2014. január 10., péntek

„Honsa ügy”




Pénteken kezdődik a pécsi munkaügyi bíróságon az a per, amelyet a Honsa Kft-től kirúgott hét ember indított a céggel szemben. Dolgozni akarnak: visszahelyezésüket kérik.

Január 10-én indul az a munkaügyi per, amelyet az a hét ember indított volt munkáltatója ellen, akiket eltávolítottak állásukból. A Honsa szakszervezetének hét vezetőjét novemberben kirúgták. Balogh Béla, a Vasas Szakszervezet elnöke korábban rámutatott: személyes tárgyaikért azóta sem engedték be őket. A kirúgott szakszervezetisek a gyár kapujában értesültek arról, hogy megszüntették a munkaviszonyukat. A szakszervezet többi tagját a vezetés elkezdte kiléptetni.
·    Burcsa Sándor, a Honsától eltávolított szakszervezeti titkár elmondta: pénteken lesz az első tárgyalási nap, egyelőre meghallgatásokra számítanak. Mint megtudtuk: alapvetően mind a heten állásukba való visszahelyezésüket kérték, néhányan nem vagyoni kártérítést.

A Vasas Szakszervezet az ünnepek előtt tüntetést szervezett a Honsa üzeme elé. A Vasas elnöke itt leszögezte: nem hagyják a jogsértést, megvédik a dolgozókat.

A decemberi demonstráción megjelent a pár nappal előtte megalakult Magyar Szakszervezeti Szövetség három fő vezetője is. Az MSZSZ összesen mintegy 300 ezer tagot és tisztségviselőt számlál, szavuknak van súlya. A szervezet elnöke, Pataky Péter a tüntetésen elmondta: ilyen munkahelyekre Magyarországon hosszútávon nincs szükség. Olyanokra van, ahol betartják a törvényeket.
      
      A Vasas szakszervezet cikke:


Közel százan vettek részt szerdán a pécsi Honsa Kft. előtti demonstráción, melyet a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervezett. Köztünk voltak az ország minden részéről érkezett Vasas alapszervezeti tisztségviselőink (Ema-Lion, Hauni, Dunaferr, Flextronics Zalaegerszeg, Mohácsi Vasöntöde, VT Elektro-Plast, KVGY, Nokia), valamint több ágazati szakszervezet képviselői (BDSZ, VDSZ, KASZ, MKKSZ, PDSZ) és a pénteken alakult "giga-szakszervezet" a Magyar Szakszervezeti Szövetség három vezetője is.  Az üzenet, amit közvetíteni gyűltünk össze: Nem hagyjuk, hogy bárki sárba tapossa a szakszervezeti  jogokat, és félreállítsa a munkavállalók érdekeiért szót emelő tisztségviselőinket! Követeljük, hogy a munkáltató tartsa be a törvényeket, és állítsa helyre a jogsértő módon elbocsátott dolgozók munkaviszonyát!
A demonstráción résztvevők hangosan, síppal, bekiabálásokkal fejezték ki nemtetszésüket a német tulajdonú cég vezetése felé. Különösen akkor szóltak a sípok, amikor kiderült, hogy a cég vezetése megüzente a dolgozóknak, hogy ne jöjjenek el a demonstrációra, a Honsa munkavállalói ezért nem mertek csatlakozni az értük tüntetőkhöz.
A felszólalások sorát Balogh Béla a Vasas elnöke nyitotta, aki felelevenítette a Honsa Kft.-nél augusztus másodikán alakult, és törvényesen bejegyzett szakszervezet történetét. A megalakulás után 2 hónappal a cég vezetése kijelentette, hogy nincs szükség a vállalatnál szakszervezetre. Mivel ennek ellenére a szervezet tovább működött, november 8-án a munkáltató felmondással megszüntette 7 szakszervezeti tag, köztük a titkár és helyettese, a gazdasági felelős, egy SZB tag, és három tag munkaviszonyát. Azóta kitiltották őket a cég területéről, még a személyes tárgyaikért sem engedték be őket. Ezt a rendkívül durva, jogsértő intézkedéssorozatot tapasztalva a Vasas elnöke levelet írt a cégvezetésnek, személyes találkozót kérve. A munkáltató november 28-án kelt levelében mereven elzárkózott a tárgyalástól. Közben a német IG Metall-t is tájékoztattuk a kialakult helyzetről, sajtótájékoztató keretében a nyilvánossághoz fordultunk és kerestük a nyomásgyakorlás egyéb lehetőségeit is – mondta Balogh Béla. Így jutottunk el a mai demonstráció megszervezéséig, hogy nyomatékot adjunk felháborodásunknak és megüzenjük követeléseinket. Hozzátette, a demonstrációval nincs vége, természetesen további lépéseket tesz a szakszervezet, nem hagyják a jogsértést, megvédik a dolgozókat. Ezután felolvasásra került a Honsa tulajdonosának levele, amit hangos nemtetszés-nyilvánítás kísért:
"A Honsa Kft. pécsi üzemében a közelmúltban a munkarend átszervezése miatt elbocsátásokra került sor. A cég átállt a három műszakos működésre, ezért október-november fordulóján 18, az üzem különböző részlegeiben dolgozó alkalmazottunktól kényszerültünk megválni. Pécs egyik legnagyobb ipari foglalkoztatójaként közel hatszáz főnek adunk munkát. Erre a döntésre a cég versenyképességének megőrzése érdekében volt szükség. Az átszervezés során a törvényi előírásokat maximálisan betartva jártunk el. Az érintett dolgozók a felmondási idejükre fizetést, távozásuk után pedig végkielégítést kaptak. Mivel a cégünknél állítólag működő érdekvédelmi szervezet korábban még a létrejöttéről sem tájékoztatta a cégvezetést, így nem volt lehetőségünk senkivel előzetesen egyeztetni. A Vasas Szakszervezeti Szövetség által meghirdetett demonstrációval ezért nem értünk egyet. A törvényes formában működő munkavállalói érdekképviselet létrejöttét és működését cégünk eddig sem akadályozta és a jövőben sem fogja."
Majd Spieglné Balogh Lívia a Vasas alelnöke felolvasta az IG-Metall szolidaritási levelét is. Ebben a német vasasok megdöbbenésüknek adnak hangot. Így fogalmaznak: "Információink szerint a BMW és a Volkswagen a Honsa ügyfelei. Mindkét vállalat elkötelezte magát amellett, hogy a szakszervezeti és emberi jogokat betartja, és ezt elvárják a beszállítóiktól is. A BMW-nél és a Volkswagennél dolgozó kollégáinkat tájékoztattuk a Honsa cég politikájáról. A vállalatvezetésen keresztül követelni fogják a Honsa vezetésétől, hogy a civilizált élet "játékszabályait" tartsák be a 21. század Európájában… Közösen meg kell akadályoznunk, hogy munkáltatók úgy viselkedjenek, mint a vadnyugaton, és feudalista módszerekkel próbáljanak meg üzemet irányítani!" A levélben megfogalmazásra került az is, hogy a szakszervezet akkor is a dolgozók mögött áll, ha a Honsa elköltözteti a termelést egy másik országba.
Ennek szellemében folytatjuk tovább küzdelmünket, és mindent megteszünk azért, hogy Magyarországon NE lehessen büntetlenül korlátozni a szakszervezeti szervezkedést, a munkavállalók érdekvédelmét!
Köszönjük a részvételt (Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) és a szolidaritási nyilatkozatokat (IG Metall, Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, Magyar Szociális Fórum, Építő, Fa, és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége)!
Együtt erősebbek vagyunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.