2013. május 12., vasárnap

6000 dél-afrikai bányászt elbocsátás fenyeget



A világ első számú platinakitermelő vállalata, az Anglo American Platinum (Amplats) a napokban jelentette be, hogy Dél-Afrikában 6 ezer bányászt elbocsát . Az északi Rustenburg bányászai közül az elmúlt évben 34-et a rendőrség legyilkolt a nagy sztrájk során. A régió különösen érintett az elbocsátások révén.
2013 januárjában a bányaóriás jelezte, hogy 14 000 munkahelyet akar megszüntetni, ekkor a bányászok azonnal leállították a munkát tiltakozásuk jeléül.
A bányacsoport, a kormány, a szakszervezetek és az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC, a legfőbb kormányalkotó  párt)közötti megbeszélések eredményeképpen ezt a számot lecsökkentették 6 ezerre és két bányát bezárnak vagy eladnak.
Pravin Gordhan (ANC) pénzügyminiszter elégedettnek mutatkozott újságírók előtt: "Azt gondolom, hogy ez mutatja, ha a kormány, a vállalatok és a munkaerő szövetkeznek, akkor a munkahelyek csökkentése14 ezerről csak 6 ezerre átkozuttul  jó eredmény!"
A szakszervezetek nem egészen így gondolják és akciókat igérnek.   
"Bizonyos, hogy  6 000 kevesebb, mint 14 000. De mi azokról beszélünk, akik elvesztik munkájukat, és sokezren fognak szenvedni emiatt. Ezellen tiltakozunk", jelentette ki a többségi NUM szakszervezet szóvivője, Lesiba Seshoka a Rádió 702-ben.

Az Amplats, amely  az Anglo American konglomerátus 80 %-os  tulajdona, a világ összes platina-kitermelése 40 %-át adja és 2011-ben  3,566 milliárdos volt a haszna. A csoport valamivel több, mint  50.000 dolgozót foglalkoztat Dél-Afrikában.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.