2013. május 5., vasárnap

AAWL mini-hírek


Ausztrália Ázsia

A ruhaipari munkàsok legyilkolása 
 


Ismét a profit gyilkolt. Április 24-én összeomlott Dhakában egy illegálisan működtetett üzem, melyben többezer alulfizetett munkást kényszermunkában foglalkoztattak. A mentés folyamán szakszervezeti aktivisták csatlakoznak a mentőkhöz, de rendőrtámadásokkal is szembe kellett nézniük, mikor az összes helyi konfekcióüzem tüntetésbe kezdett. A nagy divatcégek, amelyek Bangladeshben az alacsony bérek és az számunkra kedvező munkakörülmények miatt dolgoztatnak, szintén ugyanúgy bűnösek, mint helyi alvállakozóik. Szeptembenben két üzem égett le 325 munkás halálát okozva. Novemberben Dhakában, 112 dolgozó veszett az égő üzemben.  A bangladeshi kormánynak tiltakozóüzenetet küldtünk.


A hongkongi dokkerek tàmogatàsa

 



Az AAWL szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a honkongi kikötőmunkásokat, akik az egészségre és az életre veszélyes munkakörülmények, a bérviszonyok és az alvállakozók ellen szüntették be a munkát.  

Akciójuk világosan megmutatja, hogy a dolgozók saját maguk a munkabiztonság legjobb védelmezői – nem a munkáltatók vagy a politikusok. Nemzetközi terepen ugyanazért harcolnak, gyakran ugyanazon vállalatok ellen, erre példa a multinacionális cégek birtokolta tengeri szállítás. Az egyik kikötő munkavégzési körülményei hatnak a többire, a tarifákat a nemzetközi összevetésben határozzák meg. Ahhoz, hogy győzni tudjunk a világcégek ellen, kollektív és szolidáris akciókat kell folytatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.