2013. május 9., csütörtök

Algéria


 


 

Az algériai sajtó Louisa Hanoune-nak (Dolgozók Pártja főtitkára) az algériai katonai beavatkozás lehetőségére vonatkozó nyugtalankodását komolyan veszi.

A Pentagone afrikai ügyeket illető szóvivője, Robert Firman egy kommünikében közölte, hogy az amerikai katonák átcsoportosítása a moroni támaszpontra azt szolgálja, hogy «az USA kapacitása javuljon a nyugat-afrikai válságra válaszként».

Louisa Hanoune azt válaszolta, hogy Firman nyilatkozata nem vehető készpénznek, annál is inkább, mert az USA-nak több bázisa is van, pl. Nigerben is. A CNN a moroni támaszpontot illetően azt állította, hogy nem speciálisan Algériára irányul, hanem szélesebb értelemben az észak-afrikai amerikai állampolgárok védelmét szolgálja. Tehát sajátos módján a CNN megerősítette az információt… Egyébként pedig az amerikai sajtó meg is magyarázta, hogy speciális hírszerzőkkel kiegészített 225 földi harcra kiképzett tengerészről van szó, 225 másik katona kezeli és tartja készenlétben a repülőgépeket. A 450 fős brigádot be lehet vetni «ha parancsot kap – a helyi kormányok engedélye nélkül is».

Amar Belani, az algériai külügyminsztérium szóvivője szerint az Algéria fenyegetésére vonatkozó információk «tökéletesen alaptalanok és abszurdak». Egyik sajtónyilatkozatában Louisa Hanoune csodálkozásának ad hangot: «s mióta lehet, hogy egy algériai tisztviselő nyilatkozik az amerikai és spanyol hatóságok nevében?» Louisa Hanoune megismételte felhívását az összes algériai politikai erő felé, hogy foglaljanak azok állást az algériai intervenciós fenyegetése ellen.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.