2013. május 9., csütörtök

A német vasasok bérsztrájkja


 

Mintegy 400 000 német munkás szüntette be a munkát, szakszervezete, az IG Metall vezetésével. 16000 vállalatot érint. A munkáltatók és a szakszervezet közötti béregyezség ápr. 30-án lejár, a dolgozók követelése 5,5 %-os béremelés májustól, míg a munkáltatók mindössze  2,3 %-ot akarnak adni júliustól.
A helyi tárgyalások siker esetén országos megegyezésbe fordulhatnak. A kollektív szerződés 3,7 millió dolgozót érint. Baden-Würtenbergben, a Porshe és Daimler üzemeiben és Bajorországban, a BMW-nél a legerősebb a mobilizáció.
Pillanatnyilag figyelmeztető sztrájkokról van szó, amelyhez a törvény szerint nem kell, hogy szavazzanak a dolgozók. A szakszervezetnek szándékában áll azonban a határozatlan időre szóló sztrájk, ha nem jön létre megegyezés a május 19-20-i hétvégéig.
2013-ban Németországban újra fellángolnak a sztrájkok. A Lufthansával, az Amazonnal, a Postával kezdődött – itt a dolgozók 5,7 %-os béremelést értek el.
A 2003-ban a Schröder-kormány által a rugalmasság elérésére bevezetett nagyon rövid időre szóló szerződések és az időszakos munka megsokszorozásával a szakszervezetek szerepének csökkenését is sikerült elérni. Az  OECD jelentése szerint a kollektív szerződéssel rendelkező vállalatok száma a 2001-es 63 %-ról 2006-ra 47 %-ra csökkent .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.