2014. január 31., péntek

Tiltakozás


Megindultak a gazdák Hajdú-Bihar megyében is: Berettyóújfaluban útlezárással tüntetnek a Hortobágyi Nemzeti Park és a földalap földosztása ellen. „Öltönyös fiatalok” vitték el azokat a földeket, melyeken korábban ők gazdálkodtak.
„Soha életemben nem tüntettem semmiért és semmi ellen, de ami a földpályázatok körül történik, felháborító” – mondta az egyik bihari gazda, miért vonult ki a román határ felé vezető 42-es számú főútra demonstrálni. A hvg.hu-nak az egyik tüntető azt mondta, a gazdák azért demonstrálnak a Debrecentől 40 kilométerre fekvő városban, mert több pályázat esetében azt tapasztalták, hogy nem helyben lakók nyertek. Az egyik gazda azt mondta, jelenleg 20-30 gazda vonult fel autókkal, erős rendőri jelenlét mellett tüntetnek.
A haon.hu megyei hírportál szerint félpályás útzár mellett demonstrálnak a 42-es főúton, a tüntetést bejelentők délig tervezik a megmozdulást. A Hortobágyi Nemzeti Park újrapályáztatott földek körül az utóbbi hónapokban folyamatos botrányok voltak, a Hajdú-Bihari Naplónak több gazda is arra panaszkodott, hiába van az állattartó telepe a meghirdetett föld közelében, nem ő nyert, hanem „öltönyös fiatalok” lettek a győztesek. A megyei napilap szerint a vesztesek között van Európa egyik legnagyobb juhtartó gazdasága is, melynek 22 ezer anyajuha alól „húzták ki a talajt”.
Már a kormány is vizsgálódik
A nemzeti park földbérleteit korábban mind az MSZP, mind az LMP kifogásolta, a két ellenzéki párt vizsgálatot követelt. A zöldpárti Lengyel Szilvia tavaly szeptemberben azt állította, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. több vezetője egy nagyobb földterületet nyert. Az országgyűlési képviselő bejelentette: a nonprofit kft. igazgatóhelyettesének, Bodnár Dánielnek a cége 275,7 hektárhoz, míg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Hajdú-Bihar megyei vezetője, Ónodiné Demeter Éva 350 hektárhoz jutott. A gazdák másfél hete levélben tiltakoztak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternél, de az aláírók szerint a tárcavezető még nem válaszolt nekik.
A kormányszóvivő csütörtökön bejelentette: a szerdai kormányülést követően Orbán Viktor miniszterelnök felkérte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, hogy vizsgálja meg, hogy a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintő földhaszonbérleti szerződések ügyében, történtek-e szabálytalanságok, jogsértések.
Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár – aki tavaly tiltakozásul a földtörvény ellen még a Fidesz frakciójából is kilépett – december 30-án tette közzé a földpályázatokat feldolgozó kutatásainak utolsó részét. Ebben azt írta, feltűnő, hogy a pályázatok egy részét a pályázatok beérkezése után visszavonták, nem hirdettek eredményt, sok földnek a megpályáztatását eltolták a választások utáni időszakra. Ángyán megjegyezte: az eddig bérbe adott területek közel egyharmadát, 243 hektárt mindössze 2 pályázó 5 nyertes pályázattal szerezte meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.