2014. január 14., kedd

Kína-levél

Kína-levél 414. sz.

2014. jan.1.



Xi kívánságai

A Kínai Köztársaság elnöke és a Kínai Kommunista Párt főtitkára (kb. egy éve), Xi Jinping elmondta népének 2014-re szóló jókívánságait. «Újra nagy lépéseket kell tennünk a reformok útján», és «a reformok alapvető célja az, hogy erőt és gazdagságot adjon az országnak, igazságos és egyenlőségen alapuló társadalmat, s így jobb életet a népnek».
A 2013-as év szokatlan nehézségeit és kihívását aláhúzva felfedte, hogy «a nagy célok megvalósítása a nép vérével és verejtékével történt» (hivatalos Xinhua sajtóügynökség, dec. 31).

A «2013-as év nehézségei» a gazdaság nehézségeit jelentik,  amely még most is hajlik az összehúzódásra. Az OECD nagy közgazdászai 2013-ra 9,3 %-os kínai GDP-fejlődés jósoltak, aztán leszállították 8,5 %-ra, s végül valahol 8,5 körül alakult. A fejlődés lassulása már 2012-ben elkezdődött, a 2010-es 10,4 %-ról és 2011-es 9,3-ról visszaesett 7,8-re. Pedig a fejlődés munkát is jelent, s ebben az óriási országban évenként 11-12 millió új munkahelynek kellene létrejönnie. Persze az is kérdés, milyen munkahelyek…

«A nép könnyével és vérével»  mondta Xi Jinping. Egy éve ezt írtuk: «Guangdongban 2011-ben a 100 milliós népességben mintegy 36 millió migráns (más tartománybeli) dolgozó volt. Shenzhenben,  Dongguanban,  Cantonban és másutt minden nap 12-18 órát húzva az igát, csontig kizsákmányolva vérüket és verejtéküket hullatták a nagy amerikai és európai multinacionális vállalatok hizlalására» (…) «jogaikat ritkán tartják számon, fizetésük késik, sőt, meg se kapják, túlóráikat nem bérezik, szociális védelmük hiányos, sőt, nem is létezik, elhelyezkedésükhöz kihelyező ügynökségekhez kell fordulniuk, hogy a munkaszerződés elkerülhető legyen, a munkaügyi törvényeket megszegik velük szemben, de a bűnösöket sohasem büntetik meg». Egy éves tündöklése után Xi Jinping megváltoztatta ezt az elviselhetetlen helyzetet? A tények arra mutatnak, hogy nem. Ekként lehetséges, hogy szalagmunkában 15 éves korban is meghalhatunk a Pegatron cégnél!

«Az emberi jogokat tiszteletben kell tartani»
Xi Jinpingot idézve a hivatalos ügynökség, a Xinhua írta (2012.dec.4.): «A törvények előtt minden állampolgár egyenlő, az emberi jogokat tiszteletben kell tartani, a kiterjesztett jogokat védelmezni és a nép szabadságát garantálni kell». Egy éve írtuk: «Ha ki akarná terjeszteni és garantálni az emberi és állampolgári jogokat úgy, ahogy mondta, dönthetne arról, az állampolgárok szabadon gyülekezhessenek, szabadon kifejezhessék véleményüket anélkül, hogy rögtön meggyanusítanák és üldöznék őket, szabadon alakíthatnának szakszervezetet és politikai pártot, megszüntethetné a cenzúrát. De hát akarja-e?»

A tények válaszolnak. Ez a hatalom még saját alkotmányát sem tartja tiszteletben, amelynek 37-es cikkelye kimondja: «Egyetlen állampolgárt sem lehet letartóztatni alaptalanul vagy a népi bíróság engedélye nélkül». A jogok szüntelen megsértése vezet az erőszakhoz, erről szól pozitív kicsengéssel Jia Zhang-ke filmje, a Touch of Sin. De pozitív a kicsengése a munkások mozgalmának is, a 2010-es híres Honda-sztrájknak, amely megszerezte a sztrájkjogot, a tüntetés jogát, megválasztotta saját képviselőit,  saját akcióját valósította meg, s ebből a mozgalomból nőttek ki a kollektív tárgyalások szabályai is, melyet lejjebb publikálunk.

