2013. május 2., csütörtök

Május elseje


Egész Európában tüntetések zajlottak, összecsapásokkal Törökországban, Görögországban , Spanyolországban.


 

Franciaországban a szakszervezetek két ellentétes oldalon találták magukat az Hollande kormány alatti első május elsején. Az ellentétek a munka rugalmassági törvényjavaslata körül, az úgymond  «munkahelyi biztonság» körül csúcsosodnak.

Párizsban a törvény ellenzői, a CGT, a FSU és a Solidaires a Bastille-nál tüntettek, a FO hagyományosan a Mur des fédérés-nél, de reméli, hogy a jövőben már együtt vonulhat a követelések együttes bázisára támaszkodva. A törvényt ellenző szakszervezetek mintegy 160 ezer tüntetőt számlálhattak 286 megmozduláson.  Viszont a CFDT, UNSA és CFTC, a törvény támogatói Reims rmellett kerestek «más hangot, a kompromisszumét és a tárgyalásokét» (CFTC) valamint «a reformátorok közös frontját» (CFDT).

Németországban, Berlinben és Hamburgban is erőszakos incidensekbe torkollott a forradalmi május 1-jei felvonulás. A DGB német szakszervezeti szövetség mintegy 450 rendezvényén országszerte több mint 400 ezren vettek részt szerdán, s a szakszervezetek élesen bírálták a Merkel-kormány uniós politikáját, hangsúlyozva, hogy a megszorításokat elutasítják. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.