2014. január 7., kedd

Tel Aviv: óriássztrájk és hatalmas tüntetés a táborok ellen, a menekültek jogaiért és a társadalombiztosításért




30 000 afrikai emigráns - többségében eritreai, etiópiai és szudáni - tüntetett vasárnap Tel Avivban, amely az AFP és a Reuters szerint «soha nem látott» méretű Izrael gazdasági és pénzügyi központjában.  A tüntetők meneküljogokat követeltek, amit rendszeresen megtagadnak tőlük; alapvető demokratikus jogokat kérnek és különösen a 2013. dec. 10-én elfogadott törvény visszavonását, amely lehetővé teszi, hogy táborokba csukják őket minden jogi eljárás nélkül.

Az ENSZ menekültügyi szervezetének főbiztosa is «szabadsággyilkosnak» minősítette ezt a törvényt, a parlament baloldala pedig az izraeli Legfelsőbb Bírósághoz fordult panasszaL  


A törvény egyesítette a sztrájkoló és demonstráló mozgalmakat annak ellenére, hogy az ultraortodox vallási pártok, a kormány, a Likud képviselői idegengyűlölő nyilatkozatokkal és incidensekkel akadályozták őket. A Likud egyik képviselője a illegális bevándorlókat «elburjánzó rákhoz» hasonlította őket, kiváltva ezzel azt, hogy a baloldal és maga a Likudhoz tartozó parlamenti elnök is elítélte.


Az emberi jogokat védő szervezetek úgy becslik, hogy 300 embert csuktak táborokba. Netanyahu miniszterelnök pedig 2012-ben közel 4 000 jövevényt küldetett vissza eredeti országába, és 230 km-es villanykerítést építtetett az egyiptomi határon.

Az izraeli aktivisták által támogatott migránsok, akik hivatalosan ugyan illegális bevándorlók, de a szállodaiparban, éttermekben széles körben alkalmazzák őket, háromnapos sztrájkra hívtak, amely Tel Aviv és Eilat ezen szektorait megbénítja. A törvény eltörlése mellett követelik ugyanazt a társadalombiztosítást is, amelyhez minden Izraelben élőnek joga van, s másnapra újabb tüntetést hirdettek. Riport az eseményekről, klikk itt: voir le reportage de l’AFP sur France 24

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.