2014. január 5., vasárnap

Bécsben több tízezres tüntetés


Dec. 18-àn a szakszervezetek az után hívták a közszféra dolgozóit, miután az új parlament megszavazta a tanárok munkaviszonyait szabályozó új törvényt. Csökken az elérhető legmagasabb bér, és megváltoznak a kötelezően teljesítendő óraszámok szabályai is. A tömegtüntetés mindössze két nappal követi az új osztrák kormány hivatalba lépését.

A tanárok, állami tisztviselők és egészségügyi dolgozók az elhúzódó bértárgyalások, a létszámhelyzet, valamint a közalkalmazotti törvény egyoldalú módosítása miatti elégedetlenségüknek akarnak hangot adni. Az új törvény magasabb kezdőfizetést ír elő, de ezzel egyidejűleg csökkenti az elérhető legmagasabb bért. Megváltoznak a kötelezően teljesítendő óraszámok szabályai, és az eddigi hároméves helyett ötéves felsőfokú képzéshez kötik a tanári végzettség megszerzését. A teljes közalkalmazotti szférát érintik az inflációkövető béremelésről szóló tárgyalások. A szakszervezetek nem fogadják el a felkínált 1,7 százalékos bérkorrekciót. A kiegészítés magasabb ugyan, mint a jelenlegi 1,4 százalékos infláció, de nem ellensúlyozza az előző évi, 2,3 százalékos drágulást.

Utcai tiltakozásokat váltott ki az előző napokban a pártokat tekintve változatlan összetételű, új szociáldemokrata-konzervatív koalíciónak az a döntése is, hogy a felsőoktatásért is felelős tudományos minisztériumot összevonták a gazdasági minisztériummal. Kedden délután Bécsben és az ország több más nagyvárosában összesen közel tízezren vonultak az utcákra, hogy így fejezzék ki az osztrák felsőoktatás jövője miatti aggodalmukat.

Hétfőn, a kormány ünnepélyes beiktatása alatt az államfői hivatal előtt tiltakoztak azért is, mert a szociáldemokrata párt a koalíciós megállapodásban lemondott a választási programjában szereplő vagyonadó bevezetéséről.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.