2013. május 19., vasárnap

Nemzetközi információk



Nemzetközi információk
Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése
125.sz. (494) – 2013. május 17.
 
 
Algéria
 



Mustapha Ben Mohamed, az Algériai Dolgozók Pártja tagja május 13-án elhunyt. Következő számunkban megemlékezést közlünk róla.


 

 

A Fraternité, az Algériai Dolgozó Pártja

szerkesztőségi cikke

 

2013. ápr. 19-én a spanyol kormány belegyezését adta, hogy az amerikai hadsereg 500 tengerészgyalogosa és 8 harci repülőgépe a Moron de la Frontera sevillai katonai bázisra települjön, ahonnan, ha számára szükséges, gyorsan elérhető Észak-Afrika és a Száhel.

A Pentagon szóvivője a sajtókommentekre reagálva, amelyek arról beszélnek, hogy Algéria került a célkeresztbe, azt állítja, hogy az a nyugat-afrikai országok számára szól.

Mivel a Cedeao (Nyugat-Afrikai Országok Gazdasági közössége) országai nyakig benne vannak a francia hadsereg parancsnokolta mali háborúban, a beavatkozást támogató amerikai kormány gond nélkül használhatja területüket, valamint Nigerben van is katonai bázisa, Olaszország déli részén pedig kétszáz tengerész állomásozik, hogy beavatkozhasson Líbiában és Tunéziában.

 

Ápr. 19. óta mindenféle hírek keringenek: az amerikai katonai beavatkozást Algériában a CIA megrendelésére 3 kormányonkívüli szervezet készíti elő (a Freedom House, NED és Canvas) – mindnyájan az álforradalmak gyártásának specialistái –,  és most már az “arab tavaszról” is, amely egészen nyíltan az ország káoszba döntését hirdeti.

 

2009 óta tudjuk, hogy országunk az amerikai imperializmus és európai szövetségesei céltáblájára került – a 2009-es és 2010-es pénzügyi törvények (LFC) szuverén döntése óta.

Az idegen beavatkozás ellen állást foglaló hivatalos algériai politika megakasztotta az imperialista gépezetet, amelynek nem sikerült hazánkból második Pakisztánt vagy Katart csinálni. Az állam megtagadta, hogy az algériai hadsereg (ALN) beavatkozzon Maliban. A tiguentourine-i terrorista támadás, leírtuk, országunknak címzett figyelmeztetés volt.

Súlyos a helyzet. Belső egységünket meg kell erősíteni a válsággal szemben, mely csak háborút és káoszt hozhat. A fiatalok követeléseit ki kell elégíteni, a reménytelenség forrását, a munkanélküliséget, a prekaritást fel kell számolni.

 

Ez a fenyegetés példa nélküli veszélyt jelent országunkra, és abban a káros szocio-politikai légkörben zajlik, amelyre rányomja bélyegét a köztársasági elnök betegségének intézményesítése. Imperialista hatalmak, politikai manipulációk táplálják a fent említett kormányonkívüli szervezetekkel egyetértésben, melyek a fiatal munkanélküliek mozgalmát rebellióvá akarják alakítani. Ugyanakkor a sztrájkok megsokszorozódtak az egészségügyben, az oktatásban – az ellenreformok és a rossz kezelés következtében –, és új bérpolitika híján a 2011-ben kivívott béremelések óriási egyenlőtlenségekhez vezetnek.

 

A 2013-as év fordulópont. Az APN (az algériai kormánypárt) kereskedelmi, postai és telekommunikációs törvénytervezete az amerikai kormány és az uniós követelményeket tartalmazza és jelzi annak brutalitását, amit az országra akarnak mérni.

 

Tehát a nemzeti függetlenségünk elleni offenzíva megduplázódott.

 

Ehhez csatlakozik az alkotmány felülvizsgálata; az imperialista hatalmak és lakájaik a társadalom törékenységét akarják saját céljaikra felhasználni. A 2014-es köztársasági elnökválasztás máris ennek a tétje, a narancsos forradalomra specializálódott kormányon kívüli szervezetek és helyi ügynökeik szeme előtt az ország destabilizálása, az afgán Karzai és a iraki Jalabi példája lebeg. Tehát riadó!

 

Pártunknak minden kérdésre megvan saját válasza, de mindenekelőtt a nemzet védelmét tartja legfontosabbnak, s ennek körében kész az egység megvalósítására.

 

Louisa Hanoune,

2013. máj. 7.