Publikáció
«A dolgozóknak a szabad szervezkedés jogát megadva elkerülhető, hogy a közvetlen szakszervezeti választások politikai kirakattá váljanak», fejti ki Wang Jiangsong, a munkaügyben specialistának számító egyetemi dolgozó 24 oldalas brosúrájában. Bemutat a közelmúltban sztrájkolókról, a munkásjogok élharcosairól, egyszerű munkásokról készült cikkeket, kutatókkal, jogászokkal közöl riportokat azokról az eszközökről, amelyek érvényre juttathatják a követeléseket. Megrendelhető francia nyelvre fordítva: comenchine@wanadoo.fr.

Kollektív tárgyalások – de milyenek?
Néhány ajánlás egy kollektív szerződést illető jogszabályhoz, melyet a migráns dolgozók védelmére alakult szervezetek, szociális központok valamint egy kantoni és shenzeni jogi iroda dolgoztak ki.
A jogszabály-javaslatot guangdongi gyakorlati tapasztalataikból kiindulva álllították össze és konstatálják: nincs olyan hivatalos csatorna, amely lehetővé tenné a dolgozók számára, hogy tárgyaljanak és alkudjanak olyan követeléseikről, mint bérkérdések, munkahelyi körülmények, szociális kedvezmények… A hivatalos szabályozás hiánya következtében meg kell próbálni azok kereteit összeállítani (részletek).

A kollektív tárgyalásoknak jószándékkal kell lefolyniuk, ami azt jelenti, hogy pozitív és konstruktív szellemmel kell rendelkezzen mindkét fél, azzal a céllal, hogy aláírással pecsételjék meg azt. A szándéknak fenn kell maradnia a teljes tárgyalás folyamán. Az előkészítő szakaszban a két félnek erőfeszítést kell tennie, hogy arra időt szánjon, helyet és infrastruktúrát biztosítson ésszerű módon. (…)  a másik fél számára világos, érvekkel alátámasztott magyarázattal és válasszal szolgáljon. Egyik fél se fenyegessen, és tartózkodjon a másik féllel való magánkommunikációktól. A munkáltató nem akadályozhatja az alkalmazottakat, hogy a kollektív szerződéshez kapcsolódó tevékenységben részt vegyenek, de ha a tárgyalások normális mederben folynak, az alkalmazott nem vehet részt a sztrájkban vagy egyéb, kárt okozó tevékenységben.
A tárgyalók jogai:

– a kollektív tárgyalás minden fázisában való részvétel, előkészítés, tanácskozás, aláírás;

– véleményének kifejezése, javaslatok tétele a tárgyalásokon;

– a bérből és fizetésből élőnek a tárgyalások alatt joga van bérére, egyéb szokásos jutattásaira;

– a munkáltató nem változtathatja a vele tárgyalók munkakörét ez idő alatt;

– a munkáltató nem léphet fel megtorlással a vele tárgyalóval szemben, nem szüntetheti meg, nem módosíthatja munkaviszonyát, munkaszerződését.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Decemberi sztrájkok

Dec. első napjaiban több mint ezer vasas sztrájkolt Nangongban bére kifizetéséért; egy műtrágyaüzem munkásai úgyszintén; egy villanymotor-üzem ezer munkása is alacsony bérei miatt; útmunkások lakhatási hozzájárulásért; taxi- és buszsofőrök, munkások áthelyezési kártalanításért, nyugdíjért, munkáltatói társadalmi terhek fizetéséért; az ezt követő hetekben ismét a bérek kifizetéséért és béremelésért Guangxiban egy autógyárban 2 ezer munkás, majd Liaoning építőiparában ezer munkás; de egy Wuyang tartományi acélipari létesítményben az elbocsátások ellen is.
Dec. 16-án, x-dik alkalommal tüntettek visszavételükért a négy állami nagybank 10 éve elbocsátott alkalmazottai 18 tartományban és városban. Hasonló csata dúl a hunani cementgyárban is, ahol 600 embert bocsátottak el 2004-ben: követelik a betegbiztosításukat és nyugdíjukat fedező társadalmi terhek fizetését (a rendőrökkel szétverették a demonstrációt).
Dec. 23. és 30. között főleg az elmaradt bérekért törtek ki sztrájkok: Fujiyanban, a nukleáris erőmű építkezésének ezer munkása, Hebei egyik városának 6 ezer pedagógusa, Yinchuanban többszáz tanár, Jinhua autógyártó munkásai, Quanzhou textil- és bőripari,  Anhuiban a Fuyang Bearings  munkásnői, Dongguanban egy ingatlanvállalkozás alkalmazottai és ugyanebben a városban egy játékgyáré, Hangzhouban egy fémkonstrukciós üzemben 200 munkás, Shenzenben egy elektronikus üzem dolgozói, mivel munkáltatójuk egyszerűen eltűnt.


