2013. május 11., szombat

Bangladesh



 

Újabb tragédia egy daccai textilüzemben. A tűz éjszaka ütött ki, amikor csak kevesen dolgoztak, így a mérleg «csak»  8 halott.

Április 24-én a külvárosban dőlt össze egy épület, amelyben 5 konfekcióüzem  működött 3 ezer dolgozóval, főként nőkkel. 17 napos kutatás után 1006 holtat találtak,  a 2437 élve kimenekítettek közül pedig ezren súlyosan megsebesültek, megcsonkultak.  

Az épület összeomlása előtti napon munkások jelezték a falakon megjelenő repedéseket. 2005 óta sorozatban tapasztalhatók balesetek a 4500 bangladeshi textilüzemben.

Több tízezer dolgozó tüntetett Daccában (fotónk). A szakszervezeti tömörülés a felelősök letartóztatását és megbüntetését követeli, az üzemek azonnali felülvizsgálatát és a biztonsági körülmények betartatását, valamint a veszélyesek bezárását. Azt is követeli, hogy az állam kártalanítsa az áldozatokat és biztosítson munkát mindazok számára, akik képtelenné váltak szakmájuk gyakorlására, valamint vonják el a megrendeléseket azon vállalatoktól, amelyek a biztonságot nem garantálják.

 
Az épület tulajdonosa szándékos gondatlanság vádjával ideiglenes letartóztatásba került. A kormány bejelentette az inspekció által megjelölt 18 üzem bezárását.  

Az ILO egyik felelőse, Gilbert Houngbo figyelmeztet: «ha Bangladesh el akarja kerülni az ezekhez hasonló tragédiákat, a következő félévben le kell folytatni a felülvizsgálatot». Az alacsony bérek (havi 30 euró) és a biztonsági előírások betartatlansága rendkívül alacsony termelési költségekkel jár, így Bangladesh a világ második legnagyobb ruhanemű exportálója.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.