 

 

Haiti

 

Jean Charles Moïse haiti szenátor gyümölcsöző látogatásokat tett a jún. 1-i kontinentális konferencia előkészítése érdekében, meely témája az ENSZ-csapatok kivonása az országból.

 


Brazília

A «haiti védelme saját magunk védelme» bizottság Moïse szenátorral együtt látogatta az országot. Az országgyűlés két házában fogadták és az Itamaratyban (külügyminisztérium). Fiatalokkal, középiskolásokkal tartott vitaestet, részt vett a fővárosban, Sao Pauloban tartott meetingen és Juiz de Forában. Széleskörű brazil delegáció fog részt venni a haiti konferencián: a CUT szakszervezeti tömörülés, a Dolgozók Pártja, helyi képviselők, szakszervezeti felelősök, a szocialista párt és a Feketék Egyesült Mozgalma már jelezték részvételüket.

Egy helyi képviselő szerint «a szenátor látogatása ráirányította a figyelmet arra is, hogy a hadsereg parancsnoka is aképpen nyilatkozott, ha politikai döntés lenne, teljesítené a csapatkivonást».

Markus Sokol (Dolgozók Pártja): «2004-ben kezdtük kampányunkat, amikor a kormány arról beszélt, 6 hónapra küld csapatokat Haitibe a választások biztosítására. Szolidaritás a haiti néppel, ki az idegen csapatokkal!»

 

A szenátor rengeteg hivatalos személlyel találkozott, képviselőkkel, bizottsági elnökökkel, minisztériumi vezetőkkel, pártok felelőseivel, polgármesterekkel, szervezetekkel.

 

Adriano Diogo képviselő azt mondta, «Brazíliában kivándorlása kényszített haiti menekültek rabszolgasorsra emlékeztető körülmények között kénytelenek dolgozni. A katonai megszállás – tragédia!»

 

Julio Turra, a CUT aktivistája: «Dilma elnök(nő)nek igaza van, amikor elismeri a venezuelai választások eredményét, s ellenáll az USA-nak. De Haiti esetében nincs igaza, itt Brazília az USA helyettese szerepét látja el.»

 

Moïse szenátor: «Haitiban az összes demokratikus jog veszélyben van. Az elnök, Martelly szélsőjobboldali. A jogot és alkotmányt sutba vágva képviselőket börtönöztet be, a helyhatósági és szenátusi választások megtartását elutasítja. Martelly határozatokkal kormányoz. A választásokon hatodik helyet kapott, az USA mégis őt állította az ország élére. Uralmát egyedül a Minustah biztosítja. Nemzeti szuverenitásunk eltűnt. Az ENSZ csapatai bűncselekményeket követnek el és büntetlenek maradnak. Magamnak, annak ellenére, hogy szenátor vagyok, rengeteg a problémám. Csakúgy mint a szakszervezeti aktivistáknak.»

 

 

Ann pote kole pou Minista ale! Egység a Minustah-csapatok kivonásáért!

 

Argentína

A CTA szakszervezeti tömörülés és a «Szolidaritás Haitival» meghívására Moïse szenátor az argentin csapatok kivonása érdekében az argentin fővárosba utazott. Az «illusztris látogató» címet kapott vendég képviselőkkel és szakszervezeti aktivistákkal, felelősökkel találkozott, és a La Plata egyetemi vitán vett részt. Fogadta Pablo Tettamanti, a külügyminisztérium «nemzetközi szerveinek» igazgatója, aki ezt mondta: «Tudatában vagyunk annak, hogy Haiti helyzete nem igazolja a Minustah-csapatok jelenlétét.»

Buenos Airesben a szenátor nyilvános meghallgatáson vett részt a képviselők házában a CTA szakszervezeti tömörülés meghívására a szolidaritási bizottsággal együtt. Jelen volt a Nobel-díjas Adolfo Perez Esquivel is.

 

A CTA főtitkára, Carlos Chile: «Elkötelezzük magunkat, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsünk». A CTA is nagy delegációt küld a haiti konferenciára. Lozano képviselő megígérte, hogy törvénymódosítást nyújt be az argentin csapatok haiti tartózkodását meghosszabbító törvény ellen.

 

A külügyminisztériumban Moïse feltette a kérdést: «Hogyan kérheti Argentína Angliától a Maldív-szigetek visszaadását, amikor maga is megszálló Haitiben?» A válasz: «valóban, a Minustah jelenléte ma már felesleges.»

 

 

A kontinens 7 országa erősítette meg, hogy delegációt küld.

 

 

 

 

Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com

 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.