A munkásjogok kínai aktivistái nemzetközi szakszervezeti kongresszuson vettek részt
Decemben elején 6 aktivista vett részt Bangkokban a Nemzetközi Építő- és Faipari Konföderáció (BWI) kongresszusán. Wang Qingchun, egy kantoni amerikai papírfeldolgozó üzemből nemrégen elbocsátott  munkás: «Amikor az igazgató rámordított, hogy «maga el van bocsátva», mert visszautasítottam a túlórákat, teljesen fegyvertelennek éreztem magamat. De most már 9 hónapja dolgozom egy munkásjogokat védő szervezetnél, sokat megtudtam a kollektív szerződések stratégiájáról, a szakszervezetek hatalmáról, s már kezdem megosztani más üzemek dolgozóival is, amit megtanultam».

Han Dongfang, a «China Labour Bulletin» alapítója is szót kért: «10-20 éve senki sem képzelte volna, hogy egy kínai munkás felszólal egy ilyen nemzetközi kongresszuson. Mára a kínai dolgozók megszabadultak az «áldozat szerepétől». Felegyenesedtek, legális jogaikat követelik. Készülnek, hogy kivegyék részüket a nemzetközi munkásmozgalomból, de arra is, hogy alapvetően dinamikát változtatnak».

15 évesen meghalni a Pegatronnál…
Sahangaiban az Apple tablet és laptopgyártójánál a közelmúltban több halálesetet regisztráltak. Okt. 9-én egy 15 éves fiú pusztult el súlyos tüdőgyulladás következtében. Összefüggésben lehet azzal, hogy 280 órát és 21 percet dolgozott szept. 7-től okt. 5-ig az összeállító szalagon? A család és a China Labor Watch boncolást kért, a  Pegatron és az Apple elutasította (CLW, dec. 25.). Ennek kapcsán emlékeztetünk a kaliforniai egyetem 2011. júliusi jelentésére: a kínai munkás munkájának ára (inkább mondjuk azt, az összeg, amit a munkáltató fizet a munkaerő ára címén) 2010-ben egy iPhone 4 értékének 1,8%-a és egy iPadnak 2%-a! És a Pegatron főnöke még munkásai egészsége, sőt élete árán is biztosítja!

A Nagy Népi Gyűlés
módosította az «egyetlen gyermek» politikáját, ezentúl egy párnak lehet két gyereke is, ha egyikőjük egyke (azelőtt mindkettőnek annak kellett lennie), de a tartományok maguk döntenek, mikor és hogyan vezetik be a törvényt. Dec. 24-én szintén szavazott az újranevelő táborok megszüntetéséről (rendőri adminisztráció elég volt ahhoz, hogy négy évre is becsukjanak bárkit bírósághoz fordulás esélye nélkül).


Az Amnesty France ázsiai felelőse kételkedik: «Hivatalosan már bezárták őket, aztán más név alatt újra megnyitották, detoxnak hívják vagy jogi oktatási osztálynak». Vannak «fekete börtönök»: öreg, elhagyott épületekbe zárják a zavaró embereket». Marie Holzman emlékeztet, hogy a múlt nyáron egy csapat jogász tárt fel Secsuánban egy ilyet, 300 embert tartottak fogva gyalázatos körülmények között és a rendőrség még a jogászokat tartóztatta le két napra és nyomatékul még meg is botozta őket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.