2013. május 9., csütörtök

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk
Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése
123. sz. (492) – 2013. május 3.
 
 
Olaszország
 
Interjú Lorenzo Varaldo pedagógus szakszervezeti felelőssel, az olasz dolgozók pártja előkészítőbizottságának aktivistájával, aki az olasz «nemzeti egységkormányról» számol be.
 
Az új nemzeti egységkormány a trojka szolgálatában
 
Enrico Letta (az új elnök) ápr. 30-án Berlinbe sietett, hogy Merkel kancellárral találkozzék, május 1-2-án pedig az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökei, Barroso és Van Rompuy fogadják.
 
Többhetes válság után felállt a kormány. Mi a véleményed róla?
 
            A Monti-kormány 2012 decemberében bukott el a trojka követeléseinek totális elutasítása miatt, amit sztrájkok és tüntetések fejeztek ki, egy szóval maga az osztályharc. Ezóta voltunk kormány nélkül. A CGIL szakszervezeti konföderáció nem írta alá a versenyképességi paktumot, Montinak pedig lehetetlenné vált még tovább menni a dolgozók és vívmányaik elleni támadásban. A trojka elutasítása mutatkozott meg a februári választásokon is, s ez olyan politikai és intézményes válsághelyzetet eredményezett, amelyben nehezen lehet kormányt alakítani. A Demokrata Pártnak nem lett többsége, hogy kormányt alakítson, mivel a Szenátusra a Képviselőháztól eltérő törvény vonatkozik. Végülis egyetlen párt sem tükrözi a népesség akaratát, vagyishogy az uniós politikával végezzen. Tömeges volt a távolmaradás. Sokan szavaztak Grillo Ötcsillagos Mozgalmára, egy kispolgári képződményre, amely semmiképpen nem fejezi ki a munkásosztály álláspontját, de azt igen, hogy a többi politikai pártot a tömegek elvetik. Berlusconi 6 millió szavazatot vesztett 2008-hoz képest és majdnem 9 milliót 2011-hez képest. A Demokrata Párt is elvesztett 3 és fél milliót.
           Koalíciós kormányt akartak létrehozni, de a helyzet bonyolította a köztársasági elnök választása.                             A pártok nem jutottak dűlőre egy szabad személyiség kijelölésében, aki képes lenne az egész nemzetet képviselni pártokon felül. A távozó elnökhöz, Giorgio Napolitanohoz fordultak, annak újraválasztásáért. Néhány nappal ezelőtt Napolitani azt mondta, hogy «a történelmi kompromisszumok politikájához kell visszatérni, mint 1976-ban». 1976-ban az Olasz Kommunista Párt és a kereszténydemokraták megegyezése tette lehetővé, hogy az Andreotti-kormány a bérskálát hatályon kívülre helyezhette. De ennek a kormánynak is csapásait csak úgy sikerült a munkásosztályra mérnie, hogy a CGIL együttműködött vele. Míg a CGIL titkára, Luciano Lama a kormány támogatására szólított, a kommunista párt kormányrészvétele ellen tömegek mozdultak meg.
 
           A köztársasági elnök megválasztása után ápr. 27-én nemzeti egységkormány alakult. A demokratáknak jutott a miniszterelnöki poszt (Enrico Lettának, a párt vezetőjének), holott nagyot buktak a választásokon, mert támogatták Montit. A kettes számú vezér, az alelnök pedig Berlusconi pártjának titkára. Emma Bonino, a volt európai biztos, külügyminiszter lett, az Olasz Bank igazgatója pedig gazdasági miniszter.
 
           Olyan kormányról van szó, amelynek elsőrendű feladata, hogy a trojka politikáját folytassa, intézményes reformokat hozzon. Ami azt jelenti, hogy a Szenátust meg fogja szüntetni, hogy a «régiók szenátusát» hozza létre – ismét egy lépés a regionalizáció felé –, csökkenti a képviselők számát és vége lesz  a törvényjavaslatok második olvasatának is. Ez a demokrácia elleni támadás és hozzáadódik a dolgozók jogai megsemmisítéséhez.
 
A CGIL vezetése, nem úgy, mint az UIL-é, CISL-é, a másik két konföderációé, visszautasította a versenyképességi paktum aláírását. Mit tesz ma?
 
              Most tudtuk meg, hogy a CGIL vezetése aláírta a CSL-lel és az UIL-lal az úgynevezett «mini versenyképességi paktumot». Ez olyan egyezség, amely adókedvezményt tesz lehetővé minden vállalati szintű vesenyképességi megegyezés esetén. A cél az, hogy a vállalati szintű megegyezéseket preferálják az országos kollektív szerződések hátrányára. Néhány újságcikket olvastam már, ahol azt állítják, hogy az elsőbbség ugyan az országos kollektív szerződéseké, de a vállalatit megkönnyítik. Tény azonban, hogy ez fog vezetni az országos szerződések eltűnéséhez.
 
