2014. január 6., hétfő

Kambodzsában robbanáskész helyzet


 


A textimunkások hetek óta óta sztrájkolnak és tüntetnek, hogy havi bérük 80-ról 160 dollárra (60 euróról 1200 euróra) emelkedjen. A kormány 95 dollárost igért, amelyet a munkások és szakszervezeteik elégtelennek ítélnek. Az ország gazdasági kulcsa a textilipar - többségében nagy multinacionális vállalatok kezében - 700 embert foglalkoztat.

Január 3-án Phnompenben a hadsereg a tömegre lőtt 7 halottat és közel 40 sebesültet hagyva maga mögött. Rendőrségi és civil férfiak vették körbe a fővárost és barikádokat építenek. Minden demonstrációt betiltottak, a szakszervezeti felelősöket börtönnel fenyegetik, az ellenzék két vezetőjét bíróság elé idézték bűncselekmények és a közrend felborítása vádjával.  

A megfigyelők aláhúzzák a kormány "kapkodását" csakúgy, mint azt, a lakosság számos csoportját, munkásokat, pedagógusokat, tisztviselőket, a kiskeresetűeket a vágtató infláció súlyosan érinti. Másrészről pedig a 15 milliós népesség mezőgazdasággal foglalkozó 80 %-a nem képes a túlélésre. Minden jövedelelmétől megfosztva 50 ezer parasztot elűztek földjéről.  

A rendszer attól tart, hogy a mozgalom Phnompenben fog összpontosulni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.