2013. május 11., szombat

Szíria


 


Ezúttal a rémálom az erőszakos cselekményektől eddig mentes Banias békés kis városát érte. Május elején asszonyok gyerekek lettek közönséges gyilkosság áldozataivá.  Legéppuskázták, megkéselték őket.  De kik? Nem túl sok információ áll rendelkezésünkre, de azt tudjuk, hogy kik nem.


Szíria e relatíve békés szigetére azoknak a gyermekeknek a képe nyomta rá bélyegét, akikkel nemrégen torkukat elvágva végeztek. A gyilkosok arca sötétben maradt. A felkelők a szíriai államot vádolják, elsősorban a török származású miliciavezért, Mihraç Uralt. 

A Mouqawama Souriyy (Szíriai Ellenállás) videóján azt magyarázza, hogy a Lattaquié északi zóna terroristái voltak a tettesek.

 De ez a videó felélesztette a polémiát: www.youtube.com

 Itt pedig azt magyarázzák, hogy Bania térségét kell megtisztítani, itt ugyanis a terroristák, miután kudarcot vallottak Khirbet Soulasban, a tenger felé való kijáratot keresik. Az erről szóló videó (2013. ápr. 23.): www.youtube.com

A tisztogatás szó, a "tathir", amit Mihraç Ural használ, minden harcoló fél által használatos Szíriában és semmiképpen NEM etnikai tisztogatás jelöl (ahogy a török és a nyugati sajtó állítja).

 A baniasi áldozatok szunniták voltak, s ezt a tényt a török sajtó azonnal arra használta fel, hogy rendezze számláját a diszidens marxista török körökkel és Mihraç Urallal szemben, aki ideális ellenfél , mivelhogy alawite, kormánypárti és kommunista. Azonban Mihraç Ural és felfegyverzett csapata több okból sem lehetett az elkövető. Először is a török baloldal harcosaának, Mihraç Uralnak sem a profilja, sem megnyilvánulásai, sem gyakorlata nem egy tömeggyilkosé. Küzdelme patriotikus és internacionalista. Számtalan tévedést elkövethetett, de soha nem viselkedett terroristaként, vagyis szándékosan ártatlanokat célozva.

Mielőtt a szíriai háborúban mobilizálta magát a beszivárgott dzsihádista csoportok ellen, Mihraç Ural a török THKP-C-ból kiszakadt ún. Sürgősségi (Acilciler) csoportot vezette. 

A THKP-C politikai militáns csoport a 60-as évek végén alakult a diák- és munkáslázadások nyomán. Az 1971-es katonai államcsíny után legfőbb vezetőit megölték, tagjait üldözték. 1974 óta mégis több tízezer fiatal vette fel forradalmi és antifasiszta zászlaját a THKP-C örököseként. A 70-es évek végén aktív fegyveres harcot is vívtak a rezsim és CIA felállította fasiszta miliciák ellen, és együttesen «szürke farkasoknak» nevezték őket. Ural a marxista-leninista frakció alapítója, a «sürgősségieké». Arab származásuk is közrejátszott abban, hogy Alexandrette (törökül Hatay) városának és szandzsákjának török megszállástól való felszabadításáért és Szíriához csatolásáért harcoltak.

Uralt az 1980-as katonai csíny előtt tartóztatták le. Adana börtönéből megszökve Szíriába ment, lévén szíriai származású gyorsan állampolgárságot is kapott. 32 éve él Assad országában.

A damaszkuszi rendszer a «sürgősségiek» rendelkezésére bocsátott egy gyakorlótábort a Bekaa völgyében a kurd PKK és a török Devrimci Sol erői mellett. Azonban Törökországban számuk megcsappant, Ural elszigetelődött, szinte saját maga számolta fel csoportját, elkötelezett, de viszonylag független író és krónikás lett. Rendszeresen publikál cikkeket a török belpolitikáról, az arab világ geopolitikai változásairól, a kurd kérdésről, Hatay helyzetéről. A szíriai tavasz kirobbanásakor mint a legtöbb török baloldali aktivista, a felkelőket vádolta azzal, hogy az imperialista hatalmak zsoldjában állnak, s megerősítette a «felekezeteken kívüli, haladó Szíria» támogatását. 2012-ben Mihraç Ural hozta létre Idlib térségében a Mouqawama Souriy-t («szíriai ellenállás»), multietnikai és sokvallású polgári hazafias védelmi szervezetetet. A szalafista zsoldosoknak a török határ felőli beszivárgásának megakadályozása lett a politikailag és katonailag viszonylag független csoport célja, saját zászlaja van, tisztán szocialista programja. A Mouqawama Souriy Che Guevara képével illusztrálja magát.

Mihraç Ural ugyanakkor rendkívül kritikus a szíriai szocializmus alkalmazásának megítélésében, a baas-párti ideológiát elavultnak tartja, amely nem felel meg a szír nép széles rétegei számára. Egy ilyen kaliberű forradalmár tehet meglepő politikai lépéseket, de ahogyan a radikális török baloldal sem, magát soha be nem szennyezné értelmetlen mészárlással.
 

Néhány napja telefonon kapcsolatba léptünk vele, megkérdeztük, mit szól ahhoz, hogy szunnitaellenes genocídiummal gyanúsítják. Fel volt háborodva, gyalázatos hazugság-kampánynak titulálta. Egy videofelvételt is el fog küldeni teljes szerepét bemutatva.  

Megerősítette, hogy a mészárlás idején még csak nem is tartózkodott Baniasban, ott a vahhabita  terroristák csaptak vad gyilkolásba Omar Bayassi sejk, a baydai mecset imámja, felesége és fia megölésével, majd a mecsetet szalafista bázissá alakították (lásd facebook); bosszúból, mivel számos itteni férfi nem volt hajlandó az ő oldalukon fegyvert fogni  Hozzátette, hogy számos kudarcuk hatására döntöttek arról, lángba borítják Banyas térségét a rasszizmusáról ismert kuvaiti szalafista sejk, Naëf Hajjaj Al Ajami hathatós segítségével (lásd: www.memritv.org).

Mihraç Ural elmondta, hogy «szervezetünk alapvető ekölcsi felfogása szerint soha nem támadunk fegyvertelenre, különösen nem nőkre, öregekre és gyermekekre. Pont ellenkezőleg, védjük őket».  

A Baas-ellenes ellenzéki Ahmad Ibrahim és főként a baniasi blogger, Ahmad Abou Al-Khair is megerősítette, hogy (az "Al Kayyal" ragadványnévvel ellátott) Uralnak semmi köze nincs a bahiasi mészárláshoz: www.arabi-press.com

Ahmad Ibrahim és Abou Al Khair a más fronton alaposan elvert terrorista csoportokra mutatnak, amelyek az eddig az erőszakos eseményektől megkímélt partvidéki katonai pontokat támadják: www.arabi-press.com

A szíriai disszidensek a rasszista török militánst, Ibrahim Yasát vádolják azzal, hogy a mészárláésért Uralt tette felelőssé antisiita honlapján.  


Jelenleg a baniasi mészárlás elkövetőinek nevét nem ismerjük, azonban a vizsgálat első elemei kizárják Uralt és szervezetét. Az igazság és az áldozatok nevében azonban folytatjuk keresésüket.

 

Brüsszel, 2013. máj. 9.

 
 Forrás: Bahar Kimyongür az Investig'Action-ban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.