2013. május 1., szerda

Ciprus


Az elnök megerősíti, hogy országát kísérleti nyúlnak használták a banki betétek megcsapolásának tesztelésére  


 


Nicos Anastasiades, a ciprusi elnök azt nyilatkozta az EU-s parlamenti elnökök ápr. 21-23-i  tanácskozásán Nicosiában, hogy «Ciprust használták kísérleti nyúlnak, hogy a banki betétek megcsapolásának gazdasági elméletét leteszteljék». Azt kívánta, hogy ez az eset többé meg ne ismétlődjék, de hozzátette, hogy «a precedens arra szolgál, hogy ennek alapján normákat állítsanak fel  az egész világon». Megerősítette azt is, hogy az intézkedéseket  «ráerőltették» az országra.

A ciprusi bankok talpraállítását ápr. 12-én határozták el az eurózóna pénzügyminiszterei az EU kilencmilliárdos és az IMF egymilliárdos kölcsöne, valamint a trojka szigorítási intézkedései fejében. A csőd elkerülésére egyébként Ciprusnak még 13 milliárd eurót kell találnia, ez vezetett a 100 ezer eurónál magasabb megtakarítások akár 60 %-os megcsapolásához. Egy csődbe jutott bank esetében a veszteség ennél is nagyobb lehet…

Az elsőként kitűzött, az összes betét megcsapolását módosítani kellett a népesség valóságos felkelése és a ciprusi parlament nemmel szavazása után.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.