2014. január 19., vasárnap

Franciaország

A munkaügyi ellenőrök és felügyelők szakszervezeteikkel együtt  követelik a reform visszavonását



A munkaügyi miniszter a jan. 22-i minisztertanácsi ülésen mutatja be reformtervezetét. A következő héten parlamenti megvitatásra kerül, s előreláthatólag 2014 tavaszán lép éltebe.
A miniszter 2012-es kinevezése óta úgy mutogatja reformját, mint amelyik «hatékonyabb és koherensebb» lesz a jelenleginél. A terv alapján a döntéseket (jegyzőkönyveket, büntetéseket) hierarchizálni kell és a munkaügyi ellenőri státuszt módosítani összevonva azt a felügyelőkével.

A szakszervezetek az elképzelést a munkaügyi felügyelet függetlenség elleni támadásnak tartják, mivel egy miniszteriális szervezet biztosítaná az új inspektorok kereteit, ennek lenne közvetlen ellenőrzési joga a vállalatok felett, s akadályozná a jelenlegi felügyelői független funkciók gyakorlását a munkaügyi előírások betartásának ellenőrzésében. "A megbízásokról ott fent döntenének és a hierarchia szempontjai alapján, ez diktálná, hogy mikor és hová kell menni és fennáll annak a veszélye, hogy a munkáltatók visszaéléseinek kiderítése hátrányt szenved", kommentálta Yann Dufour (CGT-felelős).
A munkaügyi felügyelet 2 200 dolgozója (700 felügyelő és 1 500 ellenőr) végzi a munkaügyi vizsgálatot a 18 millió bérből és fizetésből élő dolgozót illetően.

A szakszervezet felhívja a figyelmet  az ILO 81-es konvenciójára, mely előírja, hogy a munkafelügyelők munkájának minden kormányzati váltástól és külső befolyástól mentesnek kell lennie.
A CGT, FO, FSU, SUD és CNT szakszervezeti tömörülések a reform ellen két év óta szerveznek sztrájkokat és tüntetéseket, jan. 27-én nagygyűlést tartnak Párizsban annak visszavonásáért.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.