2013. május 3., péntek

Nemzetközi információk


 
Nemzetközi információk
Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése
122.sz. (491) - 2013. ápr. 26.

 

Franciaország

 

Parti Ouvrier Indépendant (Független Munkáspárt)

 

Az Országos Iroda ápr. 13-i kommünikéje

 

Hol a megoldás?

 

Társadalmi válság, politikai válság, a rendszer válsága: az ország minden nappal jobban belesüllyed.

 

Hogy lehet kikerülni ebből?

Csakis úgy, hogy az Hollande-Ayrault kormány politikájának véget kell vetni. A trojka által diktált, de a kormány által vállalt szigorítások, a munkahelyek és a szociális vívmányok megsemmisítése a korábbi kormányok politikáját is felülmúlja, ez pedig a válságot csak erősíti.

 

Nincs más kiút a szigorítások és ellenreformok köréből, mint a munkásosztály és szervezeteinek közös akciója, melyben részt vesz az ország egész népe.

 

A kormánypolitika «enyhítéséről», «javításáról» beszélnek sokan. De el lehet-e érni a legkisebb változást is ennél a kormánynál nagy tömegakciók nélkül? Ezért kell előkészíteni  az osztályharc talaján a milliók harcát, közös küzdelmét a nyugdíjreform, a munkatörvénykönyv változása, az elbocsátások, üzembezárások ellen.

 

A Független Munkáspárt számára semmi nem sürgősebb, mint az, hogy a munkásosztály megmenthesse magát a közeledő katasztrófától. Csakis az egység megvalósításával, szervezetei függetlenségének megvédésével tudja megállítani az Hollande-Ayrault kormányt.

 

A CGT és a FO márc. 5-i és ápr. 9-i, a munkatörvénykönyvet védelmező mobilizációján résztvett aktivisták tudják, hogy ez első lépés lehet a «történelmi kompromisszum», «társadalmi párbeszédek» csapdájának elkerülése útján.

 

A közelmúlt elzászi népszavazási eredménye elutasítja a Köztársaság lebontását (a «területesítést», amit szintén megtalálunk a kormány és a munkáltatók egyezségében a munkatörvénykönyv megsemmisítésére, vagy az «iskolareformban») s rámutat, hogy lehetséges a kormányt jelentős meghátrálásra késztetni.

 

Választott képviselőink is bátorítanak bennünket, a demokráca és a Köztársaság védelmében az erőltetett települési összevonásokkal szemben.

 

Ez a mobilizáció a demokrácia, a lakosság ezzel fejezi ki elégedetlenségét az Európai Unió és szerződései ellen, az V. Köztársaság antidemokratikus intézményeivel szemben és új alkotmányozó nemzetgyűlés alapjait hozza létre, mely

— garantálja a munkahelyeket az elbocsátások megtiltásával, a közszolgáltatásokban megszüntetett posztok újra felállításával, a fiatalok számára munkahelyek létrehozásával;

— garantálja a munkásvívmányokat, a nyugdíjat és a társadalombiztosítást, a munkáltatók «könnyítéseit» eltörlésével;

— az állampolgárok egyenjogúságát biztosítja a települések szabad igazgatásán nyugvó Köztársaság egysége és oszthatatlansága alapján.

 

Ez az az út, amely összeköt bennünket a földrész többi dolgozójával és népével, létrehozva a szabad nemzetek és népek szabad Európájának első láncszemeit.

 

Azoknak, akik a politikai élet «erkölcsi javításáról» mernek beszélni, a dolgozók jogosan azt válaszolják: kezdjétek akkor az erkölcstelen intézkedések megszüntetésével, amelyek a nyugdíjakat, a társadalombiztosítást, a kollektív jogokat fosztogatják az adósság kamatfizetése és a bankok talpraállítása nevében.

Ezen az alapon nyújtjuk kezünket minden egységjavaslat iránt, mely blokkolni akarja a kormány programjait és a rothadó rendszerrel szemben kiutat keres.

