2013. május 1., szerda

Görögország


A görög kormány véget vet a tisztviselői munkahelyek garanciáinak


 


 


A görög parlament olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi a köztisztviselők eelbocsátását – az 1911-es alkotmány rendelkezései ellenére. Közülük még idén 4 ezren, 2014-ig pedig 15 ezren fogják elveszíteni munkájukat.

Az intézkedést a trojka követelte ki az állami bér- és nyugdíjkifizetésekhez szükséges 2,8 milliárd eurós kölcsön feltételeként.

Mindezt kiséri a közszférában becsukandó mintegy tucat intézmény bezárása, ill. a dolgozók előrehozott nyugdíjba küldése, valamint mások alkalmatlannak vagy korruptnak minősítése.  

A múlt héten a trojka látogatása alatt a kormány rajtaütésszerű ellenőrzést tartott az állami intézményekben és megállapította, hogy a tisztviselők közül jelentős mennyiségben hiányoztak munkahelyükön.  

A tisztviselők szakszervezeti szövetsége (ADEDY) a posztok megszüntetésének hallatán felháborodásának adott hangot, mivel ezek a közszolgáltatást és állami szociális intézményeket érintik, valamint amiatt is, hogy ilyen hirtelenül kellett megszavaztatni a törvényt. A magánszektor szakszervezeti szövetsége (GSEE) a kormányt okolja, hogy többezer tisztviselőt munkanélküliségbe taszít, holott annak rátája máris 27 %.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.