2013. május 20., hétfő

Ausztrália-Ázsia munkáskapcsolatok



AAWL mini- hírek



 


Bangladesh, ruhaipari munkások



Az 1984-es Bhopal ipari katasztrófa utáni legsúlyosabb Rana Plaza-tűzeset nyomán többtucat multinacionális vállalat aláírta a «bangladeshi épületbiztonsági egyezséget», melyet szerte a világon szakszervezetek kezdeményeztek. Viszont számos nagyvállalat, közöttük ausztrálok is, nem írták azt alá. Az egyezség pedig fontos, ha nem is elegendő, hiszen nem tartalmazza a dolgozók szakszervezeti egyesülés jogát, és nem is próbálja a munkakörülményeket javítani.


Az ausztrál kormány megtorlást alkalmaz a menekültekkel szemben  


Az új törvénnyel kizárják azokat, akik hajón érkeznek Ausztráliába menekültként. Büntetőszankciókat helyez kilátásba azok számára, akik a nyomor vagy az üldöztetés elől kényszerülnek hazájukból távozni. Számos menekült borzalmas körülmények között táborokban sínylődik Pápua-Új Guineában. A legtöbb ausztráliai nagyvárosban tüntetések lesznek ellene a Menekültek Világnapján.


 

 

 

 

 

Dél-Korea


A Hyundai Motor munkásai a határozatlan időre szóló munkahelyekért harcolnak, az alvállalkozói rendszer megszüntetéséért. Szomorú aktualitást ad küzdelmüknek a Dangjinban bekövetkezett baleset, melyben öt munkás halt meg oxigénhiány következtében miközben a Hyundai Steel üzemében egy alvállalkozó dolgozóiként egy nagykohót tisztítottak. AHyundai vezetése megpróbál minden biztonsági felelősséget elhárítani magától. Ugyanezen a helyen nem az első halálos balesetről van szó.



Kambodzsában folytatják az igazágért vívott harcot


A múlt évben hírt adtunk a német Pumának dolgozó KaoWay cipőüzem munkásainak tiltakozásáról. Nap 50 centes béremelésért tüntettek, amelyért 3 munkás az életével fizetett. Az ezért felelős Chhouk Bandith helyi kormányzó magasrangú kapcsolatainak köszönhetően eddig elkerülte felelősségre vonását. A per befejezése május 21-re várható.

 

 

Rabszolgákként tartott dolgozók Indonéziában

Világos fényt vet a munkaügyi törvények hiányosságaira az eset, 34 fiatal munkást fedeztek fel (Sepatan Timur, Dzsakartától nyugatra) egy hulladékfeldolgozóban. Az ügynek rendőri, katonai részesei is vannak. A helyi dolgozók tüntettek, reklamálják a lassú és körülményes igazságszolgáltatás megváltoztatását. Emlékezzünk a munkásaktíva Marsinah 20 évvel ezelőtti meggyilkolására, mely esetben felbujtóként szintén katonák gyanusíthatóak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.