2014. január 24., péntek

Erőszak Közép-Afrikában



 


 

A Reuters hírt adott arról, a közép-afrikai átmeneti elnök, Catherine Samba-Panza csütörtökön esküdött fel. Az országban december óta vannak jelen az afrikai csapatok mellett a franciák is, az erőszak azonban nem csitul. Az ENSZ szerint 2 ezer a halottak száma és egymillió ember menekült el lakóhelyéről. Szerdán 10 embert öltek meg, csütörtökön pedig egy menekülttáborban egy muzulmánt a fegyveres keresztény miliciák, ami ismét olaj az tűzre. Haragtól feltüzelt tüntetők macsétával kezükben a francia erők által fenntartott ellenőrzési ponthoz vonultak és védelmet követeltek a muzulmán közösségnek.

A rendkívül feszült helyzetben tette le az esküt Banguiban az új elnök – többek között a francia külügyminiszter, Laurent Fabius részvétele mellett.

Az 1960-ben elért függetlenség óta a Közép-Afrikai Köztársaság élén ő az első nő, Bangui volt polgármesetere, akinek szándékában áll a fegyveres csoportokkal tárgyalásokat folytatni, hogy az országban nyugalmat próbáljon teremteni.  2015-ben egyébként választások lesznek.

A népesség nagy számban nélkülöz, nincs élelem, nincs biztonság már két éve. A 1600 francia és 5 ezer helyszínen lévő arikai katona nem képes megakadályozni az összecsapásokat, azok folytatódnak a balakaellenes keresztény és Séleka muzulmán többségű exrebelliseinek csoportjai között.   

Az Európai Unió bejelentette, hogy 500 katonából álló erőt küld, Bangui környékén foglalják el helyüket és hat hónapig maradnak mielőtt átadják a terepet az Afrikai Egység csapatainak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.