 

Kongresszusunk közeledtével minden irányzathoz tartozó aktivistának, fiatalnak, dolgozónak, képviselőnek felkínáljuk a lehetőséget, hogy azon, annak vitáiban részt vegyen.

 

 

Spanyol állam

 

Alulírottak azokhoz a szakszervezeti társainkhoz fordulunk, akik a gazdasági-társadalmi paktum (ASE) szakszervezeti aláírásával nem értenek egyet.

 

Sürgősen össze kell ülnünk és a trojka általi, a korrupt Rajoy-kormány által elfogadott súlyosan dolgozóellenes intézkedésekkel szemben egységplatformot kell létrehoznunk.

 

A kormány a nyugdíjrendszer módosításába kezdett – egyoldalúan még az ASE-n is változtatva. Az ASE emelte fel a nyugdíjkorhatárt 67 évre és csökkentette a nyugdíjakat 10 milliárd euróval azzal, hogy erre az áldozatra szükség van. Nem értettünk egyet vele, de szakszervezeti vezetőnk aláírták. A mostani változásokban Rajoy azok jogait is elveszi, akik idősebb korban veszítik el munkájukat – és ki tudja holnap még mi vár ránk. Ugyanakkor bemutatták az ún. «fiataloknak szóló munkahelyek programját», amely ellenük szolgál súlyos támadásként. Több, mint 50 %-uk munkanélküli, de részmunkát kínál részfizetéssel, mini-munkákat határozott időre 300-400 euróért. Csak a létbizonytalanságot növeli.

Eddig a szakszervezetek azt vallották, a munkáltatóknak minden időszakos munkafelvételt igazolniuk kell, csakugyan ideiglenes munkáról van-e szó. Most pedig akkor is csak ilyen szerződést kapnak a fiatalok, ha nem is ideiglenes, ezzel örökös létbizonytalanságra kényszerítitik őket.

Ma ugyanazt akarják megvalósítani, ami ellen 1988-ben, a Franco-rendszer bukása után általános sztrájkot folytattunk. A múlt évi nov. 14-i mobilizáció részben sikeres volt a munkatörvénykönyv legutóbbi reformja ellen, ezt kell folytatnunk. Nem engedhetjük az elbocsátások megkönnyítését, a kollektív szerződések megsemmisítését. Az egész munkásosztályt éri a támadás, fiatalokat, időseket egyaránt. Ahelyett, hogy szervezeteink vezetése nyíltan vagy közvetetten a társadalmi párbeszéd nevű játék folytasa mellett kötelezzék el magukat, a kormánytámadásokkal szemben szervezett akciót kell kezdeményeznünk.

 

 

Találkozónk ideje: május 18-án 10 h 30

Helye: CAUM, Plaza Tirso de Molina, nº 8, 1ª planta. Metro Tirso de Molina (Madrid)

 

 

Aláírók:

• Luis González, CCOO szakszerv. konföderáció tanácstagja, egészségügyi végrehajtó bizottsági tag

Jesús Béjar, CCOO madridi tanácstag,  U. déli régió végrehajtóbiz. tag

Antonio Amarao Granado, CCOO andalúziai végrehajtóbiz. tag

• Manolo Ariza, CCOO Madrid, nyugdíjas szövetség főtitkára

• Pablo García-Cano, CCOO Madrid, ipari föderáció végrehajtóbiz. tag

• Paco Cepeda, , FSC CCOO Madrid, grafikai szektor végrehajtóbiz. tag

• Pedro González, Gestamp Toledo (MCA-UGT) vállalati bizottsági elnök

• Victoria Mira, Releco, Madrid (FI CCOO) vállalati bizottság titkár

• José Antonio Pozo, UGT Sabadell, Barcelona, közszolgálati szakszervezeti felelős

Milagros Pellicer, UGT-küldött, Barcelona

• Fabián Benito, UGT-küldött, Barcelona, Posta

• Rubén Romero, UGT-küldött, Barcelona

María Ángeles Mesa, UGT-küldött, Barcelona

Koldo Méndez, UPTA-UGT Euskadi, főtitkár

Luis Pérez, FSP-UGT-tag, Biscaya

• José Almela, MCA-UGT főtitkár,  Millars-La Plana-Palancia régió, Castellón

• Enrique Sánchez, UGT Millars-La Plana-Palancia régió főtitkára, Castellón.

