2013. május 7., kedd

Franciaország


Ayrault bejelentette az állami tulajdonrészek maradékának eladását




Miközben a bezárással fenyegetett Pétroplus, Arcelor-Mittal, vagy a hajógyártás Saint Nazaire-ban dolgozói vállalatuk «államosítását» kérik munkahelyük megmentése érdekében,  Jean-Marc Ayrault kormányfő tegnap bejelentette a TF1 tévében, hogy a kormány vizsgálja «bizonyos közszolgáltatást végző cégekben részesedése csökkentését».

Azt állította, hogy az eladás nem a «költségvetési lyukak betömését » szolgálja, hanem a «beinvesztálások finanszírozását», például «20 milliárd kell a teljes területi szélessávú internet felállítására».

A Wall Street Journalnak adott interjújában Arnaud Montebourg már megemlítette ápilis elején ezt a lehetőséget idézve a GDF-Suezt, amelyben az állami rész  36 %-os, az EDF-et, ahol 84 %. A gazdasági miniszter ápr. 3-án bejelentette a Safran 3,12 %-a eladását, ápr. 17-én pedig az EADS vette meg az államtól tőkéje 1,56 %-át.  

A francia állam még mindig részvényes számos vállalatban, pl.  Areva (14,3 %), Renault (15 %), Air France (15,8 %), Thales (27 %) és a párizsi repülőterek (54,5 %), összértéke kb. 60 milliárd euró. A CDC letéti pénztáron keresztül mintegy 50 milliárdos kihelyezést is birtokol – de ezek általában a tőke 3 %-át nem érik el. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.