2013. május 17., péntek

Franciaország


Hollande bemutatta programját Brüsszelben: két évet kapott a strukturális reformok felgyorsítására


Tegnap a köztársasági elnököt, François Hollande-ot fogadta Brüsszelben a Bizottság elnöke, Barroso és a 27 európai biztos kollégiuma.  

A  sajtókonferencián Barroso megerősítette, hogy Hollande-dal egyforma elemző nézeteket vall és, hogy Brüsszel Franciaországnak plusz két évet ad deficitje 3 % alá szorítására a «strukturális reformjai felgyorsításával». Ezen évek folyamán a versenyképességet kell javítani. Még azt is mondta, hogy «hiteles refromokat» vár.

François Hollande megemlítette azokat a reformokat, amelyeket kormánya már megtett, pl. a versenyképességi paktum, a munkaerőpiaci refrom. Megerősítette, hogy más versenyképességi reformot is végre szándékozik hajtani, itt idézte a nyugdíj, a munkanélküli jövedelmek  és a szakmai képzés «megújítását».

A Bizottság május 29-én mutatja be pontosabb ajánlásait  –más tagállamok számára is. Barroso szerint «állandó párbeszédnek» kell lennie a francia hatóságok és a Bizottság között. Aláhúzta, hogy Hollande-nál őszinte akaratot  tapasztalt.  

16 éve, hogy a Bizottság előtt nem jelent meg francia köztársasági elnök. Hollande azt mondta, kész arra, hogy a jövő évtől fogva rendszeresen idejárjon.

Lille: totális sztrájk harmadik napja béremelésért


Kedd reggel óta a tömegközlekedés dolgozói beszüntették a munkát Lille-ben, se busz, se villamos, se metró nem jár. Szakszervezeteikkel együtt tárgyalásokat  folytatnak a  régió kezelőjével, a  Transpole vállalattal.

2,5%-os béremelés reklamálnak és prémiumuk összegének emelését.  Az igazgatóság  1,2% béremelést javasol, amelyet nem fogadnak el. A sztrájkban a dolgozók több mint 85 %-a részt vesz.

A tárgyalások előtt a vállalat visszavonatta a sztrájkőrséget. Azután bíróságra vitte a munkabeszüntetést. A szakszervezetek egységesek vele szemben. Jean Marc Maurin CGT-bizalmi szerint, «ez az első alkalom, hogy az inflációnal alacsonyabb emelést akarnak adni». Michel Bernard FO-titkár : «nem hátrálunk, az igazgatóság viselkedése méltatlan, mindig a termelésre licitál a dolgozóknak szóló térítés nélkül».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.