 

 

PORTUGÁLIA

 

Egységet az 1974 április 25-i forradalom visszaszerzéséért

 

Mi, a «trojka memorandumainak visszavonásáért» mozgalom aktivistái az április 25-i forradalom nyomán alkotmányba foglalt demokratikus és társadalmi jogaink védelmében országunk városaiban sokezer társunkkal tüntettünk.

 

A portugál nép forradalmának eredményei összegyeztethetetlenek mai kormányunk tevékenységével, mivel az mindent elkövet megsemmisítése érdekében.

 

Ezért elutasítjuk azt, amit a PSD/CDS (a szociáldemokrata kormányzópárt) a forradalom hivatalos ünnepségén kijelentett és megerősítjük:

 

«A jelenlegi hatalom ellenforradalmi. Meg vagyunk győződve arról, hogy a győzelem, ha nehéz is lesz, el fog jönni, s ez az ápr. 25-i forradalom értékeinek jegyében történik majd és megfelel a portugál nép érdekeinek.»

 

Üdvözöljük az UGT szakszervezeti tömörülés új főtitkára pozitív lépését, amellyel a CGTP-hez fordul az egység kialakítása érdekében a trojka követelte közszolgálati megnyirbálások, kollektív szerződések eltörlése, a közszolgálati elbocsátások, a nyugdíjkorhatár emelése ellen. Üdvözöljük a CGTP vezetésének gyors válaszát is. De megismételjük, hogy a társadalmi egyeztetések politikáját el kell vetni, ahogyan ez a múltban is már megtörtént.

 

A dolgozók mozgalma és céljai segítése érdekében országos találkozót kezdeményezünk jún. 22-én:

 

Ki a trojkával az országból!

Valódi nemzeti szuverenitást!

 

 

 

Németország

 

Az SPD 67 kongresszusi küldötte képviselőinek szóló nyílt levelet írt alá

(Soziale Politik & Demokratie)

 

Az SPD Augsburgban tartott rendkívüli kongresszusán 67-en írták alá az SPD képviselőinek szóló nyílt levelet azzal, hogy mondjanak nemet a Ciprust «segítő» csomagra – amely valójában óriási szociális csapást jelent. (A Bundestag április 18-án szavazott, a zöldek és az SPD is Merkelnek adta voksát, így az a tervet megvalósíthatja).

 

A 67 aláírásban benne van az is, amilyen hangulat uralkodik a pártban… Érezni lehetett az elégedetlenséget, a növekvő nyugtalanságot, ami a pártvezetés, Steinmeier, Gabriel és Steinbrück politikáját illeti. «Már a görögországi helyzet kész katasztrófa», mondja egy küldött. «Mit nem próbáltak bemesélni nekünk az utolsó egyeztetésen! A vezetés elfogadta a baloldal összes módosító javaslatát, csakhogy a fiskális paktumhoz megkapja az egyetértést. Akkor elkezdtek mesélni a fejlesztési programról, a pénzügyi tranzakciók megadóztatásáról, stb. Azóta persze már szó nincs róluk!»

 

«A gond az, hogy a pártvezetés a Merkel-kormány állandó támogatásáról nem tesz le», mondja egy másik. «A különbség köztük és köztünk egyre inkább eltűnik». Egy harmadik szerint, maga is a Bundestag tagja, a fordulatnak be kell következnie. Már a Bundestagban is nem kevés képviselő fordul Steinmeier és Gabriel ellen, akik nyilvánosan is bejelentették Merkel Ciprus-csomagja támogatását.

 


 

Kapcsolattartás

Informations internationales

Entente internationale des travailleurs et des peuples

87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France Tél: (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com

 

 

 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.