            Azt nem tudni, hogy ez a kormány mennyi ideig tudja tartani magát. A demokraták szétzilálódtak politikájukban, abban, hogy állítólag Berlusconival szembeszálltak. Nehéz elhitetni, mert azt a Montit támogatták, aki mellett ott állt Berlusconi.
 
           Az volt az érv, hogy a politikán és pártokon felüli technokrata kormány kell. A választási kampányban a demokraták arra alapoztak, hogy Berlusconi-ellenesek, de gyakorlatban éppen ugyanazt a politikát képviselik, az Európai Unió által diktáltat. A köztársasági elnök ezt mondta: «a kormány legitim, a parlamenttől kapta megbizatását.»
 
           Ami bennünket illeti, kiadunk egy nyilatkozatot, amelyben megmagyarázzuk, hogy ez a kormány csak arra való, hogy az uniós politikát és a jogok megsemmisítését a legteljesebb mértékben végigvigye.  A szakszervezetek függetlensége valóban soha nem volt ennyire fontos, semmiképpen nem támogathatják a kormányt. Meg kell szervezni a Berlusconi-Monti kormány elleni harcot, mert ez a hatalom megsemmisítő programokat hajt végre.
 
Nemrégen a Fiatnál zajlott egy mozgalom.
 
           Ebben a Fiat-üzemben a 600 dolgozóból 500-an technikai munkanélküliek. Havonta egy-két napot dolgoznak és 700 eurónál kevesebbet keresnek. A CGIL üzemi bizalmija lemondott funkciójáról a  Marchionne-egyezmény miatt. (A CGIL szakszervezet a nemre szavazás mellett állt ki a bérek csökkentésére és a sztrákjog megvonására irányuló népszavazáson. «Cserében» a vállalatvezetés nem ismeri el a CGIL-felelőseit. A CGIL pedig de facto belenyugodott ebbe.)
           Május 31-én lejár a technikai munkanélküliség és a munkásoknak bér nélkül maradnak. Az üzemi CGIL a polgármesteri hivatallal, a tartományival és régiós delegációval együtt tartott gyűlést megszervezte. Aztán a CGIL felelősei elhatározták, hogy felhívást adnak ki a CISL és UIL szakszervezetek felelőseihez (akik még ott vannak az üzemben): «A helyzet súlyos. Május 31-től a dolgozóknak nem lesz fizetésük. Titeket az üzemi vezetés elfogad, tehát egyedül ti tudtok ősszehívni egy szakszervezeti gyűlést. Hívjátok hát össze!»
A felhívást 120-an aláírták. Az üzemi igazgatásnak muszáj megkezdeni a tárgyalásokat a CISL és UIL bizalmijaival a technikai munkanélküliség 2015-ig való meghosszabbításáról.
 
          Ez jelzi a munkásosztály ellenállását. Nekünk ezt kell minden eszközzel segítenünk, hogy magasabb fokra jusson.
 
Christel KEISER
 
 
Franciaország
 
Az egység és ellenállás országos kapcsolattartó bizottságának felhívása
 
Az Európai Uniónak az összes országra kényszerített szigorításai ellen 2011. júl. 2-án 160 választott munkásaktivista felhívást bocsátott ki: «Nemet a trojka diktatúrájára!».
 
2011 nov. 26-án a munkásmozgalom különböző irányzatainak 413 aktivistája Párizsban országos tanácskozást tartott. Megerősítették:
«A trojka (IMF, EU, EKB) által ránkkényszerített politikát nem lehet elfogadni Az ellenállás és az óhatatlanul bekövetkező harc segítésére a dolgozókat és demokratákat szólítjuk és szakvezeteiket, hogy egyesüljünk, tegyük félre különbözőségünket. A munkásmozgalom feladata, hogy megtagadja az engedelmességet a nemzetközi intézményeknek és a kormányoknak. A munkámozgalom feladata, hogy a dolgozók érdekeit védje és a demokratikus jogokat, a civilizációs vívmányokat. A munkásmozgalom feladata – annak érthető különbözősége ellenére együttesen – az Európai Unió diktátumainak elutasítása. Ezen a bázison és az EU-hoz kötődő pártokkal szemben az ezzel egyetértő dolgozók és az aktivisták feladata az összefogás
 
Ezután  2012 dec. 1-én egy második tanácskozás kezdődött Párizsban 500 résztvevővel, melyen
«országos összekötő bizottság» alakult, hogy minden szinten, minden szigorítás ellen, különösen a privatizációval szembe tudjunk fordulni, melyeket a Hollande-Ayrault kormány, parlamenti többsége és gyakran a jobboldal is támogat. Minden ún. «történelmi kompromisszumot» elvetünk, amely megkérdőjelezi a szakszervezetek függetlenségét, és azokból az EU és a kormány segítőit akar fabrikálni.»
 
