk. Az ördögi körhinta tovább pörög: kisebb jövedelem – kisebb vásárlóerő, alacsonyabb vásárlóerő – kisebb fogyasztás, kisebb fogyasztás – kevesebb termelés, kevesebb termelés – kevesebb munkahely…



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.