2013. május 1., szerda

Olaszország


 


Bal-jobboldali nemzeti egységkormány


 


 


Az Államtanács új elnöke, Enrico Letta, a középbaloldali Demokrata Párt vezetője letette az esküt jobb- és baloldali pártokat képviselő kormánya 21 miniszterének jelenlétében. Kéthavi politikai válság után a kormány megfiatalodott, átlagéletkora 53 év, 10 évvel kevesebb, mint a Monti-kormányé, s 7 nőtagja is van. A II. világháború vége óta nem volt precedens ilyen «jobb-bal» együttes hatalomgyakorlásra.

Letta már egy hete azt nyilatkozta, hogy prioritása európai szinten ahhoz kötődik,  az EU-kötelezettségeket vállalja, de «a szigorítások politikája elégtelen». Nagyobb manőverezési lehetőséget akar.

Az olasz Nemzeti Bank elnöke,  Fabrizio Saccomanni lett az új gazdasági miniszter, aki a La Repubblicának  a «kiadások újrafogalmazásáról» beszélt azzal a céllal, hogy az a bankok, a fogyasztók és a vállalatok között kötendő paktumon keresztül a gazdasági fejlődést szolgálja.  

 


Olaszországban a hivatalos munkanélküliség 12 %-os (a fiatalok között 35). A kormány munkahelyeket akar létrehozni, a leginkább marginalizált családokat kívánja támogatni, az ideiglenes munkavállalókat, a kis- és közpévállalkozásokat, az innovatív kutatásokat és a turizmust.

Első konkrét intézkedése a «középosztályt» támogatja adócsökkentéssel, mellyel a kormányban is résztvevő Berlusconi-fél jobboldal hangos tetszését váltotta ki. Könyörtelenül harcolni akar  a fiskális menekülés ellen, s Letta még minisztereit is meglepve bejelentette juttatásaik csökkentését  (és a képviselőkét is). A pártok támogatásában is «forradalmat» akar,  valamint a választási törvényt is felül akarja vizsgálni. 18 hónapot kért minderre A piacok szkeptikusak…
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.