A spanyolországi Tarragonában különböző áramlatokhoz tartozó munkásaktivák hívtak össze tanácskozást 2013 márc. 16-17-én azzal a céllal, hogy szabadon vitatkozzanak, hogyan tudunk koordináltan minden országban harcolni az egységünk előtt álló akadályok ellen.
 
Franciaországban a trojkával szembeni egységért folyó harc részei a márc. 5-i és ápr. 9-i tüntetések a szakmaközi egyezséggel szemben, melyet a munkáltatók, a kormány és egyes szakszevezetek aláírtak, mások, mint a CGT, az FO elutasítottak (s csatlakozott hozzájuk az FSU és a Solidaires is).
 
2013. ápr. 20-án összeült Párizsban az «összekötő bizottság az egységért és ellenállásért». Megállapította, hogy a tarragonai konferenci fontos állomás a trojka elleni harcban, a tanácskozás felhívását ismét közreadja, hogy minél többen írhassák alá, ezen a bázison Párizsban újabb tanácskozást hív össze őszre, hogy együtt keressűk a megoldást az egész Unióban, a szerveződés legjobb formáját jogaink, a demokrácia és a szuverenitás megtalálásáért.
 
 
 
 
Tarragonai elkötelezettségünk
 
 
 
A tarragonai tanácskozás 13 országból érkezett (Németország, Belgium, Dánia, Spanyol állam, Franciaország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Románia, Svédország, Svájc) 164 küldötte az «elkötelezettség» címet viselő nyilatkozatot adta ki.
 
Elkötelezettségünk arra szolgál, hogy megerősítse és elmélyítse azt a politikai együttműködést, amely a határokat átlépve a munkásosztályt és a népet segíti abban, hogy szervezeteikkel egyesülve, az akadályokon átjutva a (jobb- vagy baloldali)  kormányokat kötelezze a szigorítások és ellenreformok eltörlésére. A trojka (az Európai Unió, a Nemzetközi Valutalap, az Európai Központi Bank) követelései nevében megvalósított diktatúra csak úgy lehetséges, ha kormányaink a népakarat ellenére alávetik magukat a szerződéseknek, azokat törvénybe iktatják.
 
Ez olyan «kötelezettség», amely vállalására felhívjuk azokat is, akik egyetértenek, és csatlakozásukat aláírásukkal jelzik. Környezetünkben, magunk körül széles körben ismertessük ennek a tanácskozásnak tartalmát, eredményét, erősítsetek meg a bennünket, a közös harcunkat összekapcsoló szálakat.
 
Minél többen és szervezettebbek leszünk ebben az együttlépésben, annál inkább segítjük országunk dolgozóit, hogy véget érjen a népeinket érő szenvedés korszaka.
A munkásosztály semmiféle alávetését nem engedhetjük a trojkának, az európai szerződéseknek, s mindenekelőtt az azokat alkalmazó bármilyen politikai szinezetű kormányoknak!
A munkásmozgalom függetlenségét!
 
Ez az az út, amely a dolgozókat és a népet megmenti attól a vésztől, amely máris fenyegeti. Ez az az út, amely a dolgozók, a fiatalok, az elnyomott nép és szervezeteik egységét létrehozza.
 
Európai kapcsolattartó bizottság létrehozását határoztuk el a közös akciók végzésére, hogy szervezeteinkben küzdelmünket a paktumpolitikákkal szembeni egységért, a kormányok meghátrálásra késztetéséért szervezetten fejlesszük.
 
Mindnyájan saját országunkban, és európai szinten, elkezdjük kovácsolni a valódi szabad népek és nemzetek egész európai uniójának első láncszemeit, mely megszabadulva a trojkától, az EU-tól és IMF-től, szabadon védi teljes függetlenségében a dolgozók és népek jogait és garanciáit.
_____________________
 
Csatlakozom a felhíváshoz
 
Név, utónév :.....................................................................................................................................
 
Minőség : ..............................................................................................................................................
 
Cím : ............................................................................................................................................
 
...........................................................................................................................................................
 
Mail, tel. : ..................................................................................................
 
Aláírásom publikus –  nem publikus
 
                       eitilc@fr.oleane.coma vagy somijudit@gmail.com
 
 
 
 
Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com
 
Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.